![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Put me odnio prošlog vikenda za Otočac pa nije bilo zgorega posjetiti i legende Otočačkog kraja Dkranjcea i Zonzija.Naravno da smo se morali podsjetiti kako to ide s ličkim delicijama tipa meso,meso i još malo meso pa red sira pa isponove.
Malo smo i zagrijavali finom kruškovačom/a najbolja rakijica bome u predivnih Zonzijevih roditelja/znate ono nit pali nit žeže a fino priprema za klopicu.U ovaj čas me upravo ulovi glad kad sam se sjetio pa ću malo do frižidera;ima škripavca i ledene pive. Najvažniji razlog što ovo pišem je ipak posjet majstoru Žiži koji živi i radi u Otočcu /odnosno u njegovoj blizini/iako do tada za njega nisam ni znao. Majstor i njegova gospođa nas lijepo ugostiše po svim ličkim protokolima pa zatim svi zajedno u radionu. Isprobali smo jednu seriju tamno crvenih primova/Zonzi svira Dkranjce i ja slušamo/ tek napravljenih i na usviravanju.Cijela serija dosta podsjeća na Franićeve prime. Napravljeni su od finog biranog drveta a meni su se osobno dopali više oni od javora rebraša negoli oni od bijelog javora! Posebno me se dojmio odličan basprim sa leđima i stranama od oraha i glasnjačom kakvu već dugo nisam vidio;bisernjača sa jako gustim godovima. Za sebe sam naručio veliku kuterevku od iste takve smreke/jer majstor radi naravno i naše autohtone ličke instrumente i samo se nadam se da će brzo bit gotova/ Za majstora moje najtoplije preporuke;za male novce se dobije izvrstan alat od biranog ličkog drveta. Što je dalje bilo nesmim pričat. Ajd živili! |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
||||
|
||||
|
Vidio sam jedan basprim u vlasništvu D. Kranjčevića. Tambura jako ljepog tona. Javor rebraš i smreku u životu nisam vidio bolju.
|
|
|
|||
|
|||
|
Jel zna tko adresu majstora kolaka (ŽIŽE)
|
|
|
|||
|
|||
|
Dođite u Liku, uvjerite se i sami da se ovdje izrađuju (a i sviraju, sa velikim S
) najabolje tambure.... |
|
|
||||
|
||||
|
EVo dragi moji forumaši došlo je vrijeme da s Vama podijelim radost;stigla moja "Ličanka"!
![]() Dvadeset pet godina star javor rebraš i smreka bisernjača s Velebita rezana s najboljeg mrazišta! Ton izvrstan,svirljivost također!Majstorsku pedanteriju vidite! Hvala ti Žiža još jedared! PS:Trzalica "Starog cucka" za kompletni dojam! http://www.forum.tambura.com.hr/atta...1&d=1298202074 |
|
|
|||
|
|||
|
Jako lijepa, ipak je natur lak najljepše rješenje. Nadam se da ću je skoro čuti i uživo. Čestitke majstoru i vlasniku!
|
||||
|
||||
|
Quote:
Naputak je otprilike da je najbolje kupovati tambure natural ili transparent! Naravno sve pada u vodu ako vam se sviđa ton upravo one crne! |
|
|
||||
|
||||
|
au. kakvo drvo, svaka čast.
|
||||
|
||||
|
Tiho tek sam sad primjetio da si ti član "Hrvatskih sokola"!
Gledao sam vas na Osječkoj televiziji!Svaka čast,izvrstan sastav! A pro po drveta Lika ti je zakon ;to su znali i Stradivari i Amati kad su gradili svoje čuvene violine! |
|
|
|||
|
|||
|
...slažem se, drvo je izvrsno.
Quote:
...potomci čuvene Amatijeve familije i danas znaju zapjevat: Last edited by IvanZU; 24-02-2011 at 22:13. |
|
|
||||
|
||||
|
Da, IvaneZu, tako je!
Drvosječo: Znamo da je Lika bogom dana zemlja, ali što se smreke pa i javora tiće-Lika je preblizu mora. Vidiš a Bosna nije. jebajga![]() A tu je i struka, graditelji tambura, pa slobodno recite brate i vi koju, što bireko drug Tamish. Last edited by garavi gez; 25-02-2011 at 08:16. Razlog: struka |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Najbolji cedar je iz Kanade! Najbolji jasen je onaj koji raste na močvarnim terenima Mississipi delte! Najbolji mahagonij je iz Hondurasa! U tome se slažu svi majstori glazbalari s kojim sam pričao a vjerujte ni ne znam im broj! |
![]() |
|
|