![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Što se tiče Osijeka,ima ljudi koji bi poduprli ovakvo pitanje,ali oni govnari s "akademije" kojima će pismo doći u ruke,zasigurno će se slatko i podrugljivo nasmijati.... ali svejedno,svakako treba probati!
|
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
Tom planiranom pismu ću svakako priložiti ovaj odgovor iz Ministarstva, pa će, ako je to moglo ministarstvo valjda i oni nešto odgovoriti. Dobro bi mi došlo da znam barem neke ljude koji su ZA. I njima bi se mogao poslati cc.
|
||||
|
||||
|
Quote:
.....U Hrvatskoj ima vrhunskih jazz glazbenika, pa ni oni nemaju jazz akademije u Hrvatskoj nego moraju ići van na studij. Ima ljudi koji su svoj život posvetili tamburi, koji su i u svijetu priznati kao umjetnici ( npr. Jerry ), ali kod nas ih se tretira kao drugorazredne glazbenike koji nemaju dovoljno znanja da mlade ljude uče i da im se potpisuju na diplome. Apsurd od kojeg mi se diže želudac lagano. Ako budemo očekivali nečiji blagoslov bojim se da ćemo još dugo čekati jer njima je tambura primitivno glazbalo, nažalost. Hrvatska posla šta da se kaže. Možda bi uistinu trebali najprije pokušati napraviti nešto sami, ograditi svoje dvorište sami. Ne razumijem se previše u te pravne i administrativne stvari, ali mislim da se to može napraviti. Ne znam šta bih dalje napisao, svašta mi se mota po glavi........ Last edited by zOnZi; 08-04-2008 at 19:03. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|
|
|||||
|
|||||
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
||||
|
||||
|
i ja smatram da je vrijeme da se počne barem govoriti i iskazivati namjeru baš o tom formalnom okviru. zato mi je drago da je oldtimer pokrenuo nešto s ovim pismom. neka se barem priča o tome, neka se spominje.
treba biti i strpljiv i realan.treba računati i s otporima. ali svakako dolazi vrijeme kada će ti otpori slabiti, a tamburaši sami sa svojim argumentima nametnuti to formaliziranje svog statusa kao normalnu i potrebnu stvar. optimist sam po tom pitanju, iako me nebi iznenadilo da tek iduća generacija tamburaša to realizira. na sadašnjoj generaciji je da s tim započne, kao što su prethodne generacije "pripremile teren". ono što je bitno je činjenica da stvari ipak idu svojim tokom, da se pozitivno razvijaju. neke faze treba odraditi, ne može ih se preskočiti, niti bi to bilo dobro. što se tiče neformalnog pristupa, tipa rock ili jazz akademija, stvar je svakako primjenjiva i na tambure. i dakako, to zavisi od privatne inicijative. možda se batorek najviše tome približio. samo što je njegovo područje djelovanja bliže temeljnom obrazovanju na tamburi nego nekakvoj nadgradnji. ono, batorek je više kao osnovna i srednja škola, a ne studij... definitivno, nešto će se dogoditi i pomaknuti, ali ne može preko noći.
|
|||
|
|||
|
|
|||
|
|||
|
Jučer sam dobio odgovor od Ministarstva na drugo pismo:
__________________________________________________ __ Poštovani, ovim putem pojasnit ćemo Vam naš prethodni odgovor na predmetno pitanje, s ciljem što skorijeg rješavanja problema koji su razlog Vašeg nezadovoljstva. Ponovno napominjemo, kao i u prethodnom dopisu, kako je odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (Narodne novine broj 123/03, 105/04, 174/04, 46/07) propisano kako akademska samouprava na visokom učilištima obuhvaća utvrđivanje pravila studiranja i uvjete upisa, dok autonomija sveučilišta obuhvaća utvrđivanje obrazovnih, znanstvenih, umjetničkih i stručnih programa, te ostale oblike autonomije u skladu s ovim Zakonom. U tom je smislu, odredbom članka 78. Zakona propisano kako se studiji ustrojavaju prema studijskom programu koji donosi visoko učilište. Studijske programe koji se izvode na sveučilištu donosi senat sveučilišta. Stoga inicijativa za pokretanje novih studija odnosno uvrštavanje tambure kao instrumenta u nastavu mora krenuti iz sveučilišnih krugova. Stoga je potrebno da se sa svojim zahtjevom obratite na adresu Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu odnosno Senatu Sveučilišta. Svaku inicijativu u tom smjeru ovo će Ministarstvo svesrdno podržati. S poštovanjem, Uprava za visoko obrazovanje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa __________________________________________________ ____________ Podrška ministarstva je tu!!!! Do ponedjeljka ću sročiti pismo Muzičkoj akademiji Zagreb (cc Senatu Sveučilišta). Kao prilog ide sve što do sada imam (dva pisma Ministarstvu i dva odgovora). Mislim da nakon ovog odgovora mora biti nekakve reakcije.
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|
|
|||
|
|||
|
U međuvremenu sam imao jedan vrlo zanimlmljiv telefonski razgovor koji obećava još širu podršku.
Sročio sam pismo za Dekana Muzičke akademije Zagreb u kojem se uglavnom ponavlja sve rečeno. Zainteresirani ga mogu dobiti na pp. Planiram ga poslati u srijedu. U petak 18.04.2008. (čini mi se u Varaždinu) je sastanak HGDPP-a na kojem će vjerojatno biti prodiskutirana ova inicijativa. Iz kontakata koje sam imao, za očekivati je povoljan rezultat...Pokušajte, tko god to može, lobirati ravnatelje glazbenih škola iz svoje sredine za podršku ...
|
||||
|
||||
|
Stvarno svaka čast na trudu!
|
||||
|
||||
|
ti bi bando mogao biti jedan od prvih polaznika glazbene akademije, odjel tambure.
|
|||
|
|||
|
Jučer poštom i danas mailom poslano pismo Dekanu Muzičke akademije Zagreb. (cc. Rektoru za Senat)
|
|||
|
|||
|
Odgovora od Akademije još nema, ali stigla je slijedeća informacija:
O Vašem prijedflogu razgovarao sam na skupštini HD GPP-a ovih dana u Varaždinu. Dakle, kreće se.... Detalje još na znam....slijedi...
|
||||
|
||||
|
Vidim da se još nisam izjasnio na ovu temu pa evo, oldtimerx, samo da izrazim svoje divljenje tvojem trudu i podršku, bar deklarativnu dok se ne smisli nešto kako konkretno možemo pripomoći.
Palo mi je na pamet da ni neka medijska debata ne bi bila loša, tipa novine, radio, TV, al' dobro to su koraci tak ako ne prođe "normalnim" putem... EDIT: "Otvoreno" i Mislav Bago - "Treba li tamburu uvesti na Glazbenu akademiju?".
“Uz pjesmu mi se, evo, rodimo, uz pjesmu umiremo...” Last edited by Hrvoje; 21-04-2008 at 11:22. |
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
O javnoj akciji sam već razmišljao, međutim, sada smo u fazi čekanja odgovora iz Muzičke akademije Zagreb, kuda sam po preporuci i uz podršku iz Ministarstva uputio pismo. Sada je stigla podriška, čak bih rekao i više od toga - spremnost za aktivno uključenje u cijelu priču, iz HG DPP-a. To me na neki način čini optimistom da će iz Akademije Zagreb stići kakav-takav odgovor, ali ako se ništa ne desi, uz konzultaciju s ljudima s kojima sam u kontaktu najprije bih pisao na neko drugo Sveučilište (npr. Osijek) pa tek onda nešto od ovoga o čemu i ti razmišljaš. Mislim da bi ovoga trenutka najveća pomoć od forumaša bila u lobiranju za tu ideju kod svih onih koji se na bilo koji način bave glazbom.
|
|||
|
|||
|
Nisam se dugo javljao jer, nažalost, nemam nikakvih novih (dobrih) informacija. Inače sam stalno tu negdje (čitam skoro sve postove) i sada kada me je Hrvoje konkretno „prozvao“ evo da opišem što se je u međuvremenu događalo:
1. Od Muzičke akademije u Zagrebu nema nikakvog odgovora iako sam, prije otprilike mjesec dana, mailom zamolio Dekana da barem nešto odgovori. Od ljudi bliskih akademiji imam samo usmenu informaciju da je pismo pročitano pa čak i da postoje razmišljanja kako je Osijek „prirodnija“ sredina za takovu inicijativu. 2. Razgovarao sam sa Željkom Kovačićem da ovu temu uvrsti u neku od svojih emisija i poslao mu cjelokupnu dokumentaciju. On se je složio s time, ali još mi nije ništa javio. Molim sve koji dođu u kontakt s njim da ga podsjete na to. 3. Materijale sam dao i usmeno obrazložio tezu o „neravnopravnosti tamburaša u sustavu školstva“ i jednom saborskom zastupniku (negdje u prosincu) koji mi je također obećao da će vidjeti što može učiniti. Za sada nemam povratne informacije. 4. Kad god sam imao priliku javno govoriti spomenuo sam Tamburu na akademiji (radio emisije i koncert Kraluš-a). Veseli me što je to i Hrvoje napravio, a nadam se i još neki od vas. 5. U Glasu Podravine će ovaj tjedan izaći i članak na tu temu Što planiram dalje: 1. Upravo koncipiram pismo za Osijek. Dobro bi mi došle bilo kakve sugestije i mišljenja 2. Ova godina je natjecateljska godina za tamburaše (pojedinačno) pa bih svakako intenzivirao kontakt sa HDGGP-om i pokušao sve da ova tema bude na dnevnom redu na plenumu u Poreču (od 23. do 25. travnja 2009.). Molim sve koji mogu tome pripomoći da se aktiviraju na bilo koji način. 3. Razmišljam o tome da pošaljem Latinu sve materijale, možda bi on pristao na ovu temu u Latinici, ali još nisam konačno odlučio. 4. Prema informacijama kojima raspolažem izgleda da je najveći problem u svemu izrada studijskog programa, a navodno (i neprovjereno) negdje već postoji nekakav prijedlog (čuo sam za Svetlanu Krajinu?). Molio bih sve koji nešto znaju o tome da se jave. 5. Prošle godine (u kolovozu) registrirana je udruga GS „Kraluš“ sa jednom od djelatnosti u statutu: „Promoviranje tambure kao glazbenog instrumenta“. Čini mi se sve više bendova organizira na takav način i možda je to dobro za ideju dkranjce sa forumske fešte. 6. …..???? Eto toliko u najkraćim crtama…. Hrvoje hvala na poticaju.
|
||||
|
||||
|
Hvala na informacijama, oldtimerx. Dobro da sam se sjetio spomenuti ovo pitanje kad me pitala Đurđa Habel o tamburi u muzičkim školama i slično... Bar simbolično da potpomognem ova nastojanja. Bilo bi zanimljivo i nekako doći do informacije koliko godišnje učenika srednjih glazbenih škola maturira na tamburi i time završavaju svoj obrazovni put (bar što se tambure tiče pošto, jel', nema tambure na Akademiji).
|
|||
|
|||
|
Quote:
Koliko znam uz tamburu se završava još kakva druga srednja škola ili se u srednjoj glazbenoj školi paralelno pohađa teoretski smjer. Tako je tambura danas nažalost još uvijek "nešto usput" za razliku od npr. trube, a to je ono što treba mijenjati i radi tambure i radi ravnopravnosti.
|
|||
|
|||
|
Quote:
|
![]() |
|
|