Forums  

Go Back   Forums > Instrumenti i oprema > Majstori glazbalari

Reply

Opcije Teme Način Prikaza
Staro 01-02-2008, 05:25
aussie^tamburas aussie^tamburas je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: Apr 2006
aussie^tamburas je na dobrom putu 31
Uobičajeno

znaci da je prim napravio Muzicka Naklada BG? A koj je covjek napravio te prime? kako se zove? Ili jel se jos nezna?
Reply With Quote
Staro 01-02-2008, 06:24
tamish's Avatar
tamish tamish je odsutan trenutno
Moderator

Registriran: May 2006
tamish zrači veličanstvenom auromtamish zrači veličanstvenom aurom 180
Uobičajeno mistery...

Jeste, za sada je to prim "neznanog junaka".

Četir' konja debela u pesmu si uprezala !
Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala !
Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača,
a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče !

...galerija slika tambura...klik

https://www.facebook.com/ZbirkaTambura
Reply With Quote
Staro 01-02-2008, 07:46
IvanZU IvanZU je odsutan trenutno
Opaki diskutant

Registriran: Mar 2007
IvanZU je na dobrom putu 47
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by aussie^tamburas Vidi Post
kako se zove? Ili jel se jos nezna?
.......zna! vrat je pravio S.T. iz Osijeka, glavu D.R. iz Sremske Mitrovice, rupe je bušio (aj pogodi ), korpus je Z.G. iz zg, to su radili znači svi skupa na praksi dok su bili, al davno je to bilo......
Reply With Quote
Staro 01-02-2008, 15:06
circa_flex's Avatar
circa_flex circa_flex je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: Jan 2007
circa_flex je na dobrom putu 10
Uobičajeno

velicinom ljudi sto su majstori i prave tambure, svi mogu napravit dobru tamburu...ali neznam sto netki sto prave nece
Reply With Quote
Staro 10-02-2008, 12:34
Opaki diskutant

Uobičajeno

...tamish će da te uputi.......
Reply With Quote
Staro 10-02-2008, 16:17
slay's Avatar
slay slay je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: Jul 2007
slay je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by tamish Vidi Post
Znam ja!
Hm, nisam ni sumnjao da će to čika tamish elaborirat dok si reko keks...
Kakve su te tambure sa fotografije? Ovaj basprim što sam ja probao uopće nije loš. Samo što izgled ovih sa slika apsolutno nema nikakve, ni najbliže veze s onime što sam ja vidio... Ovaj basprim je bio crven, s izbočenim furnirom, a čini mi se da je i drukčije izrezbaren. Glava je bila potpuno drugačija, sa svime što na glavi ima. Jedina poveznica koju mogu nać je kratka menzura. Čini mi se da je jedino to isto. Jel možda taj majstor imao više različitih (mislim da potpuno različite izrdade) serija, pa su zato toliko različiti?
Staro 10-02-2008, 19:13
tamish's Avatar
tamish tamish je odsutan trenutno
Moderator

Registriran: May 2006
tamish zrači veličanstvenom auromtamish zrači veličanstvenom aurom 180
Uobičajeno a, možda...

Možda je ta tvoja od nekog Jožef Gordana iz Kikinde!

Četir' konja debela u pesmu si uprezala !
Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala !
Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača,
a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče !

...galerija slika tambura...klik

https://www.facebook.com/ZbirkaTambura
Reply With Quote
Staro 10-02-2008, 19:25
slay's Avatar
slay slay je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: Jul 2007
slay je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Quote:
To mi je i palo na pamet čim sam vidio slike koje si stavio... Al svejedno, nije loš taj Jožef ako se uzme u obzir da je tambura bila oružje u tučnjavi. Nakon tučnjave dobila ja nova leđa od javora i nekoliko velikih pukotina sa strane i na glasnjači. Pukotine su zakrpane, tako da i nije tolko strašno za vidit, a zvuk je i više nego zadovoljavajući...
Staro 10-02-2008, 19:39
_maestro_'s Avatar
_maestro_ _maestro_ je odsutan trenutno
Vrlo opaki diskutant

Registriran: Oct 2006
_maestro_ zrači veličanstvenom aurom_maestro_ zrači veličanstvenom aurom 156
Uobičajeno

Quote:
nemoj tako... znaš da je najpoznatiji graditelj iz kikinde jovanović. neki ga znaju pod pseudonimom brodarić, popovača
hrvoje može potvrditi.

Last edited by _maestro_; 10-02-2008 at 20:14.
Reply With Quote
Staro 10-02-2008, 21:38
Hrvoje's Avatar
Hrvoje Hrvoje je odsutan trenutno
Moderator

Registriran: Dec 2005
Hrvoje će postati slavan vrlo brzoHrvoje će postati slavan vrlo brzo 116
Uobičajeno

Hehe, e, da, dobar taj Jovanović... Imam "njegovu" kontru, još radi, neki kažu da treba na servis, prekotirat malo i tako, al' ja ne mislim tako...
Staro 11-02-2008, 00:38
Čkalja's Avatar
Čkalja Čkalja je odsutan trenutno
Član

Registriran: Nov 2007
Čkalja je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Je li se tko susreo s tamburama Vlade Proskurnjaka? Za klasične gitare i violine znam da je pravio izvrsne...
Reply With Quote
Staro 12-02-2008, 06:54
Hrvoje's Avatar
Hrvoje Hrvoje je odsutan trenutno
Moderator

Registriran: Dec 2005
Hrvoje će postati slavan vrlo brzoHrvoje će postati slavan vrlo brzo 116
Uobičajeno Intervju s Marinkom Katulićem

Tamburo, tamburice

Hrvatska riječ, 03.08.2007; Strana: 20 Broj izdanja: 232

U ove sparne ljetne dane kada se živa rijetko spušta ispod 35 stupnjeva Celzija, a meteorolozi tek stidljivo najavljuju promjene i blago zahlađenje, u vrijeme koje novinari nazivaju sezonom kiselih krastavaca, evo jedne lagane teme za razbibrigu.
Na nedavnom osječkom sajmu na Pampasu, među brojnim izlagačima zapažen je obrtnik Marinko Katulić, vlasnik obrta »Forte« iz Buševca kod Zagreba, ili bolje rečeno kod Velike Gorice, obrt posvećen izradi i popravku glazbala, prije svega tambure. Obiteljska je to tradicija, tvrdi Marinko, ostala od pokojnog djeda, koji je kao mladić otišao u Ameriku, tamo svirao tamburu da otjera nostalgiju, vratio se u Hrvatsku, oženio se i izrodio devetero djece, i gotovo svi su svirali tamburu, a njega je djed upisao u glazbenu školu.
SELJAČKA SLOGA: Buševac je neveliko mjesto ali sa stogodišnjom tradicijom tamburaške glazbe i veliki tamburaški zbor »Seljačka sloga« potječe iz Buševca. Baš ta tamburaška skupina zaslužna je za poznati tamburaški festival u Buševcu, kojega svake godine pohode najpoznatiji tamburaški sastavi i zborovi iz čitave Hrvatske, ali i Europe, Australije i Amerike, Slovenije, Slovačke, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a naši su gosti često bili i tamburaši iz Subotice pod ravnanjem Stipana Jaramazovića, dok su nam prošle godine došli tamburaši iz Subotice koji za sebe kažu da su nasljednici čuvenog Pere Tumbas – Haje, kaže nam Marinko. Subotičani njeguju pravu tamburašku glazbu, od klasika do suvremenih autora, no moram Vam priznati da su me ugodno iznenadili i Crnogorci, jer nisam znao da se tamo njeguje tamburaška glazba, a osobito veliki tamburaški zbor iz Šmartna u Sloveniji, koji su na našem festivalu ostavili najbolji dojam.
Marinko je godinama nastupao u najpoznatijem hrvatskom ansamblu »Lado« i kao plesač i kao tamburaš, a evo već petnaestak godina posvetio se graditeljstvu tambura, obrtu od kojega se da živjeti. Kako se već dugo bavi tim obrtom, poznat je ljubiteljima tambure na svim meridijanima, pa se može pohvaliti da njegove tambure sviraju mnogi naši iseljenički orkestri diljem Amerike, Australije i Europe, a bogami i mnogi tamburaški sastavi koji gospodare našom estradnom scenom.
GRADITELJI TAMBURA: »Ovaj obrt ima svoju budućnost, ali mu se mora prići ozbiljno i odgovorno. Stalno imamo narudžbe iz Amerike, čitave Europe, čak iz Australije, no meni je najdraže tamburu prodati u Slavoniju, u Šokadiju, jer Šokadija je duša tamburaške glazbe u nas. U Šokadiji se tamburom proslavlja sve, od rođenja pa do smrti. Ta za svatove čovjek spremi 20 prasica i 10 janjaca, kolača, piva i vina da se ne priča, ali što bi sve to vrijedilo bez tambure. Pa svatovo bi se razišli još u 10 sati. A imao sam prigodu sve češće čuti tamburu i na sprovodu. Onako tiho, umilno, dostojanstveno«, kaže Marinko.
»Ima nas graditelja tambura diljem Hrvatske, poznato je graditeljstvo tambura u Zagrebu, mi u Buševcu, Ilija Nikolić i Stevo Tatić u Osijeku, čujem da se i Mato Ličanin bavi graditeljstvom, Krešo Marić je u Slatini, Đuro Zarić u Vinkovcima, u Županji je Andrija Franjić, ali on se u posljednje vrijeme bavi žicama, ali to nije sve. Svakako ima još poznatih graditelja tambura, ali ima i onih koji naprave jednu tamburu godišnje i hvale se da su pravi majstori«, kaže Marinko.
»Vidite, naši ljudi su tašti i nerijetko nasjednu na kojekakve priče. Nedavno mi je čovjek donio tamburu na popravak i hvali se kako ju je prošvercao iz Srbije, iz Vojvodine, a nabavio ju je od čuvenog Roma iz Deronja, čije se žena sa suzama jedva rastala od tambure. Međutim, majstorskome oku nije promaknulo da brač nije starijega datuma, već novijega, samo je prilično nemarno održavan i podosta izgreban, a čuveni je deronjski Ciganin je vjerojatno nikada i nije držao u rukama. U pravoga tamburaša, u dobroga glazbenika, svaka će tambura zvučati dobro, a sve drugo su priče za malu djecu«, kategoričan je Marinko.

Autor: SLAVKO ŽEBIĆ
Staro 12-02-2008, 08:44
twigi twigi je odsutan trenutno
Član

Registriran: Sep 2007
twigi je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by Čkalja Vidi Post
Je li se tko susreo s tamburama Vlade Proskurnjaka? Za klasične gitare i violine znam da je pravio izvrsne...
istina da je radio odlicne gitare i violine, ali sto se se tice tambura...
vidio sam jedan basprim sto je napravio, ali to nije basprim nego komad drveta
sa zicama koje lici na basprim!
Reply With Quote
Staro 12-02-2008, 15:01
Ivso's Avatar
Ivso Ivso je odsutan trenutno
VIP

Registriran: Mar 2006
Ivso je na dobrom putu 15
Uobičajeno

Naš kud (Vrbovec) ima njegov bas . Nije baš nešto, a i star je. Jel te nešt detaljnije zanima il ?
Reply With Quote
Staro 12-02-2008, 15:34
Čkalja's Avatar
Čkalja Čkalja je odsutan trenutno
Član

Registriran: Nov 2007
Čkalja je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by Ivso Vidi Post
Naš kud (Vrbovec) ima njegov bas . Nije baš nešto, a i star je. Jel te nešt detaljnije zanima il ?
Ma vidio sam jedan njegov basprim, ali samo na slici, no oblik korpusa mi je malo čudan - više gitaristički. A inače glasi za vrsnog majstora u izradi violina i gitara, stoga sam očekivao da pravi jednako kvalitetne tambure, no nitko ga ne spominje na forumu, pa me zaintrigiralo.
Čisto imformativno, jel
Reply With Quote
Staro 16-02-2008, 17:25
Nicolaus's Avatar
Nicolaus Nicolaus je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: Jan 2008
Nicolaus je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Da li je netko od vas imao prilike isprobati/svirati tambure od gosp. Kordića iz Kutine? Kakvi su dojmovi i slično....?

Hvala

Izbor za kupnju brača se suzio na : Brodarića, Ričkovića, možda Marića i naravno Kordić .....

" KAD PROCVATU U PROLJEĆE JABUKE
JA SE SJETIM JEDNE DIVNE DJEVOJKE ..."

Reply With Quote
Staro 16-02-2008, 19:51
Opaki diskutant

Uobičajeno

....pa po financijskim, naravno, čovjek je lijepo objasnio da je početnik i da mu ne treba ne znam ti ja šta.......
Reply With Quote
Staro 17-02-2008, 08:28
Nicolaus's Avatar
Diskutant

Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by IvanZU Vidi Post
....pa po financijskim, naravno, čovjek je lijepo objasnio da je početnik i da mu ne treba ne znam ti ja šta.......

Evo upravo to....nema tu previše mudrosti....

@Tuna
Ako ste spremni pridodati koji prijedlog, sugestiju.....izvolite!

Reply With Quote
Staro 17-02-2008, 10:49
Nicolaus's Avatar
Diskutant

Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by TUNA Vidi Post
Ako su tambure za KUD onda uzmite i majstora Zarića u obzir. Nudi razne kvalitete po raznim cijenama a tambure su tonski dobre a prije svega jako stabilne.
Ja ulazim u osobnu investiciju, dok bi ostali instrumenti naravno bili za KUD....vec sam napomenuo da sam spreman izdvojiti najviše 2500 kn, što je realna cijena...te ako bi se uzimalo više instrumenata...očekujem i neke %

Reply With Quote
Staro 19-02-2008, 23:48
hrc777 hrc777 je odsutan trenutno
Član

Registriran: Feb 2008
hrc777 je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by Nicolaus Vidi Post
Izbor za kupnju brača se suzio na : Brodarića, Ričkovića, možda Marića i naravno Kordić .....
nisam previše pratio raspravu, ali mogu samo pohvalno reći o ričkovićevim tamburama, iako njegove tambure iskusniji malo još znaju dodatno sredit, nakon toga su to super instrumenti! i ne samo za kud, već i za poluprofi svirku bez problema... pogotovo bračevi, vidio sam jedan njegov, odličan je. a imam jedan njegov prim, prilično dobar s obzirom na cijenu...
ali kažem, to kad se malo srede, jer u startu nisu savršene, ali inače jako dobre
Reply With Quote
Reply

Pravila Postanja