![]() |
|
|
||||
|
||||
|
jel ko cuo danas na lijepom nasom? pogubili su se skroz.. fals fals fals...
EDIT (Vedran): Uvod u temu referencira nastup "Mladih dukata" na "Lijepom našom".
KLIKNI OVDJE Last edited by Vedran; 12-05-2010 at 10:36. |
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
..sad si nas malo iznenadio, drugi put kad budeš stručno- žirijevski raspoložen javi malo unapred pa da full obratimo pozornost na nečji nastup , ovako smo ipak malo nepripremljeni da komentiramo. ...dečki su si dali truda da nastupe sa vrlo lijepom pjesmom i po meni su i više nego dočarali i pjesmu i nastup, samo napred momci |
|
|
||||
|
||||
|
1 pjesmu sam cuo..neznam tocno koja je bila...al znam samo da je bilo mnogo falseva..sto se pjevanja tice..
|
||||
|
||||
|
Quote:
ajd, ok... nek zabija glavu u pijesak tko god hoće, ali svoju vlastitu. tuđe glave ne treba zabijati. nije lijepo. dobra je stvar što su mladi dukati mladi, pa će vjerojatno riješiti i taj problem. a imaju od koga i naučiti. |
|
|
||||
|
||||
|
tko je ovdije bez grijeha neka prvi baci kamen.
|
||||
|
||||
|
i ti si veljo za zabijanje glave u pijesak?
nitko ne tvrdi da je netko savršen i bez grijeha, pa tako niti tvoje citiranje biblijskih izjava nema veze s vezom. ti se slobodno smiješi i aplaudiraj, ali to je neiskreno. nek se onda napiše u pravila foruma da se smiju davati samo pozitivni komentari. kritika ako je opravdana može biti puno korisnija od snishodljivog i dodvoravajućeg čestitanja i pljeskanja. naravno, pljuvanje je druga priča, ali tog baš i nije bilo. |
|
|
||||
|
||||
|
prije svega ja nikome nisam niti pljeskao niti ga omalovažavao zbog nastupa koji je izveden...nisam to gledao pa ne mogu reći svoju analizu, ali ako je ovo tema za forum i da se na ovakav način izlaže mišljenje o nekom bendu onda ne znam...
Quote:
po mome mišljenju i mojoj analizi o mnogim bendovima koji se češće pojavljuju i više spominju imalo bi se i puno više toga za reći u kritičkom smislu, ali ne i na ovakav način... i ja sam se 67 puta zabunio, ali i 67 puta dobro odsvirao... forum ionako sadrži na tone raznoraznih čestitki, zašto bi onda ovo bila iznimka.. eto nek je dečkima sa srećom više neki drugi puta, glavno od svega je da su se pojavili tamo ČESTITAM!
"Sve što trebate učiniti jest udariti prave note u pravo vrijeme i glazbalo svira samo!" (J.S.Bach) Last edited by VeljoSB; 10-05-2010 at 12:37. |
|
|
||||
|
||||
|
pa bilo je falš otpjevano, tako da se tvoja zamjerka exeru de facto svodi na to sto to nije izrekao u rukavicama.
prigovor zbog forme, a ne zbog sadržaja. Quote:
pogotovo opravdanja tipa "koja čašica vise...." ehhh, baš. ![]() Quote:
Quote:
Quote:
pjevanje je bolna točka svih tamburaša, generalno. to je problem s kojim se do sada nismo dovoljno bavili (opet generalno rečeno ) i svakako jedan od zadataka na kojima treba raditi u budućnosti. a mladi dukati su budućnost i želim im neka to riješe. ![]() još jedan EDIT: a koji je ono kud bio što je nastupio na kraju emisije? tooo je tek bilo pravo, izvorno falš izderavanje u stilu "nije bitno da štima, bitno da se čuje" čista uživancija.
Last edited by _maestro_; 10-05-2010 at 13:04. |
|
|
||||
|
||||
|
da? po čemu su onda budućnost ako je toliko falša bilo? pa koliko bendova griješi pa se baš i ne može reći da su budućnost...
analiza prethodnog posta ti je više nego odlična , no svatko ima svoje razmišljanje...
|
||||
|
||||
|
kao što si i sam rekao, nitko nije bez grešaka. a greške se mogu ispravljati.
ne želim ulaziti u razloge zašto su tako pjevali, ali onaj tko ispravlja svoje greške i radi na sebi sigurno ima budućnost. drugo, svirajući s očevima ovih mladih dukata, nekad davno dok smo mi bili mladići, osvjedočio sam se u činjenicu koliko su stari dukati bili bolji tamburaši nego njihovi ćaće (znači djedovi mladih dukata) koji su također svirali tambure... ako mladi dukati uspiju biti bolji od svojih očeva upola koliko su stari bili bolji od svojih, to će biti revolucija tambure. ![]() ne, stvarno mislim da imaju perspektivu. |
|
|
||||
|
||||
|
pa ok, svatko ima mogućnost da bude na vrhu, a to ovisi samo o trudu, i naravno talentu...
ali jedino što me je ubolo bila je prva exerova kritika... i zar je uopće tako važno iskomentirati nečiji nastup, ja mislim da je to bio više onako iz neke zavisti s obzirom na porijeklo mladih dukata, pa sad da se opali srat po njima... treba otvoriti temu za svaki požeški festival, pa oplesti po komentarima...ajmeeee maaajkoo....
|
||||
|
||||
|
Na stranu izvedba "Mladih dukata", ali mislim da je najveća pogreška većine bendova u tome što svi pjevaju. Prije svega, homofono pjevanje nije uopće jednostavno, prije svega zbog malog opsega glasova (uglavnom su svi između tenora i baritona), a isto tako i zbog načina na koji se višeglasje zlorabi u manjim bendovima.
Prije svega, čini mi se kao najveći problem nepromišljeno i nepotrebno duplanje glasova. U bendu s pet članova nerijetko se može čuti kako lead pjeva prvi glas, tri člana pjevaju drugi glas i onaj preostali, ako može, pjeva treći glas. Pjevanje unisono zahtijeva preciznu intonaciju, a s obzirom da je intonacija sama po sebi problem kod većine neškolovanih pjevača, unisono u pojedinoj dionici se može interpretirati jedino kao konstantna disonanca, što kod slušatelja izaziva iritaciju, a ne užitak ili divljenje. Kod homofonog pjevanja postoje određena pravila kojih se treba držati, ukoliko je cilj kompaktan i uravnotežen zvuk. Zbog opsega glasova i istovremenog sviranja, to jednostavno u tamburaških bendovima nije moguće. Zaista rijetki mogu jednako kvalitetno pjevati dok sviraju, pogotovo ako vokalne i instrumentalne dionice nisu identične. Ali čak i ako se to izuzme, poštivanje klasične harmonije u ovakvoj postavi je imperativ. Iako pjevanje tradicionalnih pjesama, zbog svojih posebnosti, podnosi značajna odstupanja, za bilo kakav kvalitativni pomak potrebno je dobro osmisliti dionice, pogotovo ako se uzme u obzir da zbog opsega glasova, nema dionice basa u vokalima. Ako se prethodne dvije pretpostavke uzmu u obzir, jedno od mogućih rješenja za ovaj problem bi izgledalo ovako: 1. U vokalnih dijelovima instrumenti sviraju dionice identične vokalnima. Zbog različitosti u boji ljudskog glasa i instrumenta, odstupanja u intonaciji se mogu tolerirati. 2. Vokalne dionice u višeglasju trebaju biti napravljene prema pravilima klasične harmonije. 3. Pojedinu dionicu ne bi trebalo pjevati više članova, odnosno trebao bi pjevati samo jedan član benda. 4. Ukoliko postoji potreba za nekim instrumentalnim pasažima unutar vokalnog dijela, dovoljno je da ih izvodi samo prim. Iz toga slijeda da jedini instrumentalist, koji ne bi pjevao, je primaš, osim ako to dozvoljava aranžman. Budući da poznavanje klasične harmonije nije uobičajeno među tamburašima, bolje je da samo jedan član prati glavni vokal u tercama, nego da se cjelokupni dojam kvari lošim trećim glasom, ili općenito lošim pjevanjem. |
|
|
||||
|
||||
|
to je po meni, vedrane, sekundarni problem.
ne radi se tu niti o klapi niti o zboru. nije u tome problem. primarni problem je što se ne vodi dovoljno računa o tom segmentu estradnog nastupa. razumijem da je nama tamburašima važnije kako sviramo nego kako pjevamo, ali publika nema takva mjerila. dakle, problem je što pjevači u tamburaškim sastavima nemaju taj gard kakvog imaju pjevači u nekom rock ili pop bendu... znači stav INTERPRETATORA, stav posrednika između benda i publike, stav frontmena. poterban je netko koga publika sluša i jednostavno doživljava, netko uvjerljiv. nikakvo višeglasje nema s tim veze. može biti i samo jedan čovjek, ali pravi, sugestivni. ne mora čak biti niti tehnički kvalitetan pjevač, ako ima osobnost, stav i komunikaciju s publikom - dobar je. u takvim raspravama uvijek mi je marijan ban primjer... falša dok pjeva, ali je pojava i odličan interpretator. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Kao što sam naveo u prethodnom postu, to je samo jedno od rješenja, koje uzima u obzir da su tamburaški bendovi općenito vokalno loši, i koje s tom pretpostavkom može dati bolje rezultate. U idealnoj situaciji, instrumentalisti uopće ne bi trebali pjevati, ili bi pjevali malo, ali to zahtjeva jakog interpretatora kojem back vokali zapravo smetaju, a ako i postoje back vokali, onda su posebni izvođači. Iako tamburaški bendovi nemaju veze s klapama i zborovima, ipak takvo pjevanje vrlo loše oponašaju, i zato sam prije svega za redukciju u vokalnim dionicama, pojednostavnjenje instrumentalnih dionica i pametniju raspodjelu uloga u bendu. Dakle, ja pišem o prvom koraku, a ne o konačnom rješenju. |
|
|
||||
|
||||
|
a što kad je primaš glavni vokal?
|
||||
|
||||
|
... pa ne mora prim stalno svirati. pjevaj brate, a prim pod pazuh
|
|
|
||||
|
||||
|
hahaha...istina...previše visokih frekvencija djeluje zamorno nakon nekoliko sati slušanja, treba se nekad i isključit da se dobije na kontrastu..
|
||||
|
||||
|
To su detalji koji se daju riješiti.
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
osobno sam suglasan. a mogućih rješenja ima više i svatko ih može pokušati analizirati i rješavati na svoj način. pa tko uspije, a tko omaši... (ja ću opet svojim kolosijekom ):koliko god bilo očito da masa današnjih tamburaških estradno - gažerskih bendova i po formi i po sadržaju slijedi put koji su krčili zlatni dukati/NHT, koliko god zbog toga svi oni ličili jedni na druge, još se niti u jednom od tih bendova nije uspio istaknuti, nametnuti se pojedinac-frontmen, barem ne u tolikoj mjeri u kojoj je to bio stanko šarić unutar svog benda. hoću reći da te originalne dukate njihovi mnogobrojni sljedbenici nisu čak niti dobro iskopirali. (kad govorim o kopiranju, prije svega mislim na nedostatak novih formi i ideja zbog kojeg svi bendovi liče na dukate, a ne mislim na svjesno imitiranje, makar i toga ima) |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
ja bi u svom bendu volio ponekad ubaciti violinu, klarinet za starogradske i sevdalinke, ali nema interesa unutar benda da se netko nauči makar malo, da malo poturi svoja leđa, teško je naći i nekoga tko samo to zna, jer onda je to već interes oko podjele novca kao što obično biva... to je taj nedostatak urođen od prvog susreta s tamburom, da nas ima maksimalno 5 i da zarađujemo novce....
|