Forums  

Go Back   Forums > Tambura općenito > Tamburaši i bandovi

Reply

Opcije Teme Način Prikaza
Staro 22-07-2007, 00:28
klas klas je odsutan trenutno
Opaki diskutant

Registriran: Apr 2007
klas je na dobrom putu 10
Uobičajeno

nek odu opet u valpovo....
Reply With Quote
Staro 22-07-2007, 10:12
zaim's Avatar
zaim zaim je odsutan trenutno
Diskutant

zaim je na dobrom putu 10
Uobičajeno

A ne, tamo su samo zgodne cure, pa neće niš' vježbati malo ih dovesti u moj atar, pa u Županjsku cvelferiju, u Vinkovce...
Staro 22-07-2007, 10:15
IvanZU IvanZU je odsutan trenutno
Opaki diskutant

Registriran: Mar 2007
IvanZU je na dobrom putu 47
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by zaim Vidi Post
.....Županjsku cvelferiju,...
......zanimljivo.....samo bato to su dva odvojena pojma.......u cvelferiju spadaju sela tzv. 12. regimente.....ma nije bitno uostalom.......shvatili smo
Reply With Quote
Staro 22-07-2007, 10:28
zaim's Avatar
Diskutant

Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by IvanZU Vidi Post
samo bato to su dva odvojena pojma.......u cvelferiju spadaju sela tzv. 12. regimente
To sam već apsolvirao slušajuć čika Đuku Galović i njegovu priču(postavio na gmail - vrlo poučno) a inače, tu sam dvije godine ''haračio'' poslovno pa mi je i Županja i ''cvelferija'' jako poznata. A i sviro sam tamo.
Staro 22-07-2007, 12:55
Plahuter Plahuter je odsutan trenutno
Član

Registriran: Jun 2007
Plahuter je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by Evil Dick Vidi Post

Ja ih uzivo nikad nisam cuo da sviraju da se smrznes i ne svidja mi se to pojacaj i udri kolko ide..
Pa, na onim gažama uživo koje sam ja slušao nije baš bilo "pojačaj i udri kolko ide.." sjeać se jedne ili dvije gaže di je bilo malo problema s toncom ali ništa pretjerano... s druge strane, mislim da dečki svoje gaže odrađuju kak treba... na kraju krajeva, pjesme koje sviraju su uglavnom njihove pa bi onda trebalo njima ostaviti na izbor da ih odsviraju kak misle da je to najbolje... a one pjesme koje skidaju od drugih mislim da su prilično korektno skinute, posebno neke novije koje sam ja čuo (pritom ne mislim na pjesmuljke tipa Otvor' ženo kapiju i Garavušo garava... iako takve pjesme Gazde ne sviraju baš, a ne sviraju niti neke navodno kompliciranije na koje mnoštvo forumaša ovdje svršava...)
Isto tak, za sve one slavonce koji komentiraju kak Gazde ne znaju svirati ili držati tambure, i kak bi mogli nekaj naučiti po slavoniji (u što čisto sumnjam, prvenstveno iz razloga što mislim da Gazde poprilično dosta znaju i da bi neki slavonski bendovi mogli nešto naučiti od Gazda)... treba shvatiti i to da Gazde nisu klasičan tamburaški bend i to nikad neće biti, i mislim da ta činjenica opravdava to što nemaju klasičan prim koji 97% pjesme serucka sve i svašta, što koriste bubanj i razne ostale efekte, što imaju sound kakav imaju itd... na kraju krajeva, mislim da su Gazde jedan od rijetkih bendova koji si mogu uzeti za pravo da drže tambure kak se njima hoće a ne kak će neki "pravi tamburaši" reći... na kraju krajeva, to možeš gledati i kao marketing ili kao produkt popularnosti... jedan primjer samo: Rolling Stonesima nitko ne govori kak drže gitare i sl, a sigurno ima boljih gitarista od njih... ali Stonesi su Stonesi, neki bolji gitaristi nikad neće biti tak popularni niti će se toliko znati za njih... isto je s Gazdama... možeš pričati kaj hoćeš o njima, ali oni su Gazde, zasigurno jedan od nekoliko najpopularnijih bendova u Hrvatskoj, i možda tamo negdje u bespućima Slavonije ima neki bolji tamburaš od Marka, Dače, Sikija, Robija itd ali kakve to veze ima?! Taj navodno bolji neće nikad postići niti 2% onoga kaj su Gazde postigle, pa otkud onda njemu pravo da nešto komentira?!
A s druge strane, mislim da je većina ovih negativnih priča o Gazdama produkt onog popularnog hrvatskog jala... kao dečki su postigli nešto što ja nisam pa ajmo sad srati po njima kak su oni bezveze, oni ne znaju svirati, ne znaju držati tambure itd... to su za mene čiste gluposti...
A velim, kad netko od takvih snimi ono što su snimile Gazde, i općenito napravi i postigne u muzici barem 20-30% toga onda nek komentira kak nešto s Gazdama ne valja... ili s bilo kojim drugim bendom...
Mislim, ja se slažem da postoje bendovi koji uživo bolje zvuče, ali ne treba zaboraviti da Gazde imaju totalno drugačiji pristup i sound, koji se ne može uspoređivati s klasičnim bendovima...
Reply With Quote
Staro 23-07-2007, 09:59
zaim's Avatar
Diskutant

Uobičajeno

Ma živio ti nama rodjo
Staro 13-11-2007, 07:32
Hrvoje's Avatar
Hrvoje Hrvoje je odsutan trenutno
Moderator

Registriran: Dec 2005
Hrvoje će postati slavan vrlo brzoHrvoje će postati slavan vrlo brzo 116
Uobičajeno

Pazi briju... Gazde nemaju svoju stranicu u HR, al' sam našao njihove tekstove na stranici Hrvata u Argentini...

http://www.croacia.com.ar/Principal/.../letrasgaz.htm
Staro 13-11-2007, 12:49
grasak's Avatar
grasak grasak je odsutan trenutno
Diskutant

grasak je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by Plahuter Vidi Post
A velim, kad netko od takvih snimi ono što su snimile Gazde, i općenito napravi i postigne u muzici barem 20-30% toga onda nek komentira kak nešto s Gazdama ne valja... ili s bilo kojim drugim bendom...
Istina je da su Gazde dosta toga napravili na području ne samo zabavne nego i tamburaške glazbe. ali postoji još jedna istina, a to je da Gazde ne bi bile Gazde da netko nije stajao iza njih i gurao ih i eksponirao kako u medijima tako i na drugim mjestima. Da nije bili Rusa, Mikija i mnogih drugih još i dan danas oni bi bili samo bezimeni dečki iz Markuševca ali i pitanje je dali bi više i postojali. Slična je situacija i sa Barunima koji za razliku od Gazda sviraju smeće, tj u studiju smiksaju i onda izađu na pozornicu odsviraju naplejbek i to je to. Daleko veće zasluge imaju gazde i bolju i vjerniju publiku, jer nije mala stvar na početku karijere napuniti zagrebački Dom sportova, ali još jednom naglašavam Gazde ne bi bile Gazde da nije bilo nekoga koje sve to gurao i forsirao da postanu ono što jesu. za razliku od onog puno boljeg "umjetnika" koji nekada nema ni za žice ali svoj posao radio bolje od napuhanih zvijezda.

Last edited by Svitac; 13-11-2007 at 13:04. Razlog: Ispravak quote
Reply With Quote
Staro 13-11-2007, 14:24
_maestro_'s Avatar
_maestro_ _maestro_ je odsutan trenutno
Vrlo opaki diskutant

Registriran: Oct 2006
_maestro_ zrači veličanstvenom aurom_maestro_ zrači veličanstvenom aurom 156
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by Plahuter Vidi Post
...Taj navodno bolji neće nikad postići niti 2% onoga kaj su Gazde postigle, pa otkud onda njemu pravo da nešto komentira?!
ovo je jedan sindrom koji se sastoji od nekoliko notornih gluposti koje se svako malo daju pročitati ovdje.
1. forum je mjesto gdje ljudi izražavaju svoje mišljenje, pa i ono kritičko. svatko ima pravo komentirati, čak i gazde. i iću. i mišu kovača.
2. pun mi je kufer onih koji nečiju kvalitetu, znanje i vrijednost mjere minutažom na televiziji i brojem prodanih ulaznica. to samo pokazuje da im nedostaje drugih kriterija ter spoznaje kako stvari funkcioniraju na estradi. i po takvim razmišljanjima i ivo pogorelić treba biti kuš, jer ima manju medijsku podršku od gazdi i manje ljudi dolazi na njegove koncerte.
3. za zabranu izražavanja mišljenja i komentara organizirajte si udrugu, ima vas više sa sličnim gafovima na ovom forumu, pa uživajte i divite se onima s televizije, jer tv je dakako ultimativni kriterij nečijeg uspjeha.
Staro 14-11-2007, 14:04
damirka31 damirka31 je odsutan trenutno
Član

Registriran: Oct 2007
damirka31 je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Gazde u Makarskoj ovog ljeta (8. mjesec) sviraju "Ko te ima, taj te nema" i "Već odavno spremam svog mrkova". Ne znam da li bi plakao ili se smijao jer sviraju uz pratnju bubnjeva i električne gitare! E sad, ukoliko je to avangarda poput Kelemena onda podrzavam pozitivne komentare o njima, no da bi si to netko dopustio mora biti izuzetno velik kreten. Mozda i oprostiti to sto sviraju "Ko te ima, taj te nema" ali "Mrkova" tako izvoditi mogu samo umisljene budale!
Reply With Quote
Staro 14-11-2007, 15:32
Hrvoje's Avatar
Moderator

Uobičajeno

Jesi siguran da su svirali električne gitare (?!). Ja sam vidio da basist nekad svira električnu bas gitaru, ali još ih nisam vidio s đitrama...
Staro 14-11-2007, 23:02
damirka31 damirka31 je odsutan trenutno
Član

Registriran: Oct 2007
damirka31 je na dobrom putu 10
Uobičajeno

Ma bar da je bio bas, pa da kazes teska berda, nego sa gitarom glupiranje. Mislim da je to bio da li brod ljepote ili neki nesto tako slicno... ubij me sad ako znam, znam da je Pevec bio pokrovitelj jer se cijeli dan vrtila ona prerada vazda gazda bla,bla, bla. Nego, jel tko već upisao dojmove s koncerta u Lisinskom u ponedjeljak? Žao mi samo sto ovu sramotu o kojoj sam govorio nisam makar snimio mobitelom ali kad je moja cura koja nema sluha zaključila da ih treba biti sramota onda možeš misliti kako je bilo...
U principu, mozda griješim, ja sam ipak Sr(ij)emac nastanjen u Zg i obožavam Zvonka Bogdana.... pa me jednostavno zaboljelo kad sam čuo kako se glupiraju sa jednom Institucijom....
Ispričavam se ljubiteljima "Gazda"

Last edited by damirka31; 14-11-2007 at 23:54.
Reply With Quote
Staro 16-11-2007, 00:42
_maestro_'s Avatar
_maestro_ _maestro_ je odsutan trenutno
Vrlo opaki diskutant

Registriran: Oct 2006
_maestro_ zrači veličanstvenom aurom_maestro_ zrači veličanstvenom aurom 156
Uobičajeno

zakuhalo se ovo oko gazda. bez razloga. kad se stvar malo šire sagleda, tu se radi u biti o 2 različite filozofije, 2 različita vidjenja toga kao tambure treba svirati i kako to treba zvučati.
ako je tako, onda nema nikakvog smisla uvjeravati onog drugog u svoje. svatko neka svira tamburu onako kako sam misli da je najbolje. ali neka i ne pljuje po "onom drugom".

ja osobno ne volim lole, ne volim iću... njihov način korištenja tambure smatram vrlo ograničenim, uskim i milijun puta prožvakanim. dosadni su mi, neintrigantni, blabla.
ali to sve je samo moje mišljenje i mi ne daje pravo da pljujem po njima. (ne isključujem mogućnost da sam u nekim postovima o dotičnima pretjerao s tim svojim animozitetom )
jer i lole npr. imaju svojih dobrih strana, neke pozitivne i važne stvari su se oko njih i zbog njih dogodile.
ista je stvar s gazdama. ljudi su zaista odradili puno toga i otvorili nove horizonte. koliko je to doprlo do nekoga, koliko nije... druga je stvar.
e, sad, daj bože da još netko napravi to isto ili još bolje.

kada će tamburaši prestati cijeniti jedni druge po tome koliko brzog primaša imaju, kakvi su basprimaši tehničari. ljudi dragi, ta tehnika sviranja za koju mislim da je vama cilj i svrha sviranja tambure, to po čemu ocjenjujete nečiju kvalitetu, u biti je samo sredstvo koje će vam olakšati ostvarenje cilja. i to samo sredstvo bez kojeg se u krajnjoj liniji i može.
gazde nemaju vrhunskog tehničara na primu, ali su postigli nešto što drugi bendovi s boljim primašima mogu samo sanjati. zašto? jer su znali razlikovati cilj i sredstvo. jer su imali ideju i jasan cilj, kojeg su i ostvarili. ovim ili onim sredstvima.
džaba vam sve, ako nemate bolje ideje i cilja od dobre gaže... čini mi se da je tu glavni problem kojeg imaju tamburaši.

hajde, je li ko od sadašnjih bendova spreman uzeti si za cilj napuniti dom sportova? i sve uložiti na to? gazde su bile spremne. džoni štulić je bio spreman, iako nije neki tehničar na gitari.
za ostvarenje toga nije nužno imati paganinija na primu niti najbržu desnu ruku zapada na kontri. dobro dodje, ali može se i bez toga. treba imati nešto drugo, nešto novo... a šta to? eeee... ideja...
ne znam pa lupam, cool frizure i odjeća, provokativni tekstovi, karizma koju frontmen prenosi na ljude su puno važniji za prodati 10000 ulaznica, ako nam je to cilj.
Staro 16-11-2007, 11:37
Mislav's Avatar
Mislav Mislav je odsutan trenutno
Opaki diskutant

Mislav je na dobrom putu 32
Uobičajeno tamburasi

Quote:
Originally Posted by _maestro_ Vidi Post
kada će tamburaši prestati cijeniti jedni druge po tome koliko brzog primaša imaju, kakvi su basprimaši tehničari. ljudi dragi, ta tehnika sviranja za koju mislim da je vama cilj i svrha sviranja tambure, to po čemu ocjenjujete nečiju kvalitetu, u biti je samo sredstvo koje će vam olakšati ostvarenje cilja. i to samo sredstvo bez kojeg se u krajnjoj liniji i može.

Samo je jako tesko sto su bendovi danas svi u principu BRZE VISE JACE i to je problem takvim likovima objasniti!
Ispaljivanje "rafala" iz tambura je danas one nesto sto je TOP TOPOVA i zaboravlja se ono sto je bitno za tambure.
Majic je bio sto je bio pa nije covjek svirao "kalasnjikov" prim nego je svirao smisleno i ugodno uhu. Vecina danasnjih novih bendovi misli da je "ubijati" tambure najbitnija stvar na svijetu sto je lose i greska.
Veliki sam fan Azre ali kao sto je maestro i rekao, sto se tice Stulica po meni on niti zna super svirati niti zna lijepo pjevati, nemojte me krivo shvatiti da nista nezna ali npr. Bebek bi u to vrijeme dok je jos imao glas te pjesme 1000 puta bolje otpjevao, ali pogledajte sto je Brane napravio. Covjek je imao "ono nesto sto je izdvojilo Azru iz hrpe tadasnjih bendova koji su mozda bili i kvalitetniji od njih. Ista shema su i Gazde napravili su nesto novo i do tada nevideno i od stila oblacenja (tamburasi u koznoj obleki ) pa do stila pjesama i dr.
Ali kao sto sam rekao u drugoj temi decki su na vrhuncu svoje slave bili jednostavni i obicni decki iz susjedstva sto se ne moze reci za 90% ljudi koji su uspijeli napraviti samo mali dio toga sto su Gazde, odmah se nosom paraju oblaci i sl.

www.ts-legolas.com
Reply With Quote
Staro 19-11-2007, 20:19
Petko's Avatar
Petko Petko je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: Nov 2006
Petko je na dobrom putu 31
Uobičajeno ...

...slušao sam maloprije Gazde z Zlataru na jednom političkom skupu...

...dečki odrađuju profesionalno...

...bas-gitara, bubnjevi and ponešto tambura...

...otišao sam nakon nekoliko minuta...
Staro 28-11-2007, 17:23
ivii11 ivii11 je odsutan trenutno
Član

Registriran: Nov 2007
ivii11 je na dobrom putu 10
Smile ...........

eto što se tiće profesionalnog opusa tamburaške glazbe ćini mi se da sam ja tu zaista laik, no moram spomenuti da sam nedavno bila na većeri gdje je svirao glasoviti tamburaški sastav i moram priznati da osim što su svirali svoje stvari, apsolutno na nivou kao i ostatak pjesama, dečki su napravili takvu atmosferu kojoj mogu pozavidjeti i najbolje organizirani koncert.Time želim reći da se i tekako vidi kada netko voli ono što radi i kako to publika itekako prepozna i cijeni.

Ovime ne želim reći a ni uspoređivati neke tehničke i profesionalne konstatacije jer to nije moje podrućje.
Reply With Quote
Staro 01-12-2007, 12:25
primas1 primas1 je odsutan trenutno
Diskutant

Registriran: May 2006
primas1 je na dobrom putu 10
Uobičajeno

HRT Plus: danas u 15:55 Koncert: Gazde "U snu ljubavi"
Dom sportova 1997.
Reply With Quote
Staro 02-12-2007, 00:15
ocvirek ocvirek je odsutan trenutno
Banned

Registriran: Feb 2007
ocvirek je na dobrom putu 10
Angry

Quote:
Originally Posted by primas1 Vidi Post
HRT Plus: danas u 15:55 Koncert: Gazde "U snu ljubavi"
Dom sportova 1997.
zašto su uvijek neke dobre stvari na hrt+???????????? to mi *ebeno ide na živce jer ne vatam hrt+ i uvijek ovo što želim pogledat-ne mogu!!!
Reply With Quote
Staro 23-12-2007, 09:48
IvanZU IvanZU je odsutan trenutno
Opaki diskutant

IvanZU je na dobrom putu 47
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by ocvirek Vidi Post
zašto su uvijek neke dobre stvari na hrt+???????????? to mi *ebeno ide na živce jer ne vatam hrt+ i uvijek ovo što želim pogledat-ne mogu!!!
......a zašto bi to trebalo i gledat? Uvijek si možeš uhvatit H+ i pjevušit rtrtrtrtrtrtrtrtrtr..........
Reply With Quote
Staro 15-06-2008, 11:25
Hrvoje's Avatar
Moderator

Uobičajeno

E, da, na fešti nakon prve večeri Pitomače su u šatoru svirali Gazde i napravili su odličnu feštu i svirali stvarno raznovrstan repertoar - od svojih stvari pa recimo nekih stranih tipa "Proud Mary", "That's alright" pa preko Azre ("A šta da radim") i Čolića ("Pjevam danju pjevam noću") do Lošinih hitova "Bolje biti pijan nego star" i "Iznad Tešnja". Naravno bilo je tu još svega, klasičnih pop stvari koje se sviraju na tamburama ("Put ka sreći", "Kako je dobro vidjeti te opet"). Uglavnom stvarno odličan, raznovrstan, dobro aranžiran i izveden repertoar tako da je i meni bilo zanimljivo slušat pošto (trenutno) ne pijem alkohol, a uz to sam i vrlo rijedak gost na plesnim podijima. Btw, sviđa mi se kako svira njihov bubnjar, jel' netko zna di su ga našli, tj. di je prije svir'o?

Pravila Postanja