![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Dobro, ja sam se malo krivo izrazio kada sam reko "nema diskusije"! Znas na sta sam mislio!
|
||||
|
||||
|
zašto uopće rapsodija? to mi je baš nekako patetično. ovo je vesela priredba, manifestacije tambure kao instrumenta i tamburaške glazbe.
|
||||
|
||||
|
Quote:
rapsodija kao glazbena forma asocira na bogatststvo sadržaja, raskoš... valjda se htjela i na taj način naglasiti razlika, odmak od običnog derneka, jer je činjenica da je mnogima dernek prva asocijacija kad su tambure u pitanju. da je naziv patetičan i pomalo pompozan, slažem se. samo moje mišljenje.
U meni trepti panonska duša i volim svojih didova svit Last edited by _maestro_; 13-05-2009 at 12:06. |
|
|
||||
|
||||
|
Jučer sam prvi puta bio na rapsodiji. Iako je orkestar sastavljen od dobrih i izvrsnih tamburaša, to nije dovoljno da bi orkestar funkcionirao kao cjelina. Primjerice, u Zvonarima nas je 12 nastupalo na Memorijalu, a momački smo se naradili da bi zvučali onako kako smo zvučali. I unatoč tome, bilo je nekoliko grešaka. A kad pričamo o orkestru od 100 ljudi, ovo što su napravili u 3-4 probe je izvrsno, ali mislim da ni na koji način nije nešto što predstavlja evoluciju tambure, odnosno tamburaške glazbe per se. Iako je tehnički neizvedivo, ovakav orkestar bi trebao funkcionirati na tjednoj bazi s nekoliko proba.
Ono čemu Rapsodija doprinosi definitivno je atraktivnost tambure, ali s obzirom na konačni rezultat, mislim da bi tako nešto tek intenzivnijim radom moglo prezentirati tamburu kao instrument spreman za akademske krugove i instrument kojem je mjesto u višim glazbenim sferama. Potreba za boljim pripremama je posebno vidljiva u izvedbama seriozne glazbe. Čak sam mišljenja da dobar dio zahtjevnog serioznog repertoara uopće ne bi trebali izvoditi, jer nije ni prolazno izveden, tako da uz ovaj modus rada, na kojem se temelji veliki orkestar, puno bolje pristaju cvelferski napjevi nego Strauss ili Brahms. Moram izdvojiti Moricconea i Drmeš za penderckog kao (za mene) najsvjetlije trenutke večeri. Moriccone mi je posebno dobar zbog uspješnog kombiniranja tambura s drugim instrumentima. Drmeš je na neki način odmak od svega što smo navikli čuti na tamburama, a meni osobno je bio odmor za uši nakon godina sladunjave glazbe na tamburama. Drmeš je glazba s mudima, a mislim da je i izveden tako. (Evo, jedino bih u onaj solo s basovima uključio i basdžiju.) Što se tiče vokalnih izvedbi, gospođa Boljkovac je pokazala da je orkestar još uvijek zelen za nju, a Ana Fortuna (???) i basdžija su bili skroz slatki, a basdžija je još jednom pokazao da ima tamburaša koji znaju (normalno ) pjevati. A Zwizde? Zwizde su Zwizde... ![]() Što se tiče dirigiranja, moram izdvojiti maestra Sinišu Leopolda, koji je uspio dobiti zamjetno višu razinu izvedbene disipline, čvrstoće i točnosti. Kao zaključak, mogu samo reći da bi onih milijun kuna, oko kojih se vodilo toliko polemike, trebalo višestruko uvećati, ukoliko bi to omogućilo da veliki orkestar prosvira u svom puno potencijalu, koji je, ukoliko se s vremenom ne povećaju sredstva, vjerujem, dosegao svoj maksimum. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() ovo za basdžiju se slažem totalno. čovjek pjeva drugačije od svih tamburaša, a i još po nekim karakteristikama se izdvaja iz mase. molio bih pojašnjenje za zwizde. ja ih osobno shvaćam baš tako kako si napisao... kao da malčice precjenjuju i doživljavaju same sebe kao zvijezde. a nisu... sasvim prosječna amaterska folklorna grupa.
|
||||
|
||||
|
Ne poznajem ih osobno, tako da ne znam koliko su "ufurane", ali što se tiče njihovog pjevanja ne mogu puno reći, osim da su zvučalo dosta dobra u par navrata kada se nisu natpjevavale s orkestrom. Abbu su otpjevale s tvrdim izgovorom, što se baš ne uklapa najbolje s Abbom (možda bi išlo s Leningrad Cowboysima), ali tu mi je puno više smetao morbidni aranžman za orkestar. Sve u svemu, Zwizde zasad mogu samo pohvaliti, najviše zbog izvedbe slavonskih kola i pjesama.
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Zaboravio sam napomenuti da je sakyjeva ideja da se basdžiju uključi u solo s basovima, ali toliko mi je smislena ta njegova primjedba da sam je naveo kao svoju. Hvala! Last edited by Vedran; 14-05-2009 at 08:48. |
|
|
|||
|
|||
|
Nisam gledala pa se stoga i ne smatram kompetentnom nit hvalit nit kritizirati samu izvedbu.Ali da ima kontroverzi vezanih uz "Šokačku rapsodiju"...a ima brate mili!Čini se da su očekivanja prevelika, samo i jedino stoga što je ovdje nekim ljudima tambura svetinja.A i Šokadija im je isto tako svetinja.I to im je jedini grijeh.
|
||||
|
||||
|
Evo nas u Becu, pozdrav iz Wiener Konzerthauza!
|
||||
|
||||
|
jel bilo sta trebi?
|
|
|
||||
|
||||
|
Koncert u Beču se zvao Hrvatska tamburaška rapsodija, eto, da vam srce bude na mjestu........
|
||||
|
||||
|
|
||||
|
||||
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
|
|
|
||||
|
||||
|
ma da?nisam ga cuo.ima ko snimak?
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
-edit: mogli bi malo i sudionici da opisu koncert i manifestaciju...ima ih s ovog foruma 5-6...primjecujem puno spama na manje bitnim temama..... Last edited by cicak; 16-05-2009 at 00:09. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Valjda se podrazumijeva da je riječ o zvuku orkestra, a ne o ritmičkoj gimnastici, a što se tiče žestine pokreta, bilo je i žešćih od maestra Leopolda (iako je to potpuno nevažno i nevezano za moja prethodna tri posta). E, da, BTW, jesi bio na koncertu u ZG? EDIT: Što ti dođe patina? |
|
|
||||
|
||||
|
nisam bio,al bi volio cuti misljenja u sudionika,i slusatelja!
edit patina..nesto kao zrelost,cvrstina... Last edited by cicak; 16-05-2009 at 00:29. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Ahaaaa... Da, i ja svašta pitam, jer sam bio poslije koncerta bio s Androm na cugi. Bilo nas je više ustvari, ali i ti bi valjda bio s nama, da si bio na koncertu. A, dobro, bit će još prilike... |
|
|
||||
|
||||
|
....da sam bio na koncertu,naravno! al da sam bio u zagrebu,sigurno ne! ako ne mislite jos umirati,bit ce drugih prilika
|
![]() |
| Opcije Teme | |
| Način Prikaza | |
|
|