![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Svi smo suočeni s jednoličnim metodama stvaranja, snimanja, prezentiranja i reproduciranja pjesama. Naravno, kao i kod kineskih igračaka, i u tamburaškoj glazbi je s vremenom došlo došlo do teške devalvacije hiperprodukcijom svakojakih pjesmuljaka. Na koji način, prema vašem mišljenju, utječe nedostatak originalnosti na razvoj tambure i na koji sve načine i sami možemo utjecati na povećanje trenda stvaranja originalne tamburške glazbe?
|
||||
|
||||
|
http://www.forum.tambura.com.hr/show...2825#post52825
http://www.forum.tambura.com.hr/show...7&postcount=58
Četir' konja debela u pesmu si uprezala ! Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala ! Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača, a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče ! ...galerija slika tambura...klik https://www.facebook.com/ZbirkaTambura |
|
|
||||
|
||||
|
Frajer je premoćan!
|
||||
|
||||
|
....i preoriginalan, moraš priznati!!!
Četir' konja debela u pesmu si uprezala ! Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala ! Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača, a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče ! ...galerija slika tambura...klik https://www.facebook.com/ZbirkaTambura |
|
|
||||
|
||||
|
Definitivno! Ono s oponašanjem Lajke mi je u stilu: "A kuca, av, av, av..."
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() ne znam jel mi to došlo s godinama, ali općenito u kompletnoj glazbenoj produlciji mi izgleda da traje neko vrijeme bezidejnosti... još tamo od odamdesetih. što bi reko marijan ban: jer osamdesete su bile godine kad smo skupa svirali svake noći... itd. o svemu tome sam puno pisao po drugim temama, po temi o požeškom festivalu na primjer, gdje mi je jedna od glavnih zamjerki sličnost svih tih pjesama, to jest sličnost forme kroz koju se za sada izražavaju tamburaši. po mom nekakvom viđenju radi se o 3 forme: - koncertana (tamburaški orkestri, festival u osijeku) - folkloraška (lado, folklorni ansambli, kudovi) - estradna ( dukati, lole, požega, gažeri) najviše prostora za širenje ima u okviru ove treće, estradne grupe. no ipak nisam siguran, možda ne treba forsirati ništa i čekati da se dogodi nešto dobro samo od sebe, a možda treba malo pogurati ili podmazati nešto negdje, ako je zapelo. najviše me smeta kad čujem na radiju neku novu stvar ne znam ko je izvođač od desetak mogućih kandidata, jer su svi slični... razlikuju se jedino po boji glasa glavnog vokala. jebiga... to mi smeta i ukazuje na neoriginalnost. ja sam si zabrijao da bi bilo dobro kad bi se naša tamburaška glazba počela širiti i cvjetati kao američki country. na mali milijun malih smjerova, formi i načina... možemo u nekoj od tih varijanti kombinirati 2 basprima uz neki drugačiji sastav, možemo uz tamburaški sastav uvesti dodatne instrumente, mogućnosti su ogromne. ma ne trebamo ići do amerike. dalmatinske pjesme su još davno, prije 30-40 godina prvenstveno zahvaljujući zdenku runjiću i njegovoj ekipi napravile svoju ekspanziju. tu je došlo kako je lički drvosječa primjetio, a vedran osvježio do nekakve mutacije, spoja pop glazbe i tradicionalne mediteranske pjesme. taj spoj je bio uspješan i lansirao je jednog olivera dragojevića, terezu kesoviju i još puno velikih imena. jedna od važnijih stvari o kojima sam isto trkeljao puno je i nužnost osuvremenjivanja, aktualizacije tekstova... publika se identificira s tekstom. eno ladno pivo, eno balašević za primjer. samo je uvjet da se ljudi nađu u tom tekstu, da se na neki način mogu identificirati s pjesmom. danas se nekome teško identificirati s konjima kojih više nema, sa snašama i bećarima koji piju rakiju. ljubavni pjesmuljci su univerzalni, ali u tom slučaju tekstovi nisu nositelj pjesme. zdenka runjića više nema. nema niti velikog tekstopisca drage britvića... umro je i mikis theodorakis. pesimistički rečeno, mi tamburaši još uvijek čekamo svog godota koji ima kapacitet kao gore spomenuti. do tada prepušteni smo sami sebi, pa nam ne preostaje ništa drugo nego biti svjesni svojih nedostataka i pokušavati ih umanjiti i izbjeći greške i zablude koliko je to moguće. bit će tu i krivih pokušaja, slijepih ulica i svega. najvažnije ipak imamo, a to je činjenica da tamburaška glazba živi. nije mrtva. edit: sam ton tambure nikako ne smatram presudnim, čak niti bitnim elementom u cijelom procesu.
U meni trepti panonska duša i volim svojih didova svit Last edited by _maestro_; 01-10-2008 at 14:54. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
||||
|
||||
|
Mislim da su po pitanju originalnosti na tamburaškoj estradi i što se tekstova i glazbe tiče učinili Gazde, tj. ljudi koji su im pisali i koji im pišu pjesme... Evo jednog meni zgodnog teksta, suvremenog, zagrebačkog...
"Bit će bolje" Još jedan dan u Zagrebu vozim se u tramvaju, Ide masa praznih džepova Na ovom svijetu nikoga pogled ravno, nevjera Nema kune za prosjaka I dok tako sanjarim, shvatih, ovdje silazim Guram se do izlaza, al tu je hrpa likova, Vozač vrata zatvara, Još jedan krug u tramvaju... Eto vidiš, to je moja sudbina, Uvijek isto, bezbroj praznih krugova, Božja volja, kriza mladih umova, Bit će bolje, moram preživjet do sutra Još jedan dan u Zagrebu, magla je na Sljemenu, Pljušti kiša jesenja Brdo tmurnih oblaka, odurna vodurina, More je pod nogama Stojim sam na križanju, opet znam, zakasnit ću, Vidim, gori crveno Čekam tako strpljivo, prođe taxi prebrzo I cijeloga me zašprica...
|
||||
|
||||
|
Da, da, Zvonko Bogdan je mladić pred kojim su nepregledna, te neistražena prostranstva! Tko zna što ćemo od njega još doživjeti?
|
||||
|
||||
|
Quote:
Mislio sam na njega kao najjačeg "reklamatora" tambura. On je već učinio jako puno.
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
||||
|
||||
|
zvonko bogdan je još jedan dokaz da tokom njegovih 40 godina prisutnosti u prvoj ligi estrade (i još 10-15 prije toga, kao drugoligaš) nije imao konkurencije.
to je ono što i je pravi problem.
|
||||
|
||||
|
Quote:
Evo ovako: http://fb.esnips.com/doc/7390baf6-e7...e92b/Q-Mixdown ![]() Kako je snimano. Igrom slucaja se kod mene zatekla frendova stimalica s piezo mikrofonom u obliku "stipaljke". I reko' da vidim sto ce se zbiti kad ju ustekam u gitarsko pojačalo, dakle, prim sviran na Mesi :-)) Probao sam i s distorzijom, ali rezultat je bio blaga katastrofa. Inace ovaj zvuk nema veze s mojim primom. Vjerovatno je malo pridonijelo i to sto je piezo bio zakvacen za headstock a ne na glasnjaci :-) A malo je pridonijelo i to sto je svirano preko modelirajuceg Behringera od 2×50W
|
|
|
||||
|
||||
|
Evo moj mali doprinos ovoj temi i promoviranju originalnih ideja.
Zvonimir Tonković - Sjene Pretpostavljam da vas je dosta čulo Zonzijev uradak, ali nije loše ponoviti gradivo. Pogotovo ako je gradivo zanimljivo i dobro! |
|
|
|||
|
|||
|
neznam kako drugima zvuči al meni je ovo odlično , da je bar više ovakvih stvari
svaka čast! |
|
|
|||
|
|||
|
Evo još par primjera:
Ovakva forma nastupa se kod nas može vidjeti samo izuzetno rijetko (natjecanja i čini mi se jedanput u Vinkovcima) http://www.youtube.com/watch?v=BVaPV...eature=related http://www.youtube.com/watch?v=iA2Zk...eature=related Da simfonijski orkestar prati tamburu kod nas još nisam vidio. http://evgeniyvolchkov.com/?domra=recording A Rusi hodaju po bijelom svijetu na taj način..
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|
|
||||
|
||||
|
[quote=oldtimerx;61968]
http://www.youtube.com/watch?v=iA2Zk...eature=related puna grimasa i nepotrebnih gestikulacija, joj kako su neki ruzni kad ih se gleda svirati, da dobro svira to je istina ali jbga, ne dira me, pogotovo taj karneval u veneciji, nemogu ga cuti vise, zato sam tako nervozan... ![]() tamara je ipak druga prica o zonziju, sve najbolje, naravno ! |
|
|
|||
|
|||
|
mislim da se ne treba puno opterecivati stanjem u kojem se nalazimo. globalizacija je na sceni, individualnost se svakim danom gubi. svi smo i sviraci, i pjesnici, i nogometni treneri, i umjetnici ako smo u qrcu , itd.
da cekati...nadati se, ako ocekujemo godota, a dok ne dodje usavrsavati tehniku, teziti koliko je god moguce virtuoznosti, pa onda uzeti od tehnike i dodati emocija, itd... treba zatim dobrih autora, dobrih pjesama...bas nedavno, na koncertu marijana bana slusam jednu njegovu izjavu, pokusat cu ga citirati : "ljudi mene sile, da napisem pjesmu. ne ide to tako, pjesma sama dodje..." normalno, on je to daleko duhovitije, i jasnije ispricao, ali mislim da sam dovoljno jasno citirao, da se shvati poanta. |
![]() |
|
|