Forums  

Go Back   Forums > Instrumenti i oprema > Ozvučenje, recording i softver

Reply

Opcije Teme Način Prikaza
Staro 17-08-2010, 21:45
D.D.'s Avatar
D.D. D.D. je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: May 2007
D.D. je na dobrom putu 44
Uobičajeno Razglas - vaša iskustva i preporuke!

Eto, pošto smo u nekoj nabavci kvalitetnijeg razglasa koji će pokriti večinu naših potreba, ali recimo snage od 2-4 KW, molim vaša iskustva (bez obzira na snagu) i preporuke. U igri su nam i "suhe" miksete i power miksete, pojačala, aktivni i pasivni zvučnici, kao i dodatni procesori/efekti. Mikrofone smo relativno riješili, ostaje nam ovaj skuplji dio. Imamo neke uređaje koji su nam u užem izboru, ali je činjenica da večinu opreme tek upoznaš kada je kupiš.
Thnx!
Reply With Quote
Staro 18-08-2010, 11:30
D.D.'s Avatar
Diskutant

Uobičajeno

Šta nitko ne svira na razglas?
Reply With Quote
Staro 18-08-2010, 12:01
jaran91's Avatar
jaran91 jaran91 je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: Dec 2007
jaran91 je na dobrom putu 17
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by D.D. Vidi Post
Šta nitko ne svira na razglas?
Da nisi ti otvorio ovu temu, ja bi...
Evo mi baš kupujemo komplet novi razglas. Razmisljali smo nesto o HK Audio Actor ili nesto tog tipa, i suha mixeta A&H ZED-22FX. Malo skuplje je, ali nadam se da je dugoročno rješenje
http://www.allen-heath.co.uk/zed/zed-22FX.asp
Reply With Quote
Staro 18-08-2010, 13:35
VeljoSB's Avatar
VeljoSB VeljoSB je odsutan trenutno
Opaki diskutant

Registriran: Sep 2008
VeljoSB će postati slavan vrlo brzo 74
Uobičajeno

snaga od 2-4kw? što će ti tolika snaga? osim ako svirate svadbe na nogometnom igralištu ... samo ćeš puno platit a opremu nećeš ni 50% iskoristiti.

mi smo svirali svadbu pod šatorom, cca 500 ljudi, radili smo sa 4 dynacord kutije srx150 i srx 15.3 400w svaka, pojačalo bell 2x500 na 4oma jer su paralelno vezane kutije po jednom kanalu.
i opet je bilo prilično glasno dok su se neki bunili , a s druge strane nismo ni šiljili toliko da sve ide u clip, dakle može podnijeti još više, no imamo u planu uzeti dynacordovo pojačalo koje bi u svakom slučaju bolje iskoristilo ovakvu kombinaciju zvučnika, KLIK

ne vrijedi ni pretjerivati sa izlaznom snagom pojačala ako zvučnici nisu takvi da mogu izdržati takvu snagu, u pravilu zvučnik bi svakako trebao biti oko 20% veće nazivne snage nego što ju pojačalo može poslati, u tom slučaju kutija neće planuti a neće ni doći do izobličenja zvuka kad se pojača do daske jer su omjeri približno jednaki...sve ostale kombinacije mogu uzrokovati akustički ili mehanički problem...
ne treba se zalijetati, treba dobro projektirati i osmisliti shemu po kojoj nabaviti te "glavne" komponente...
Staro 18-08-2010, 14:05
D.D.'s Avatar
Diskutant

Uobičajeno

@jaran91 Da, i nam je A&H u užem izboru, još Mackie, Peavey i Soundcraft. Zvučnike ne znamo da li bi aktivu tipa Mackie HD 1531 (ili još bolje KV2 KX30) koji su strava ili neko pojačalo pa pasivu. Čak smo za pojačalo i pasivu dobili neke preporuke, s time da se ide na više satelita/kutija.

@VeljoSB Do sada smo imali uvijek neke bog te pitaj razglase, ili fali kanala, ili fali snage, uvijek nešto. Sad bi onak odvojili par svirki i to je to, dogoročnije sve to riješit. Tko zna kakve će sve već svirke uletit, a od posuđivanja mi je već muka.
Jedan taj Mackie HD je 900 RMS-a, znači dve oko 2KW, ova tvoja jedna strana je oko 800 RMS i ti si ukupno blizu tih 2 KW. Recimo da kasnije ako se ukaže potreba za jačinom, samo dodati subwoofer i bog te veseli, jedino što on baš nije za tamburaše.
Istinabog, ni ja osobno ne volim kad je preglasno, treba i jačinu znat pogodit da svima bude ok, ali kažem tko zna šta sve uleti.
Reply With Quote
Staro 18-08-2010, 15:15
VeljoSB's Avatar
Opaki diskutant

Uobičajeno

aktiva nije loša stvar, ne treba izlazno pojačalo, direktno kablovi sa mixa idu u kutije i deri, ali to povlači i neke druge stvari, ako su kutije više udaljene potrebno im je napajanje gradske mreže, a to vrlo često zna biti problem jer nema utičnica tako blizu, pa onda razvlačenje kablova i ostale zajebancije..

meni se nekako osobno više sviđa pasiva, jer sve su kutije napravljene da imaju in/out, pa se može po kanalu redati do 3 kutije, koje su u svakom slučaju jeftinije u odnosu na tri aktivne kutije, a i bolje je imati 3 kutije od po 400w nego jednu od 1200w, jer te tri se mogu lijepo posložiti po sali ili šatoru pa se sve fino pokrije zvukom a nije glasno , odnosno 6 kutija na oba kanala...predobro!
kod pasive treba gledati na impedanciju pojačala i njezin odnos na snagu, jer čini mi se da nisi baš dobro protumačio to što si pogledao pa komentirao.

jedna kutija je 8oma, i tada pojačalo daje najmanju snagu,
dvije kutije po kanalu u paraleli su 4 oma, tada je i pojačalo bolje iskorišteno i daje duplo jaču snagu,
tri kutije po kanalu su 2 oma i tada je pojačalo iskorišteno maksimalno, i ta snaga pretežno i piše na svim pojačalima, pa svi ono vidi koliko je ovo jako pojačalo, a ono ku***, kad spojiš jednu kutiju od 8 oma ona se i ne čuje.

evo ja ću navesti samo osnovne komponente našeg razglasa, i to prilično starog razglasa, ali ne mogu se požaliti na rad, ja sam i više nego zadovoljan.

dynacord mcx 16.2
bell 2x500w (na 4 oma), 2x300 (na 8oma)
dynacord srx150 400w 2kom
dynacord srx15.3 400w 2 kom
solton binovi 2 od 500w, solton sateliti 2 od 250w (to prodajem!! )

ova kombinacija košta oko 20 000kn, a pokriva i najveće svatove, i zbog toga se odlučujem na nešto kvalitetnije pojačalo, i to je to...
Staro 19-08-2010, 10:05
D.D.'s Avatar
Diskutant

Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by VeljoSB Vidi Post
aktiva nije loša stvar, ne treba izlazno pojačalo, direktno kablovi sa mixa idu u kutije i deri, ali to povlači i neke druge stvari, ako su kutije više udaljene potrebno im je napajanje gradske mreže, a to vrlo često zna biti problem jer nema utičnica tako blizu, pa onda razvlačenje kablova i ostale zajebancije..

meni se nekako osobno više sviđa pasiva, jer sve su kutije napravljene da imaju in/out, pa se može po kanalu redati do 3 kutije, koje su u svakom slučaju jeftinije u odnosu na tri aktivne kutije, a i bolje je imati 3 kutije od po 400w nego jednu od 1200w, jer te tri se mogu lijepo posložiti po sali ili šatoru pa se sve fino pokrije zvukom a nije glasno , odnosno 6 kutija na oba kanala...predobro!
kod pasive treba gledati na impedanciju pojačala i njezin odnos na snagu, jer čini mi se da nisi baš dobro protumačio to što si pogledao pa komentirao.

jedna kutija je 8oma, i tada pojačalo daje najmanju snagu,
dvije kutije po kanalu u paraleli su 4 oma, tada je i pojačalo bolje iskorišteno i daje duplo jaču snagu,
tri kutije po kanalu su 2 oma i tada je pojačalo iskorišteno maksimalno, i ta snaga pretežno i piše na svim pojačalima, pa svi ono vidi koliko je ovo jako pojačalo, a ono ku***, kad spojiš jednu kutiju od 8 oma ona se i ne čuje.

evo ja ću navesti samo osnovne komponente našeg razglasa, i to prilično starog razglasa, ali ne mogu se požaliti na rad, ja sam i više nego zadovoljan.

dynacord mcx 16.2
bell 2x500w (na 4 oma), 2x300 (na 8oma)
dynacord srx150 400w 2kom
dynacord srx15.3 400w 2 kom
solton binovi 2 od 500w, solton sateliti 2 od 250w (to prodajem!! )

ova kombinacija košta oko 20 000kn, a pokriva i najveće svatove, i zbog toga se odlučujem na nešto kvalitetnije pojačalo, i to je to...
Ok, thnx.
Ma čini mi se da se nismo baš razumjeli, ovo oko snage tvojih kutija i pojačala. Ako dynacord srx ima impedanciju od 8ohma i 400W RMS-a, ako spojiš dvije u paralelu na svakoj strani na pojačalo koje ima 2x 800W na 4 ohma ti imaš ukupno 1600W RMS. Dobro, uzmimo da bi kutije trebale biti takve da su jače od snage pojačala, kao što je u tvome slučaju i da ti na način na koji spajaš imaš 1KW snage. Kod aktive je to drukčije jer nisu naveli impedanciju, a u principu ti ni ne treba, treba ti samo informacija da kada ju opteretiš "do kraja" imaš 900W RMS (za Mackie HD1531).
Ono što mene više muči ja kako to spojiti. Mi smo imali (i još imamo) neke kopije JBL-a i Peavey pojačalo, ne znam koji model. Uglavnom te kutije su imala dva ulaza. Znali smo još na to posuditi neke kutije i to smo spajali tako da kabel iz pojačala ide do prve kutije, i kabel iz prve kutije u drugu kutiju. E sad meni se to čini kao spajanje u seriju. Ako je, onda smo mi još više smanjili snagu razglasa.

Spajanje u seriju
Req= R1 + R2

Spajanje u paralelu
Req = (R1 * R2) / (R1+R2)

Čitam malo po netu zašto ne bi trebalo spajati kutije tako da je njihova impedancija manja od nominalne impedancije pojačala.

I(struja)=U(napon)/R(otpor)

Po ovome, napon je isti, otpor je manji pa je s time struja veća, što znači veće zagrijavanje, što u konačnici znači otišlo pojačalo.
Reply With Quote
Staro 19-08-2010, 11:51
VeljoSB's Avatar
Opaki diskutant

Uobičajeno

Moje pojačalo na 8oma daje po kanalu 300w, a na 4 oma daje 500w, za 2 oma nije konstruirano i nije preporučeno spajati više zvučnika.

da, reko bi čovjek da je spajanje kutija na ovaj način zapravo u seriju ali nije, za serijski spoj zvučnika trebalo bi rastavljati kutije i raditi preinake na njima.
na svakom zvučniku imaš "+" i "-" kontakt , serijski bi bilo tako da s pojačala dovedeš signal na "+" prvog, "-" od prvog kratko spojiš sa "+" drugog, i "-" drugog vratiš na pojačalo. to je serija, u tom slučaju prekid jednog zvučnika uzrokuje prekid cijelog kruga, a tebi ako rikne jedna od 2 ili 3 kutije po kanalu ostale će ti raditi.

ja sam imao sranje u zadnjim svatovima, na jednoj kutiji mi je otišao "srednji" i ne možeš ni zamisliti koliku je pizdariju samo taj jedan zvučnik napravio da mi je spalio svih 10 tranzistora unutar pojačala, ispravljač u pojačalu i još tako nekih picaboca...evo još čekam da mi vrate zvučnik iz Zg jer sam slao na "viklovanje"...
a samo nam se pojačalo počelo jače grijat ...jbg, moja greška što nisam reagirao na vrijeme, da smo izbacili samo tu kutiju ništa se ne bi dogodilo, al de znaj, de čuj.....skupa škola
Staro 21-08-2010, 11:34
seba04 seba04 je odsutan trenutno
Član

Registriran: Mar 2010
seba04 je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Malo ste se preračunali. Sa slabijim pojačalom ćete prije skurit razglas nego sa jakim. Pojačalo treba biti barem 20,30% jače od kutije. Primjer je EV zx 5 za kojeg preporučuju pojačalo od 1kw po kanalu. Zvučnik najlakše prdne kad se pojačalo tjera u clip i onda dolazi do izobličenja signala koje jednostavno podere membranu.

I da, aktiva nije ništa manje praktična od pasive samo je stvar u tome da ako se kombinira više zvučnika jeftinija je solucija pasiva.
Reply With Quote
Staro 21-08-2010, 13:34
Tamburalo Tamburalo je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: Apr 2008
Tamburalo je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by seba04 Vidi Post
Malo ste se preračunali. Sa slabijim pojačalom ćete prije skurit razglas nego sa jakim. Pojačalo treba biti barem 20,30% jače od kutije. Primjer je EV zx 5 za kojeg preporučuju pojačalo od 1kw po kanalu. Zvučnik najlakše prdne kad se pojačalo tjera u clip i onda dolazi do izobličenja signala koje jednostavno podere membranu.

I da, aktiva nije ništa manje praktična od pasive samo je stvar u tome da ako se kombinira više zvučnika jeftinija je solucija pasiva.

vidiš, vidiš, potpuno si u pravu što se tiče izobličenja i doslovno kidanja kutije zbog neprirodnog signala od clipa. nisam nikada tome pridodavao puno pažnje jer imam kutije jake isto koliko je jako pojačalo, ali sada kada malo razmislim, potpuno si u pravu. to je kao da voziš auto 30 na sat u 5. brzini sa gasom do ibera. tako nešto...
Reply With Quote
Staro 22-08-2010, 00:24
VeljoSB's Avatar
Opaki diskutant

Uobičajeno

reko sam slabije pojačalo, ako su kutije 400w onda neka je pojačalo 380w, ili ravno 400w...nisam mislio da se pojačalom od 20w teraju kutije od 400w.
pojačalo ne smije biti ni puno jače od kutija jer će zbog prejakog izlaza također spalit zvučnike. ista priča.
bolje da je jednake snage, neće škoditi koji watt preko, no većina preporuča slabije.
pojačalo koje je 20% slabije od kutija neće spalit kutiju, pa me samo zanima tko to još tera pojačalo u clip, pitam se bi li to pojačalo uopće izdržalo cliping.

govorim iz svog iskustva, godinama sviramo na slabijem pojačalu u odnosu na kutije, nikad ništa, i zato nikad i neću uzeti jače pojačalo, jer ionako nema smisla.
zvučnik je tek pasivni element u strujnom krugu, treba se pridržavati impedancije kutija koje se spajaju na pojačalo, nikako pretjerivati.
Staro 22-08-2010, 03:59
Član

Uobičajeno

Fakat mi nije jasno kakve veze ima impedancija kutije(zvučnika) sa snagom pojačala.
Glupost je govorit da pojačala nesmiju bit jača od kutija kad same firme ugrađuju u aktivne zvučnike jača pojačala od samih kutija. Evo i primjer da nebi bilo da meljem bezveze.
http://www.dynacord.com/en/products/...89_d12_3a.html
evo pod specifikacijama ima da je snaga pojačala za lo zvučnik 350 w a za mid-hi 100w ukupno 450w. Tamo lijevo postoji i model koji je pasivan i nazivna je snaga 350w Rms. Ja nikada nisam sa tamburašima uspjel potjerat razglas do te mjere da su pojačala clipala ili da je dolazilo do dostorzije ali sa bendom na struju to je skroz lako napravit.
90% ljudi je tjeralo pojačalo u clip a možda ostatak je možda uspjel stavit tolko jaka pojačala da su zvučnici distorzirali. Prošvrljajte malo po glazbenom forumu pa će vam neke stvari biti jasnije. Jasno je i samo po sebi, ali zdrav bolesnom ne vjeruje.
E da!!! Sad se sjetih još jedne situacije. Trenutno imamo binve sa 18 zvučnikom 700W po kutiji i kad smo ih tjerali sa dynacord pojačalom od 600w davali su neki nejasni muljavi ton. Od kad imamo jače pojačalo daju puno više, jasnije, čišće i ukupna slika je puno bolja.

Tamburaši su sorta za sebe al neka generalna pravila vrijede i za nas!!!!
Reply With Quote
Staro 22-08-2010, 06:34
Tamburalo Tamburalo je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: Apr 2008
Tamburalo je na dobrom putu 10
Uobičajeno

ma, neee, pa se slažem s vama! samo nikada nisam o tome razmišljao! nešto sam novo naučio. super!
Reply With Quote
Staro 22-08-2010, 23:38
VeljoSB's Avatar
Opaki diskutant

Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by seba04 Vidi Post
Ja nikada nisam sa tamburašima uspjel potjerat razglas do te mjere da su pojačala clipala ili da je dolazilo do dostorzije ali sa bendom na struju to je skroz lako napravit.
pa o čemu onda pričamo, govorimo za tamburašku opremu, ozvučenje elektrike me pretjerano i ne zanima...
a i ne vidim neku strašnu razliku u snazi pojačala u odnosu na zvučnik...
zvučnik je rađen za 300w a pojačalo 350w...

impedancija zvučnika itekako utječe na izlaznu snagu pojačala, impedancija (1/R), drugim riječima, veći otpor kutije manja struja a time i manja snaga iz pojačala, manji otpor veća struja a time i veća snaga kutije...ohmov zakon...

pojedina pojačala, kao što je i kod mene slučaj, ne smiju imati po kanalu više od dvije priključene kutije od 8oma, jer u paraleli daju 4 oma, i tako je pojačalo dimenzionirano, svaki manji otpor uništit će i kutiju i samo pojačalo.

a dvije kutije u paraleli kod mene daju po kanalu 800w, a pojačalo u tom spoju 500w, i radi perfektno...
ne treba se razbacivati izlaznom snagom/novcima

Last edited by VeljoSB; 22-08-2010 at 23:41.
Reply With Quote
Staro 23-08-2010, 07:48
D.D.'s Avatar
Diskutant

Uobičajeno

Link pojačala
Svako se prodaje sa specifikacijama za određenu impedanciju i sukladno s time određenom snagom.
A može otiči i kutija i pojačalo ili oboje, međutim to je sve pod nazivom "otišao razglas".
S time da će pojačalo načešće otići ako mu priključiš veliki broj kutija pa zbog famozne inpedancije po kanalu dovedeš puno struje, kao što VeljoSB kaže zbog Ohma i njegovog zakona, dok će kutija vrisnuti ako joj pošalješ preveliku snagu koju ne može izdržati, načešće u peaku pa ode, a možebit i pretjerana kontinuirana snaga.
Upravo zbog toga su nama horne vrisnule par puta, kad smo se malo zaigrali sa snagom ...
EDIT: Nego, malo smo otišli u tehnikalije, a nikakvih konkretnih preporuka baš za tamburaše. Eto, po nekakvom iskustvu, par puta svirali na JBL kutije vrhunske, ali nam se čini da je zvuk premetalan za tambure, onako reski zvuk što u konačnici govori da JBL možda nije za tamburaše. Nekad su se recimo svi kunuli u Dynacord, danas mi se čini da to više nije baš tako. Recimo što se meni kod novih Dynacorda ne sviđa je kučište od plastike (ili čega već)...

Last edited by D.D.; 23-08-2010 at 07:53.
Reply With Quote
Staro 23-08-2010, 11:29
VeljoSB's Avatar
Opaki diskutant

Uobičajeno

U slučaju da vrisne visokotonac u jednoj od kutija u vrlo kratkom vremenu dolazi do pretjeranog grijanja pojačala, jer više otpor kutije nije onakav kakav je bio i pojačalo izgori.
Razlog zbog kojeg može otići neki od zvučnika u kutiji ne mora biti nužno od slabijeg ili jačeg pojačala, jednostavno ode...meni se to dogodilo, a razglas nije bio nabrijavan, jednostavno je zvučnik crknuo a kasno smo uočili problem i pojačalo je riknulo, sva sreća na samom kraju svadbe ujutro...

većina kutija danas izrađuje se od plastike, pa je jedan od razloga zašto smo uzeli dynacord srx je taj što su kutije od drveta, što daje puno topliji zvuk od plastičnih, a i nisu bile skupe, 4 srx-a plaćena su 1300€

svirali smo i na yamahinu miksetu i mackie kutije, također stare drvene kutije i zadovoljan sam kompletnom slikom, ne mogu se sjetiti koji model, dok evo recimo probali smo isto neke zackove kutije koje se uopće nisu dale uštimati, kako god okreneš zvuk je plastičan, stisnut...

evo jedan link mog prijatelja, koji dizajnira i izrađuje kutije po narudžbi, naravno drvene
na fotkama su pretežno prikazana pojačala za gitare, ali kontaktirao sam ga davno i slao mi je fotografije zvučnika koje ugrađuje po narudžbi kupca...
Staro 23-08-2010, 12:21
Biseraš's Avatar
Biseraš Biseraš je odsutan trenutno
Član

Registriran: Aug 2010
Biseraš je trenutno nepoznanica 8
Uobičajeno

Zato treba razmisliti da se pocnu praviti elektricne tambure...

Sto i nije toliko tesko, samo ubaciti magnete u tijelo provuci kabel i na pojacalo. A za malo vecu cijenu ugraditi i distorziju i onda sviraj:

Staro 25-08-2010, 01:26
Član

Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by Biseraš Vidi Post
Zato treba razmisliti da se pocnu praviti elektricne tambure...

Sto i nije toliko tesko, samo ubaciti magnete u tijelo provuci kabel i na pojacalo. A za malo vecu cijenu ugraditi i distorziju i onda sviraj:

Sve je to već odavno isprobano ali nije dalo nikakve rezultate. Piezo daje neke rezultate ali magnet baš i ne (na basu se jedino može iskoristit).

Po meni baš taj način skupljanja zvuka najvažnija stavka tamburaškog razglasa. Ako je signal koji izlazi iz miksera dobar i lošiji razglas zvuči solidno.

Mislim da je važno povlačit paralele sa bendovima na struju i ELEKTRIKOM jer je 98.9% razglasa napravljeno baš za njih, a ne za tamburaše.
Kad bi barem tamburaša bilo jedno milijun ili dva nekom bi bilo u interesu da se poigra i sa našom problematikom. Ovako samo možemo naletit na nekaj kaj i nama odgovara.

Od razglasa(tj firmi) koje sam ja slušal/probal najviše mi se sviđa dynacord. Dosta ljudi hvali i KV al s tim se nisam imal prilike upoznat pa...

A sad ova rasprava plastika ili ne je isto dosta subjektivna. Kao prvo razlika je u cijeni. I dynacord proizvodi "drvene razglase" samo su i cijene drugačije. Ako se uzima rabljeno onda je to sasvim druga stvar ali kod novog razlike i nisu tolko drastićne kad se uzme cijena u obzir.
Reply With Quote
Staro 24-11-2010, 20:50
Mislav's Avatar
Mislav Mislav je odsutan trenutno
Opaki diskutant

Registriran: Mar 2007
Mislav je na dobrom putu 32
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by jaran91 Vidi Post
Da nisi ti otvorio ovu temu, ja bi...
Evo mi baš kupujemo komplet novi razglas. Razmisljali smo nesto o HK Audio Actor ili nesto tog tipa, i suha mixeta A&H ZED-22FX. Malo skuplje je, ali nadam se da je dugoročno rješenje
http://www.allen-heath.co.uk/zed/zed-22FX.asp
Jeste kupili ovaj mikser?
Kakva su vam iskustva s njime?
Mi smo ga uzeli jucer i kazu moji da je mrak.
Nadam se da ce nas dugo sluziti.

www.ts-legolas.com
Reply With Quote
Staro 25-11-2010, 00:38
longee's Avatar
longee longee je odsutan trenutno
Opaki diskutant

Registriran: Dec 2006
longee je na dobrom putu 28
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by Mislav Vidi Post
Jeste kupili ovaj mikser?
Kakva su vam iskustva s njime?
Mi smo ga uzeli jucer i kazu moji da je mrak.
Nadam se da ce nas dugo sluziti.
Ma vozi doro...
Last edited by longee: Danas at 13:37

Tko je lud, ne budi mu zbunjen

Neki znaju što rade, a neki rade što znaju

Quote:
Originally Posted by grm Vidi Post
naravno da necu, ako se ti neces ljutit ako ti malo stavim motornu pilu u anus...

all rights reserved
Reply With Quote
Reply

Pravila Postanja