![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
sebi sam na "zelenku" napravio "kuglicu" na kutu s kojim sviram i IMHO to daje najmanje, kako bi Zlajo rekao, "šljaštenja" ![]() jednako tako, debela trzalica daje najmanje svoga zvuka jedino je teško svirati s njom jer ima veći otpor prema žici... moj recept: deblja trza s kuglicom (jao kako to glupavo zvuči, ali nadam se da me kužite )
Last edited by longee: Danas at 13:37 Tko je lud, ne budi mu zbunjen ![]() ![]() Neki znaju što rade, a neki rade što znaju ![]() ![]() Quote:
![]()
Last edited by longee; 20-10-2010 at 14:05. |
|
|
|||
|
|||
|
Ako želiš u potpunosti izbaciti zvuk udara trzalice snimi ju na - sintesajzer!!!
Šalim se, ti bi u stvari trebao navesti neku snimku tamburaške pjesme koja ti je referentna za zvuk koji želiš postići, i sa time na pameti ući u studio, odnosno pitati na forumu. Da rezimiram ove ranije navedene (i isprobane) tehnike. Dakle, ako ne želiš da se čuje: a) udar trzalice u glasnjaču (furnir), treba zalijepiti vizitku na istu i ublažit će se efekt b) udar trzalice u praznu žicu, možeš skinuti tu praznu žicu, pod uvjetom da na njoj ne sviraš tonove u toj sekvenci koju snimaš naravno, pod a) i b) uvijek postoji mukotrpnija alternativa da se naučiš disciplinirano trzati. Što se tiče samog zvuka udara trzalice po žici (šljaštanja), osobno sam pobornik da se mora malo čuti, jer gradi specifičan zvuk i stil sviranja tambure. Većina tih (neželjenih) zvukova se i tako gubi u miksu. Iako, kada se gotovo u potpunosti izgube i odsvira se najpreciznije moguće - meni to zvuči neljudski. Ali ako zaista želiš izbjeći taj zvuk, opcije su, po meni, sljedeće: a) pokušaj sa ugrađenim pick-upom ili ozvučenjem tipa Shadow i sl., iako se tu moraš igrati sa ekvilajzerom da bi dobio poželjan zvuk, pa opet gubiš na prirodnosti zvuka tambure. b) možda, ali samo možda -> širokopojasni mikrofon koji je toliko udaljen od tambure da 'ne hvata' šljaštanje, ali hvata ton+ fantastično akustična prostorija+fantastična tambura+fantastični tehničar koji svira tupljim dijelom trzalice. Mislim da ti je ovo najskuplja varijanta. Pa ti vidi.
|
||||
|
||||
|
Quote:
Quote:
Quote:
Ljude kojima je tambura nužno to jako nervira i žele od nas stvoriti nešto slično kao GMO hranu. Ovako bi' rekao jedem krumpir sa okusom kruške ili sviram tamburu ali da zvuči kao truba, ili izgleda kao kita a to je ustvari šupak. Jedno je kada netko trzalicom lupa po dasci, to je nešto drugo, a ovaj prizvuk prilikom doticanja žice trzalicom to je tambura i tako mora biti. Jedino da uzmem gumenu trzalicu i da sviram s njom da amortiziram taj prizvuk ne bi' li to nekom bilo uhu ugodnije a to je drek. |
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
Isto kao što je i el.gitara SA POJAČALOM jedna priča...mora malo zujat; jbga to je rokenrol, ne ide jedno brez drugog... A svi su producenti promašeni dirigenti
|
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
Inače, ako se to ne vidi iz moga posta, apsolutno se slažem sa vama, bez udarca trzalice - to nije to!
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
||||
|
||||
|
Quote:
Cijela ova rasprava s kvrckanjem je besmislena, jer ne možemo čuti koliko se slayu čuje taj prizvuk. Možda je zapravo ono što se kod njega čuje na sasvim prihvatljivoj razini, ali tu se već igramo producenata. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Udaljiti malo mikrofon, eventualno korigirati njegovu poziciju u odnosu na instrument, svirati optimalnim intenzitetom (valjda su i naše tambure tonski izvrsne, nadam se, hahaha ) i riješit' ćemo se 3/4 briga sa šljaštenjem trzalice... Probajte, pa nakon tog uđite u igru sa pojasnom ekvalizacijom i ostalim šminkama...
Život bez glazbe je zabluda Friedrich Nietzsche Last edited by Zlajo; 21-10-2010 at 11:20. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Last edited by longee: Danas at 13:37 Tko je lud, ne budi mu zbunjen ![]() ![]() Neki znaju što rade, a neki rade što znaju ![]() ![]() Quote:
![]()
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() ![]() ![]() da još dodamo neke mjere... duljina oko 50 mm, širina oko 15mm, debljina oko 3,5 mm ("loptica" oko 2 mm promjer)
![]()
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
ne mislim samo na stevana belog, nego i dkranjce, zlajo, lički dr. vosječa su slično komentirali. oni koji se ne slažu s ovakvimm stavom neka razmisle traže li možda savršenstvo na krivom mjestu. iako stoji da svatko ima pravo na svoj put i svoj način. 2. pitanje za stevana: nisi li ispustio riječ zlo u podebljanom dijelu citata? izgleda mi kao da si umjesto "Ljude kojima je tambura nužno" htio napisati Ljude kojima je tambura nužno zlo... |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() ma bitno da smo ga shvatili
![]()
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Takvim minijaturama basisti ev. čiste nokte prije nastupa...
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
http://www.box.net/shared/vuj09ng2xm
|
||||
|
||||
|
Čuje se taman onako i onoliko koliko se i treba čuti
|
||||
|
||||
|
Quote:
Ako se nesmije čuti trzalica, onda nam tambura ni ne treba. Skine se čisti ton bez prizvuka trzalice i sve se snimi sa nekim programom i sintićem. To nije dobro, barem meni.
|
|||
|
|||
|
Preslušao sam, zaista divan instrumental, bio bih sretan kada bi moj bend ovako snimio materijal u kućnoj radinosti.
@slay: A ne smeta ti zvuk klizanja prstiju po žici?
|
||||
|
||||
|
Ma ne želim ja postići da zvuka trzalice nema, isto tako i zvuka klizanja prstiju, nego sam samo htio čuti mišljenja ljudi koji znaju kako te zvukove svesti na prihvatljivi minimum, da barem malo ozbiljnije zvuči to što snimam, bez obzira što je amaterski. Ali dobro, ako se svi slažu da zapravo ne treba te zvukove reducirati, onda neću forsirati.
Hvala na pohvalama.
|