![]() |
|
|
||||
|
||||
|
to nije za opisivati riječima. trebalo bi sliku postati.
kod primova i bračeva se radilo u stvari o korpusu mandoline, odnosno mandole, samo naopako okrenutom, tj. vrat se nastavljao na dio korpusa gdje je kod normalne mandoline hvataljka (kukice) za zakvačiti žice. eto. ukratko, sve tambure, od basa do prima imaju korpuse u obliku srca. novak ih je jednom donio na probu da ih sviramo, a kasnije su dečki bili njegovi manekeni na njegovom štandu na nekom sajmu. eksperiment izgleda nije uspio. tonski, te tambure su bile izuzetno nefleksibilne, nedimamične, mrtve. jednostavno, gladio ja žice nježno trzalicom ili ih gazio derački i grubo, iz instrumenta je izlazio uvijek jednako glasan ton. kao da sviraš onaj casio sintić na baterije kojemu se potrgao gumb s oznakom vol.
|
|||
|
|||
|
[quote=dkranjce]
I onda dođe u ruke neki Bocan ili sličan njemu, tambura je od "šperploče" i po boji, glasnoći i karakteru popiša sve ove teorije.... Stvar izbora! QUOTE] Razumljivo mi je ako su majstori u nedostatku materijala stavljali šperploču na instrumente ili možda iz nekih "eksperimenata", ja osobno nisam vidio ni JEDAN basprim od šperploče da valja....isto tako što se tiče Bocana Lajoša, NI JEDAN NJEGOV BASPRIM NE VALJA.....naravno čovjek kad na nešto navikne uho teško je prihvatiti nešto drugo, a tu ulazimo u temu o UKUSU, a o tome se ne raspravlja. I danas će bilo kome, majstor bilo koji, staviti šperploču na instrument i naplatit će barem 40% manje nego bi to inače koštalo. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
ovo je prilično smjela tvrdnja koja vjerojatno ima nekakvu pozadinu, tj. neki razlog da bi se iznesla. ipak, tvrdnja je u okvirima prava na vlastito mišljenje. meni se rijetko koji bocanov basprim ne sviđa. računajući i one od šperploče. po tome se i cijene majstori. svaki instrument je različit, pitanje je kolike su oscilacije u kvaliteti i očekivana kvaliteta kojeg majstora. bocan tu ima svoje visoko mjesto. i to za sve tambure, ne samo primove.
|
|||
|
|||
|
a gle pošto nisam dobar govornik.....
jako puno ima tamburaša koji sviraju Bocanove tambure, sigurno puno više nego npr. Kudlika, i jasno, nekom se nešto sviđa, kao što ste vi RIJETKO vidjeli tamburu Bocanovu koja vam se ne sviđa, isto tako sam ja vidio rijetko koju da mi se sviđa, a one koje su se meni sviđale redom nisu imale ni traga od nekakve šperploče....mislim da bi tu priča mogla završiti. |
|
|
||||
|
||||
|
ok, može ta priča tu završiti slažem se.
podsjetilo me to na slučaj s matakovim tamburama. opet stvar ukusa, ali meni se načelno sviđaju njegovi bračevi. neki mi se sviđaju izuzetno. zaista odličnih njegovih bračeva sam čuo. međutim, muči me što još nisam naišao niti na jednu njegovu kontru ili prim koji bi ostavili sličan dojam kao bračevi.
|
||||
|
||||
|
Ja sam za Bocana shtekov'o god'nu dana!
Četir' konja debela u pesmu si uprezala ! Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala ! Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača, a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče ! ...galerija slika tambura...klik https://www.facebook.com/ZbirkaTambura |
|
|
||||
|
||||
|
Svatko ima pravo preferirati bilo kojeg majstora tambura. Ja osobno ne poznajem niti jednog savrsenog. Ima ih nekoliko koji su dobri za određene vrste popravaka ili znaju pogoditi dobru i kvalitetnu novu tamburu. Kao sto vidimo kod velike vecine dobrih tamburasa,oni vecinom sviraju stare tambure vojvođanskih majstora. U zadnje vrijeme doslo je i nekoliko dobrih tambura od majstora Rajkovica. Njegove su tambure dobro obrađene i dobro zvuce. Od nasih majstora najvise se svira Tatić iz Osijeka. On je imao problema sa glasnjacama koje su tonule,ali je to,kako cujem,rijesio. Franjić iz Zupanje je najdalje otisao sto se tice razvijanja tona. Meni je nekoliko puta popravljao tamburu i zadovoljan sam njegovim radom. Upoznao sam i nekoliko vrlo pedantnih mlađih majstora. Jedino sto ne bih komentirao su majstori poput Zmegaca,Novaka i sl,jer nisam vidio ni jednu dobru tamburu koju su ti majstori napravili,a nisam vidio da njihove tambure sviraju dobri tamburasi,vec samo u orkestrima i KUD-ovima. Tambure lijepo izgledaju,ali na sebi imaju tonu laka i nikakav zvuk. Ako netko zna nesto vise o zagrebackim majstorima,neka napise.
|
||||
|
||||
|
Quote:
Mislim da ljudi koje si nabrojao, a ja bi dodao i Katulića, Gilga i sl. zive od kudova i orkestara jer mogu dati račun, isporučiti veću količinu isl. O nekoj kvaliteti tu nema govora Po meni Majstori kod nas su 1i2. Franić , Jurković (namjerno dijele 1. i 2. mjesto 3. Kocka (ma šta tko rekao) Vjerojatno puno ljudi zna napraviti tamburu, možda i sobru, ali u ove ja, (kažem JA ne moraju drugi) imam najviše povjerenja |
|
|
||||
|
||||
|
Katulic ima "liniju" po kojoj radi sve instrumente al mislim da ima dobar kalup za bas jer sam ja sa svojim dosta zadovoljan osim sto je malo tvrd za moj ukus al, kad bude para trazil budem neke bolje, do tad samo stisnem zube i napregnem misice...
Al opet, bas koji sam sviral (iz KUD-a) je dosta mekan al nema cistocu zvuka i glasnocu... Moje misljenje je da takve stvari ovise od tambure do tambure, nemre jedna majstor napraviti dvije identicne tambure - to su sve unikati (neko ima boljega neko malo losijega)
|
||||
|
||||
|
Ne znam zakaj svi ser... po Novaku??
Mozda nisam upoznat sa situaciom tak dobro ko vi, al moj kolega u bendu svira na njegvu E kontru i svi vele da ima dobar sound. BTW kupuje kontru, jer ova nije ni njegva (rabljenu il novu, do cca 4500kn) pa bi vas zamolio za preporuke. Cul sam da Kocka prodaje nove Matakove kontre za 3400kn. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Last edited by longee: Danas at 13:37 Tko je lud, ne budi mu zbunjen ![]() ![]() Neki znaju što rade, a neki rade što znaju ![]() ![]() Quote:
![]()
|
|
|
||||
|
||||
|
ma to ja svom primu tepam prima, znaš, ženska spika
p.s. Hrvoje, krasnu pjemsicu si skladao @Zonzi: zvuk je zadovoljavajuć, ako želiš, imaš na blogu našem (a i na youtoube-u) snimku "Jednom" gdje sviram na ovom primu ... pa procijeni sam
|
||||
|
||||
|
Quote:
Last edited by longee: Danas at 13:37 Tko je lud, ne budi mu zbunjen ![]() ![]() Neki znaju što rade, a neki rade što znaju ![]() ![]() Quote:
![]()
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() http://kokoshi.blog.hr
|
||||
|
||||
|
Sviđa mi se lista glazbara, ima nekih nedostataka (Tatić nije iz Đakova i sl.)
Maestro, preskoči te žice, kao i one iz Broda od Kemfa (iako na pakovanju piše "Najbolje žice za tambure") Radi li itko još od Postonjskih??? Mislim da osim Postonjskoga (barem ranije), i Franića nemamo kvalitetnijih. Zarićeve sam zadnje vidio u Kudu u Sikirevcima - dobili pare od države, hitno trebali tambure, ovaj napravio i dao račun. Ja razočaran. Mislim da zna i bolje, samo zavisi za koga i koju lovu. Inače ne znam jeli točno, ali za njega sam davno čuo da cijenu tambure određuje tek kada ju napravi. Tome ima već desetak godina, pa me zanima drži li se toga? Last edited by profesor; 27-01-2007 at 18:04. |
|
|
||||
|
||||
|
Istu stvar radi Minga Kovacki. Za vrhunsku tamburu (top matrijal) je tarifa recimo 900EUR i za te pare moze da se dobije cim je on zavrsi. Ako je ne pazaris odma' on dovede tamb.ork. i kad je oni testiraju i kazu da je "extra kvalitetan zvuk" cena ide gore!
Četir' konja debela u pesmu si uprezala ! Četir' strane sveta u pupak si nam uvezala ! Ej, Vojvodino od plača, od đubreta i od kolača, a vere četir', a peta ciganska, a šesta iz tambure riče ! ...galerija slika tambura...klik https://www.facebook.com/ZbirkaTambura |
|
|
||||
|
||||
|
@_maestro_ možda poznajete Miljenka Čopeca on je svojedobno izrađivao tambure i navodno su bile dosta dobre, ali je prestao.
Radio ih je kao vrlo mlad dečko valjda skupa s Mazutom. Eto i učitelj Danko Mazut je izrađivao jedno vrijeme tambure, ne znam radi li ih još uvijek
|
|
|
||||
|
||||
|
ne poznam miljenka čopeca, bar ne po imenu.
vidio sam neke stare tambure koje je mazut restaurirao, uz pomoć šere jordanića, ali ne znam da ih je izrađivao.
|
||||
|
||||
|
Quote:
EDIT: A Čopec je valjda 68 godište i živi blizu Mikija u smijeru Dubrave Last edited by Pis; 02-02-2007 at 16:17. |
![]() |
|
|