![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Pozdrav!
Eto mislim da bi mogla biti zanimljiva tema svakom tko bi se volio baviti snimanjem i produkcijom tamburaške glazbe, ne nužno na nekom profesionalnom nivou. Recimo ja osobno to činim za svoju dušu, a nadam se da će biti i nekom drugom za njegovu. ![]() Zanimaju me VAŠA iskustva i načini snimanja, miksanja, poduplavanja, korištenja opreme itd. isl. ........ a i da podjelim svoja (ne)iskustva pa da vidimo. SNIMANJE ![]() Kod snimanja na cca 70 cm od kondenzatorskog mikrofona basprimove, prim, kontru i čelo, bas malo dalje. Kontru razmišljam da snimam dinamičkim mikrofonom. Mikrofon malo veća kapsula za bas 1'', malo manja za ostale 1/2'' (koju još nemam). Traka je mono za svaki instrument. Jednio što sam duplo snimao po dionici su basprimovi, radi širine stereo slike kasnije. Tu me zanima šta vi radite, šta duplate, da bude snimka (i kasnije miks) moćan, pun. Jel netko koristi low-cut kod snimanja manjih tambura? Od nekakvih naprava u ovom dijelu ništa posebno ne koristim, dakle nema kompresora, ekvilajzera i ostalog. Kako je kod vas, da lli netko korist nešto od pomenutog pri snimanju. MIKSANJE ![]() Ufff! Najzahtjevniji dio po meni, vremenski i za žifce! Nikako pogodit ono što bi htio. Prvo jačine i pan (ne pivo). Poštelam otprilike jer kasnije moram popravljati zbog nekih efekata. Ajmo redom, bas. Stavim kompresor i ekvilajzer. Ništa drugo. Bas nikako da dobijem onako mek i jasan, a da se super čuje. Panorama sredina. Kontra, isto, kompresor i ekvilajzer samo. Volim lagano prigušen zvuk kontre. Panorama također sredina. Tu možda ima i najviše problema, ako imate kakav savjet ![]() Basprimovi, ekvilajzer u niskim frekvenicijama prigušim ili totalno smanjim, ostale frekvencije pokušavam da mi dobro zvuči. Kompresor/limiter u pravilu ne koristim, panorama glavne snimke basprimova liijevo i desno za cca 70%, poduplani bassprimovi pan 30%, glasnoća smanjena. Neki efekt tipa delay koristim (reverb, echo, kako kada) Treći basprim pan u pozadinu oko sredine, čelo oko sredine, obično na kontra strani od 3rd basprima. Čelo otprilike efekti kao i basprimovi, treči basprim malo više širine, ne toliko izražajno van. Prim, nemam pojma. U principu pošto ga ne duplam dosta ga je teško namjestiti. Kod njega u principu samo ekvilajzer i efekte tipa delay, ili reverb. Prim nikako da namjestim (kao i bas) da u svakom trenutku budu prisutni, mekani a da se dobro čuju i da ne odskaču previše. Baspreviše mumlja, prim previše pišti, a kad ga smanjiš na EQ još gore. Vokal glavni low-cut EQ malo više visoke, delay, reverb, kompresor da. U principu, vokal mora bit čist, razumljiv ugodan, .... Back vokali nemam pojma kad da to odradim dobro i onako s punoćom. A i nisam se previše s tim zezao. MASTERING Tu još nisam bio. ![]() Tambura je baš specifićna, u principu se ne koristi puno efekata, i pokušava se dobiti što prirodniji zvuk a baš je to problem. Dajte neka vaša iskustva, preporuke, savjeti, pohvale, pokude, ......... ![]() U principu snimke ostaju pa treba snimat. Ljudi snimajte! P.S. sorry na podužem postu (na poslu sam, radim )
|
|
|
||||
|
||||
|
Nema dobrog snimanja bez dobrih tambura!
Dobra tambura je dobra tambura, ma koliko mi šutjeli o tome! ![]() Vjeruj mi da svi problemi oko ekvilajzera i kompresora nestaju kada pred mikrofon stane dobar svirač s dobrom tamburom! EDIT: Isto vrijedi i za pjevače (samo bez tambure)!
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() Al isto tak češ od prosjećne tambure i relativno dobrog sviranja moći izvuči puno, ako kužiš razno razne tehnike i tehnologije snimanja. I šta treba koristit u određenom trenutku. Recimo berda, razlikuje se od kontrabasa, akustične bas gitare, .... Način sviranja isto, žice su napetije, svira se s nekom plastičnom, kožnom trzalicom, kako 'ko. I ta trzalica se na snimci čuje. S gudalom nemaš takvih problema. Valjda vi sa većim (studijskim) stažom imate neke "male tajne velikih majstora kuhinje". Neke općenite tajne, ne zanima me da nekom uzimam posao, niti od toga živim. A i svaki studio je različit tako da, .... EDIT: Dobar svirač s dobrom tamburom uz određenu dozu
Last edited by D.D.; 02-10-2009 at 20:58. |
|
|
||||
|
||||
|
O da, zanimljiva tema, ja mogu slobodno reći da sam stručnjak u tome području, potpuno objektivno, nije nikakav ego trip.
Pa evo mojih iskustava i tajni zanata: SNIMANJE - mikrofon koji koristim je BM12KN. Izvrsnih je karakteristika i pokazao se kao vrhunska alatka bilo za glas ili za tamubre. Znam da je marka mnogima nepoznata, ali uvjeravam vas da je riječ o pravoj zvjerki. Pogotovo uzevši u obzir omjer uloženo/dobiveno. Ako netko želi kupiti isti, možete ga tražiti pod punim imenom "Buržujski mikrofon, 12 kuna". - snimanje gitare, kabel drito iz pojačala u line in zvučne. Također NoNm50kn zvučna. Isto tako, možda vam je nepoznata marka, oni upućeniji znaju da je riječ o "No Name, 50 kuna". - MIKSANJE E ovo je kategorija za sebe. Tehnika koja se pokazala kao najbolja izgleda otprilike ovako: "Znači jednu traku, aaaa ovo bih mogao panati 15% u desno, a ovo u lijevo.... hm.... A da dodam reverba... A de probat ću malo chorusa, u jebemti, ne valja... Undo!" Rezultati su uvijek iznad očekivanja! - MASTERING Save as *.wav - convert to *.mp3 Eto, ako nekoga nešto zanima slobodno pitajte. Tu sam da vam sve objasnim
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() Evo mali update od mene u vezi s miksanjem. Redosljed kojim bi trebalo radit po nekima: 1. Volume po kanalu i pan po kanalu 2. Grupiranje određenih kanala, tipa vokali, bubnjevi (ako ima), možda basprimovi 3. Kompresije, tamo gdje treba 4. EQ po kanalu 5. Efekti po kanalu ili grupi, najbolje imat jedan (ili više) aux kanala sa efektom pa pridruživanje audio kanala određenom auxu EDIT: Nešto u vezi softvera, postoji "novi" software DAW pod nazivom Reaper 3.0 i mogu reći da je strašno dobar. Last edited by D.D.; 02-10-2009 at 23:19. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
||||
|
||||
|
Quote:
Za StudioOne sam čuo da je još u povojima, i da nema još kvalitetnu podršku. Navodno mu i neke standardne funkcije nedostaju (tak sam pročitao) tipa freeze tracka. Treba mu dat vremena.
|
![]() |
|
|