Forums  

Go Back   Forums > Tambura općenito > Note, Tekstovi, MP3...

Reply

Opcije Teme Način Prikaza
Staro 20-08-2010, 12:19
Biseraš's Avatar
Biseraš Biseraš je odsutan trenutno
Član

Registriran: Aug 2010
Biseraš je trenutno nepoznanica 8
Uobičajeno Note ili sviranje po sluhu

Ovo mi je prvi post, no malo sam prelistao ovaj forum i vidio kako se "dise". Naime trazim neke partiture i note ne samo za tambure nego i za saksofon (koji takodjer sviram) pa naletim na dosta zanimljivih stvari koje kasnije prepravljam za bas ili saksofon.

Tamburu sviram oko 2 godine pa mi nije bas lako svirati po sluhu, iako sam skinuo par laksih pjesama ("Na livadi pod jasenom voda izvire", "Kad procvatu jabuke" "Da te mogu pismom zvati" itd.) no ove neke zahtjevnije skladbe bas i nemogu uhvatiti.

Tako sam pokusavao skinuti "djevojku sa cardas nogama" od balasevica i to mozda samo onaj uvodni dio, ali sam nakon tjedana dana odusto

Pa ako netko mozda ima neke "pokusaje" od cardas devojke ili od "teraj teraj zestoko" bio bih jako zahvalan a u neko buduce vrijeme postaviti cu neke pjesme koje sam skino po sluhu.

Kroz citanje raznih postova na ovom forumu vidiosam da bas i nema puno nota i da se forsira sviranja na sluh ali mislim da ipak neki pocetnici nemogu odmah prijeci na sluh i moraju imati note kako bi skontali fore razlicitih stilova pjesama (npr. starogradske pjesme, pop, rock, tradicionalna muzika...) .

Malo sam oduzio, ali..
Reply With Quote
Staro 20-08-2010, 12:25
edomali edomali je odsutan trenutno
Mlađi diskutant

Registriran: Apr 2007
edomali je na dobrom putu 10
Uobičajeno

ja ni danas ne poznajem note,pa sviram.VJEZBA
Reply With Quote
Staro 20-08-2010, 12:55
Becar Becar je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: Nov 2006
Becar je na dobrom putu 17
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by Biseraš Vidi Post
Tako sam pokusavao skinuti "djevojku sa cardas nogama" od balasevica i to mozda samo onaj uvodni dio, ali sam nakon tjedana dana odusto

Pa ako netko mozda ima neke "pokusaje" od cardas devojke ili od "teraj teraj zestoko" bio bih jako zahvalan a u neko buduce vrijeme postaviti cu neke pjesme koje sam skino po sluhu.
probaj ovo

g e dis e f e g f e d e c h c d c d c h a a e dis e f e
(iskreno ne znam jel tocno, al meni za dusu je ok )
Staro 20-08-2010, 13:15
jkriza16 jkriza16 je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: May 2009
jkriza16 je trenutno nepoznanica 8
Uobičajeno

Da ja sad razjasnim neke stvari..

1 . Skinite si bilo koji program koji može čitati/pisati note
http://www.noteworthysoftware.com/composer/download.htm
(to je jedan besplatni)

2. Pjesmu koju želite naučiti potrebno je nači na internetu ali u MIDI ili .kar
formatu... (MIDI format su u biti note!!!!)
upišite na google neznam "free midi" "domaci midi" "yumidi"

3.pomoću programa koji piše i čita note otvorite MIDI file i on vam ga pretvora u note koje su smještene po raznim dionicama.. potrebno je malo igre,volje,znanja i da si to posložite i to je to...

Može vam samo pomoći !!!!!!!!

Last edited by jkriza16; 20-08-2010 at 13:30.
Reply With Quote
Staro 21-08-2010, 07:56
tiishaa's Avatar
tiishaa tiishaa je odsutan trenutno
Mlađi diskutant

Registriran: Mar 2010
tiishaa je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Ono što mene brine jesu fore trileri brzi prijelazi...
Po sluhu mogu skinuti svaku pjesmu na prvu al ono osnovno melodiju bez nekih ukrasa koje tamburaši redovito sviraju i prijelaza. Za skinuti prijelaz(naravno onaj brzi) moram sa amazing slow downenrom usporiti pa skinuti prijelaz.
Neko mi je s foruma dao note od par pjesama i ostao sam razočaran jer su tako jednostavno napisane, ništa osim osnovne melodije i to bez ijednog ukrasa, pa me zanima jesu li note koje vi imate tako siromašne sadržajem. Još jedna stvar, jel postoji negdje opisano rječima notama ili nečim drugim kako odsvirati neku standardno korištenu tamburašku foru tipa c(jedan udar) cis (trzanje).
Reply With Quote
Staro 22-08-2010, 08:56
Biseraš's Avatar
Biseraš Biseraš je odsutan trenutno
Član

Registriran: Aug 2010
Biseraš je trenutno nepoznanica 8
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by tiishaa Vidi Post
Ono što mene brine jesu fore trileri brzi prijelazi...
Po sluhu mogu skinuti svaku pjesmu na prvu al ono osnovno melodiju bez nekih ukrasa koje tamburaši redovito sviraju i prijelaza. Za skinuti prijelaz(naravno onaj brzi) moram sa amazing slow downenrom usporiti pa skinuti prijelaz.
Neko mi je s foruma dao note od par pjesama i ostao sam razočaran jer su tako jednostavno napisane, ništa osim osnovne melodije i to bez ijednog ukrasa, pa me zanima jesu li note koje vi imate tako siromašne sadržajem. Još jedna stvar, jel postoji negdje opisano rječima notama ili nečim drugim kako odsvirati neku standardno korištenu tamburašku foru tipa c(jedan udar) cis (trzanje).
Ja mislim da ti neki prelazi (ukrasi) uglavnom improviziraju kad je u pitanju neka svirka sa manjim sastavom (5-6 clanova) i kad je samo jedna prima. Ti prelazi se trebaju "osjetiti" a ne da su napisani i "otkucani" ali ipak treba zavrsiti na dobu i odsvirati iduci "glavni ton".

U orkestrima ti ukrasi se moraju pisati jer bi ruzno zvucalo kada od 10 prima samo dvije sviraju ukrase. Zato onaj tko aranzira neku pjesmu za veci tamburaski sastav onda je on ko vodi racuna o tim ukrasima, a opet kazem, to je uglavnom osjecaj.

Pravila Postanja