da ne ulazimo sad u problematiku tambura u folklornom ansamblu, jer bih ja kao samoprozvani borac za manjinska prava svirača u folkloru tek tu došao na svoj teren i mogao o tome razglabati prilično detaljno, samo ću ukratko:
u folklornom ansamblu načelno uvijek fali svirača. vald svi na gaže odoše, a moj primarni zadatak tamo je osposobiti orkestar, sastav kako god, za nastup. međutim, problem nastaje ako se zahvalim nekome "sporijem" na suradnji što tim činom ostajem bez jedinog basiste npr.
bez basa nema orkestra. nisam nažalost u prilici birati, situacija mi nalaže kako da se postavim.
konkretno, ovih dana sam izvan sebe od muke jer se kakav-takav orkestar uspio prvi puta okupiti na probi 25. 10. a za 9. 12. ugledni folklorni ansambl igk planira cjelovečernji koncert. imam mogućnost za desetak proba, a nemam čarobni štapić da za 10 proba neke totalne početnike koji su došli osposobim da odsviraju cca. 90 minuta ne baš nezahtjevno obrađene glazbe.
nitko sretniji od mene da postoji kakva-takva mogućnost selekcije.
drastični antitalenti su druga stvar. njih je najpoštenije odmah na početku upoznati s realnošću.
da, ima takvih koji za glazbu imaju slične predispozicije kao ja za košarkaša, a ipak bi željeli svirati. kaj nejde, nejde...