![]() |
|
|
||||
|
||||
|
našao...da je majstor mića učio kod šnajdera i husa u ZG!
http://www.vibilia.rs/srpski/izvesta...384_180205.pdf iz "Politike"... Ceko, jel ti poznato da je Mića napravio neku tamburu? u članku se samo pominju gudački, balalajke, buzuki čak, al ne i tambure-tamburice...
Četir' konja debela u pesmu si uprezala ! Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala ! Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača, a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče ! ...galerija slika tambura...klik https://www.facebook.com/ZbirkaTambura |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
milan sujic zivi i radi u kuli inace je predavac u muzickoj skoli i aktivni svirac-basprimas,treba godiste ili sta? franja ivanovic (1890-1969)-somborac koji je radio u sarajevu u liri pa se potom vraca u sombor 1937/8 i tu otvara radnju zajedno sa sinom stevom ivanovicem EVO RESENJAAAA
|
|||
|
|||
|
Wilhelm Kampf - Slavonski Brod ima glazbalarsku radionicu, znam da pravi žice, trzalice, radi popravke tambura, a za izgradnju novih, neznam.....nisam do sada nikad naišo na njegov instrument. nek netko od Brođana napiše nešto više ako zna.
|
|
|
||||
|
||||
|
Svojevremeno sam ovu koleginu tamburu stavio na forum.. dali netko zna nešto o ovom majstoru/majstorima?
![]() ![]()
|
||||
|
||||
|
Quote:
Szeitz.jpg Vez "ÉS" na mađasrkom znači "I", dakle Szeitz és Jánossy, znači SAJC I JANOŠI. Jasno da je u pitanju kompanija. Još bi dodao, da su Sajcovi delovali i u Beogradu, Sarajevu, Somboru. |
|
|
|||
|
|||
|
Evo još jedne ovakve...
![]() ![]() Evo što sam pronašao unutra... ![]() Već sam ovo postao nagdje na forumu i Tamish kaže da je JAVITOTA mađarski izraz za popraviti/unaprijediti tako da je pretpostavka da Kudlik ipak nije majstor koji ju je izradio... Naljepnice nikakve nije bilo unutra. Inače, tamburu je u ovakvo stanje doveo gospodin Gilg, a prije toga izgledala je ovako: ![]() U moje ruke stigla je iz Tavankuta ili Subotice, nisam siguran. Last edited by MarkoS; 01-02-2010 at 14:49. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Točno je. U ovom slučaju JAVITOTTA jednosmisleno znači POPRAVLJAO. Inače Bela (Vojislav) nije uvijek naznačio vrijeme proizvodnje, ali uvijek datum opravke. |
|
|
||||
|
||||
|
Tamish je tolko unaprijedio u mađarskom jeziku da polako moze položiti jezični ispit
|
||||
|
||||
|
Quote:
Evo uzimaš mi riječ iz usta |
|
|
||||
|
||||
|
Lista trenutno ima 200 majstora.
Lista nepoznanica se smanjuje:
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
U to vrijeme (pa i poslije, do pojave Mladena Jurkovića) bio je jedini izbor za brzi i efikasni popravak na ovim prostorima, a ujedno i najbliži proizvođač žica za tambure. Također, majstor Vili (kako ga ovdje zovemo) bio je i poznati tamburaš u svoje vrijeme (mislim da je svirao kontru ili bas), a svoju ljubav prema glazbi je prenio i na svoga sina koji je odličan klavijaturista i trenutno svira u Zabranjenom pušenju.
|
||||
|
||||
|
ne radi tambure
sa Brankom starijim radi njegov zet mislim da na spisku nema: http://www.yotke.hr/hr/o_nama.php Drago Jovanović |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
raffai nandor novosadski majstor (1907-1997) vasic nikola novi sad (1980-1965?) dimitrijevic dragoslav novi sad (1883_1912) branko lazic sombor josip fajfenror sombor (1885-1939) hajzler josip sombor radio izmedju 2 sv rata .......
|
|||
|
|||
|
Quote:
, nazalost,samo jedan deo slova sa nalepnice:....................................... 8AD?? ISKOLA ?AMELLFT? ...................................... Nalepnica je narancaste boje. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Na osnovu toga što si uspeo pročitati, mislim da prim nije Kudlik. |
|
|
|||
|
|||
|
>" Ceko, jel ti poznato da je Mića napravio neku tamburu? u članku se samo pominju gudački, balalajke, buzuki čak, al ne i tambure-tamburice... "[/quote]
Nije mi poznato da je nesto novo napravio.Ali, se sam definise kao serviser (izmedju sveg ostalog sto si napisao ) i tamburaskih instrumenata.Bar se meni tako deklarisao nekad ranije ... Ispricao mi neke "opake" zahvate da bi trebao na mom begesu da izvede i da ce poslije toga neprepoznatljivo dobro svirati. Zatrazio mi jako puno para, koliko nisam imao.I nisam uspio utvrdit je li ta prica , samo prica.Osta mi tajna , je li tada bijase dobro sto nemadoh novce! Medju gudacima je poznat, i neki kazu veoma dobar. Ti o njemu sigurno vise znas ! |
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
|
|
|
||||
|
||||
|
ne znam ko popunjava listu ali evo jos dodatak pored svih onih majstora godiste od majstora sujica iz kule je 1951,ove ostale majstore mozete upisati u listu
|
||||
|
||||
|
Quote:
Zarić Đuro (stariji) Subotica/Vinkovci *1913+1976 Zarić Đuro (mlađi) Vinkovci *1942 Isto tako sam mišljanja da je maestro u pravu, kada je predložio da ime Bele Kudlik trabalo bi naznačiti ovako: Bela/Vojislav |
|
|
||||
|
||||
|
Lista trenutno ima 210 majstora.
Lista nepoznanica:
|
![]() |
|
|