![]() |
|
|
|||
|
|||
|
|
|
|
||||
|
||||
|
e još da ima negdje objašnjenje kako, kakvim gljivicama, zbog čega tretiraju drvo... pa onda koje drvo (smreku ili javor).
kako te gljivice utiču na trajnost instrumenta, pretpostavljam da je mogućnost daljnjeg razvoja gljivica ipak onemogućen. jbg. štajaznam... stolari koriste fungicid da im gljivice ne napadnu drvo, a ovi tonamjerno uzgajaju...
|
||||
|
||||
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
....još mi samo treba da odaju sve točno kako se to radi pa da saznaju i drugi kolege što sam ja odnedavno počeo raditi sa drvom za tambure....![]() ![]()
gdje god dodjem trijezan...uvjek odem pijan a gdje god dodjem pijan...vracam se jos pijaniji ![]() pitase me jednom dok sam odlazio iz birtije i pospremo prazne flase pive u djepove kaputa pa krenuo kuci ej ti, kuces s tim praznim flasama?! a ja cu ti na to......hick, ma pusti me, nosim mami kuci za paradajiz ![]() ![]()
|
|
|
||||
|
||||
|
e moj majstore mislio si da ces tajnu uspeti sacuvati za sebe ne ne ne ne
|
|||
|
|||
|
Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() : krez:
gdje god dodjem trijezan...uvjek odem pijan a gdje god dodjem pijan...vracam se jos pijaniji ![]() pitase me jednom dok sam odlazio iz birtije i pospremo prazne flase pive u djepove kaputa pa krenuo kuci ej ti, kuces s tim praznim flasama?! a ja cu ti na to......hick, ma pusti me, nosim mami kuci za paradajiz ![]() ![]()
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Četir' konja debela u pesmu si uprezala ! Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala ! Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača, a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče ! ...galerija slika tambura...klik https://www.facebook.com/ZbirkaTambura |
|
|
||||
|
||||
|
Poznato je da bačka kuhinja obiluje ljutim & jako začinjenim jelima. Jesu li zato tambure starih bačkih majstora na ceni? I tu čak postoje krajnosti...jer najcenjenije su Tormine tambure koje je "poboljšao" Beli!
Zaključak bi bio da... "ne biva majstora od vegetarijanca - kad tamburu tretira s' gowantza!" ![]() ![]()
Četir' konja debela u pesmu si uprezala ! Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala ! Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača, a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče ! ...galerija slika tambura...klik https://www.facebook.com/ZbirkaTambura |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
I odonda ima baš fini mastan ton.
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|||
|
|||
|
Quote:
i ako jedina "tajna" kod majstora postoji i koja majstora od majstora može izdignuti je ta da u samome startu graditelj mora znati prepoznati i uzeti prvoklasno kvalitetno rezonantno drvo za izradu dotičnog instrumenta jer od drva do drva uistinu postoje ogromne razlike!!! na oko jednako gusti godovi, na vagici jednako važu, kad ga kvrcneš odzvanja jednako, al kada izradiš instrumente(i sve u dlaku jednako) jedan prodoran, nosivan, okrugao, debeli, topao..a druga sušta suprotnost onom prvom!!!...a ovo vračanje nad ovim ili nad onim to moš okačit mačku o rep!? ![]() a ovo što ste pročitali u onom članku ako vas baš zanima reći ću vam o čemu se radi...unutrašnjost violina su već i davno prije prvenstveno tirolski majstori /Steiner, Klotz, i ostali)premazivali sa razrijeđenim koštano-kožnim ljepilom(tutkalom), a to opet ubrza proces sazrijevanja(starenja) drveta jer ga prije napadne gljivičnost(koja se dakako ne razgradi u toj mjeri da bi ga i uništila nego tek toliko da se prije pokrene proces starenja) i onda jako brzo imate efekat "starog instrumenta" dakle bude topliji zvuk, međutim to s godinama svaki instrument dobije i sa svojim starenjem a nestručno premazivanje tutkalom može smanjiti glasnoću i prodornost instrumenta(jer poznato je da su talijanski graditelji violina radili prodornije instrumente od tirolaca, iako su i oni premazivali ali ne sa tutkalom nego nečim drugim ali to neću reći čime..sad ga i ja serem ha ha )... i to što su ovi neki sada opet napravili nije nikakva novost i znalo se to odvajkada nego eto nekima treba malo senzacije pa ga seru li ga seru da se naivci mogu čudom čuditi, kao otkrila se konačno stradivarijeva tajna!?! ![]() nije tu nikada bilo nikakve tajne osim te da je čovjek(antonius stradiaurius) jednostavno prokužio gdje rađa najbolja graševina i onda tone grožđa naručivao uvjek s tog podneblja da bi od nje pravio vino koje se onda proglašavalo najukusnijim i litra prodavala po 1000evra ...jer sve što je mogao on sa svojih deset prstiju mogli su i drugi vinari tog doba a i mi danas živući, samo je hebiga razlika u tome da je lisac znao gdje su bregi za vinovu lozu najbolji i nikome to nije htio reći, a te priče premazao ovim, premazao onim, lak ovakav,lak onakav, dubina, širina..pa svaki malo spretniji slolar ili modelar može napraviti violinu ili tamburu, sve premjeriti bocana, kudlika, tormu i kopirati u dlaku i hoće li to sigurno onda svirati kao i njihove!?...znati koje je drvo najbolje za tambure u tome je cijala kvaka i u ničem drugome to ću tvrditi sve dok i dalje prdim i serem na kuglici zamlji, a ako mi neko dokaže da nisam u pravu stavljam svoj lajavi jezik na panj pa neka ga režu ako nije govorio istinu!? ![]() ![]()
|
|
|
|||
|
|||
|
kako kakite
vas dvojica iznad...a di je briljanc???![]() ![]() ![]()
|
|
|
||||
|
||||
|
Postoji i varijanta sa dobrim drvetom i lošim majstorom,to mi je čak još interesantnije
|
||||
|
||||
|
jah, bolan...
malo-malo pa netko pokušava nadjebat ni manje ni više nego stradivarija... ili barem napravit nekakvu malu revolucijicu. i tako već 300 godina.
U meni trepti panonska duša i volim svojih didova svit Last edited by _maestro_; 26-11-2009 at 12:41. |
|
|
||||
|
||||
|
da ne spominjemo one "made in germany" ... takvu jednu imam kod kuće, zapravo kod djeda...
takvih violina je izrađeno na tisuće za vrijeme II svjetskog rata...
|
||||
|
||||
|
Eno ima kod mene u stanu.
![]() Quote:
|
|
|
||||
|
||||
|
je baš... zašto se onda svi pozivaju na njega?
kako god da tvrdiš, on je već 300 godina svima referenca, a nipošto ovi koji su ga kao nadjebali, ma koliko se nama to sviđalo ili ne.
|
|||
|
|||
|
Quote:
p.s. simpa mi je pisat' sa ove pozicije...
|
|
|
||||
|
||||
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Slično kao Kudlik i Bocan. Ajd, dobro, Truppel i Torma. Ali to ne znači da nema boljih instrumenata od njihovih. Zapravo, i nije moguće naći takav par kada su tambure u pitanju, valjda zato što nije prošlo 300 godina... 300 godina nije baš malo, i tehnološki se stari majstori ne mogu uspoređivati s novima. Baš zato što su današnji majstori u tehnološkoj prednosti, veća je i vjerojatnost da se danas prave novi instumenti bolji nego bilo koji Stradivari ili Guarneri u vrijeme kad su napravljeni. Još ako se uzme u obzir prirodni proces starenja, tko zna kako će zvučati najbolje violine današnjih najboljih graditelja za 300 godina... Vjerojatno jadno i loše, jer je Stradivari već 300 godina svima referenca... EDIT: Ako nekoga zanima Kogan, ovdje svira Paganinijevu violinu... Last edited by Vedran; 26-11-2009 at 15:09. |
![]() |
|
|