![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Lista trenutno sadrži 195 majstora.
Neriješena pitanja:
Last edited by Vedran; 30-01-2010 at 17:26. Razlog: dopunjeno... |
|
|
|||
|
|||
|
NOVI SAD
EDIT: ...ajde stavi i onog čovjeka iz Gradišta, mislim da se preziva sa I..., vidio sam jedan brač njegov, solidno...iz sela ti a neš ga na listu...e jesi šolja
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Dudás Lajos (Dudaš Lajoš) Subotica, *1922 +1992 Izučio je zanat kod Lajoša Bocana starijeg |
|
|
||||
|
||||
|
Slavko Šojić je rođen 1962. a počeo je raditi tambure 1991...
|
||||
|
||||
|
Quote:
Ne mogu vjerovati da sam zaboravio na njega. Thnx! |
|
|
||||
|
||||
|
U Štitaru radi majstor Tomšić ili tako nešto?
|
|
|
||||
|
||||
|
Imamo još nekoliko nerješenih stavaka:
kurnopz se javio oko Vidakovića iz Miholjca, ali nema nikakve informacije o njemu. |
|
|
|||
|
|||
|
...da, nisam siguran kako se zove, čak mislim da i njegovi sinovi sviraju i pomalo prave/pomažu, možda se javi netko od tamburaša da bolje zna...
...trebalo bi stavit i Željka Palića iz tambura benda, on je isto pravio/pravi tambure...čudim se da raguž to nije već obavjestio ...možda ni ne zna , a možda će ga želja psovat ako kaže .......Josip Kobašević je napravio par odličnih primova, no ne znam dal je to za listu, pošto čovjek isključivo iz hobija to radi.. (aktivan u smislu glazbalara nije)...pitat ću ga kad se čujemo....a tu bi se onda našao i Stojanović Branko? ili tako nešto, nisam siguran, znam da je iz Babine Grede... |
|
|
||||
|
||||
|
rođen Somborac, delao u Sarajevu.
Četir' konja debela u pesmu si uprezala ! Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala ! Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača, a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče ! ...galerija slika tambura...klik https://www.facebook.com/ZbirkaTambura |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
EDIT: još uvijek je malo potvrđenih informacija "iz dijaspore ", o majstorima i živućim i pok. a na listi su....
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() ![]() ![]()
Četir' konja debela u pesmu si uprezala ! Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala ! Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača, a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče ! ...galerija slika tambura...klik https://www.facebook.com/ZbirkaTambura |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Raáb Károly (Apatin) *1861+1943 aktivan od 1885 Raáb Eduárd (sin Károly-a, Apatin) *1902 +1991 aktivan od 1927 |
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
Pozdrav Maestro!Zeleo bih da malo pojasnim ne(tacnost) sadrzaja mog oglasa gde sam stavio da prodajem prim Snajder...itd...Prvi put kada sam dao oglas stavio sam(prim Snajder) jer imam Snajderov katalog u kojem se pod brojem 232 nalazi model prima kao sto je moj.Neke kolege su reagovale na taj oglas komentarom da je Snajder bio trgovac a ne majstor) i da su za njega radili majstori Adam... Karlo... kudlik itd. pa sam onda na osnovu njihovih dobronamernih primedbi ispravio svoj oglas dodajuci imena majstora sto je opet rezultiralo tvojom primedbom koju si s pravom postavio.Moje poznavanje rada nekih starih majstora je oskudno pa sam se posluzio misljenjem, u mom oglasu,kolega koji dobro znaju tu tematiku(Misa Djordjevic i dr.) Hvala na razumevanju!
Last edited by zoran.simic.kontra; 17-02-2010 at 01:24. |
|
|
|||
|
|||
|
....iako se radi o crtanim katalozima... (u ono vrijeme), treba napomenuti da su slike dosta vjerne (to me sad asocirala ova zoranova slika), evo i na njemu 8ro žičanog prima....i marketinga u izobilju tipa: kupovanje instrumenata oduvjek je bilo stvar povjerenja
...itd...
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
http://www.forum.tambura.com.hr/show...04&postcount=8 al nigde ne mogu da nađem da sam "pretpostavio" da su kudlikovi radili za šnajdera...nešto mi ta pretpostavka i nije bliska..
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
sad više nema sumnje da je šnajder bio majstor, i to ne bilo kakav, nego majstor iz čije radione je kasnije nastala muzička naklada, najveći i najmasovniji proizvođač instrumenata ovdje... ti si bio čuo da je šnajder samo trgovac, ja sam sumnjao da nije radio tambure, nego samo gudačke instrumente... sad, ovako svi zajedno znamo malo više.
U meni trepti panonska duša i volim svojih didova svit Last edited by _maestro_; 31-01-2010 at 10:23. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Sada bi sa sigurnošću tvrdio, da je u pitanju Adamov prim, i to iz ranijeg perioda. Na onovu čega mislim? Ja posedujem Adamov najraniji inventar od 1922 god. u kojoj jasno piše, da je tada već izrađivao primove frezovanjem. To znači da su primovi tada već peuzeli konačni oblik, osnosno koji su sada poznati kao Kudlikovi primovi iz radionice Adam, ili Karla. Vidi sliku dole. prim-1.jpg U memoarima moje majke, takodjer vidimo, da je Adamov biznis za vreme pvrog svetkog rata praktično stagnirao Dakle ovaj prim, najverovatnije izradjen prije prvog svetskog rata, ili neposredno posle toga. |
|
|
|||
|
|||
|
Dodao bih par zivih i nama interesantnih majstora , kojih cini mi se nama na popisu .
Mirko Vukeljic , Doboj , Mica Ristanovic , Beograd Sloba Savic , Beograd |
|
|
||||
|
||||
|
![]() |
|
|