![]() |
|
|||||||
| Registracija | FAQ | Lista Članova | Social Groups | Kalendar | Pretraga | Današnji Postovi | Označi Sve Forume Kao Pročitane |
![]() |
|
|
Opcije Teme | Način Prikaza |
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
pa da još malo pogledam (čujem) interpretaciju instrumentalistice na srodnom instrumentu...Koliko me sjećanje služi (a sa godinama sve lošije ) čini mi se da u njenim rukama prim zvuči doista kao srodan instrument našim tamburama![]() Uz doista dužno poštovanje sviračkom umijeću, tehničkoj i interpretativnoj preciznosti, znanju...zanima me da li bi i buzuki tako zvučao ![]() Naravno da ne smijemo biti uskogrudni i naravno da moramo uzeti u obzir i "svjetske trendove..." ma što to značilo; uostalom i govorio sam o nužnosti kompromisa... Pametan može od svakoga nešto naučiti, u najgorem slučaju kako ne treba. Ne radi se ni o kakvim zabranama, pisao sam jednostavno o uvažavanju specifičnosti, a nove stvari se svakako prihvaćaju. Zonzi je tu u pravu, današnji svirci su nadrasli ponuđeno i u školstvu i kod graditelja instrumenata, oni su ti koji su pomjerili granice mogućeg...uvažavajući sve naše specifičnosti. Što se tiče kudova i onih koji se brinu o folkloru, to i ne mora biti baš tako. Primjer za to mogu biti i ja; u sredini u kojoj živim svirala se tambura kako-tako ali prepoznatljivo. Prije 15-ak godina u najboljoj vjeri počeo sam raditi i učiti neke nove klince, naravno sa drugom konfiguracijom tambura i sa drugim štimom. Nikako si ne mogu oprostiti što nisam zadržao i ono staro, jedva se to u tragovima vratilo...i to samo u L.Lešću... I sad zamisli situaciju (vrlo izglednu), nakon što biologija učini svoje sa trenutnim voditeljima, kada kudovi budu tražili voditelje koji imaju diplomu o tome što rade... U svakom slučaju, jedva čekam da se donese odluka o tamburi na akademiji jer je to doista ogroman napredak i fakat vjerujem da bi se u tom slučaju posao odradio sjajno |
|
|
||||
|
||||
|
ne znam dkranjce,... bit će da smo po ovom pitanju na različitim frekvencijama, dok u biti tvrdimo isto ili slično.
da probam na drugi način pojasniti: primjer zonzija: iako je školovan od ruskinje, nije postao domrist, ostao je tamburaš. kako ruskinja svira prim, a kako buzuki, je li ona tamburašica ili domristica nije bitno. bitno je da su zonzi i ostali njezini učenici tamburaši. muziku stvaraju i razvijaju glazbenici, pojedinci, a ne profesori na akademijama. tako je bilo oduvijek i tako će ostati. govorili smo o značajnim pojedincima u tamburaškoj glazbi, spominjalo se tumbasa, janiku, majića, đerija... njih je slijedilo i slijedi trisuće tamburaša. oni su svaki u svoje vrijeme bili ti koji su usmjeravali tamburanje i karakterizirali ga. bit će još takvih... i zbog takvih će tambura uvijek ostati tambura, kao što violina nije prestala biti violina kad je umro paganini, a koju stotinu godina kasnije se pojavio đezer s violinom stephen grapelli recimo, i svirao nešto sasvim drugo i drugačije. oni su svaki na svoj način obogatili violinu... nije bilo strahova o kojima sam govorio; strahova da će se violina kao instrument deformirati u nešto drugo. nešto srodno, ali opet drugačije... ti strahovi su suvišni i koče nas. treba ih odbaciti. možda sam naivan, ali vjerujem da je ista analogija s violinama potpuno primjenjiva i na tambure. samo akteri neće biti paganini, grapelli ili ostrajh, nego zonzi, patos ili pere tumbas hajo. niti oko mojeg spominjanja kudova se nismo baš najbolje razumjeli... meni su kudovi nešto kao muzej glazbe, mjesto gdje se narodna glazba nastoji očuvati onakva kakva je bila nekada, sa što je manje moguće promjena. voditelji su sporedni u toj priči. ali definitivno je da tamburama NIJE mjesto samo u muzeju, nego da MORAJU živjeti u skladu s vremenom i biti otvoreni za prihvaćanje pozitivnih noviteta i promjena. htjedoh reći da bi ulaz tambure u akademiju u svakom slučaju značio jedan veliki korak dalje, ali isto tako korak dalje od tradicijskog shvaćanja tambure. veliki korak bliže prihvaćanju tambure kao glazbenog, općeg muzičkog instrumenta, za razliku od shvaćanja tambure kao narodnog (što podrazumijeva i ograničenog) glazbala. još nismo s tim stvarima rasčistili u svojim glavama uglavnom... nije poanta kako se treba svirati tambura (to bi svaki student već trebao dobro znati), nego je poanta kako se treba izvoditi konkretno glazbeno djelo... materijalu kojeg sviramo možemo prilagoditi i sebe, svoje trzanje, trzalice, svašta nešto umjesto da radimo obrnuto. @ saky... ne znam zašto me zoveš komandant mark...nešto si pobrkao, žalosna sovo. po svim karakteristikama (brada, frizura, opseg) ja sam BLAF... bradurine mi.
U meni trepti panonska duša i volim svojih didova svit Last edited by _maestro_; 28-03-2009 at 18:28. |
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Quote:
|
|
|
||||
|
||||
|
http://www.youtube.com/watch?v=NFhIKnVOnPM
gle blank... ja sam osobno tradicionalist i zaposlen honorarno u kudu, znači u muzeju tamburaške i slične glazbe. kod mene karbon fiber nema šanse. ali ne mislim da svim tamburama treba uskratiti tu šansu.
|
||||
|
||||
|
Ev' vako...u vezi stranih profesora...ovo me polako podsjeća na nogomet i Štimca i Mamića
![]() ...uglavnom šalu na stranu, moje je mišljenje da se svačije znanje može iskoristiti. Osobno me uz moju profesoricu i njen rad vežu uglavnom jako pozitivna iskustva...Bilo je u par navrata razmimoilaženja što je normalno, iako i te nesuglasice su bile prije svega posljedice moje tvrdoglavosti...nebitno... Ono što bih ja samo napisao kao neki zaključak: -kada sam došao u Lovran bio sam uvjerenja da znam svirat...Onda sam jednom nakon što je moja profesorica uzela domru u ruke i počela svirat skladbu koju sam i ja volio svirat shvatio da o nekim stvarima nemam pojma... Teško je u cijeloj toj situaciji biti pametan, ali ajmo ovako: da moram birat, da li će mi solo-tamburu predavat neki glazbenik teoretičar, ili pak glazbenik instrumentalist, koji je virtuoz na svom instrumentu, ja bih osobno izabrao ovo drugo, pa makar to bio i rus... Naravno i od tog profesora ma kako god se on zvao očekujem da poštuje neke temelje na kojima se tambura kao instrument bazira... |
|
|
|||
|
|||
|
tema/pitanje: tambura na glazbenoj akademiji u hrvatskoj?
odgovor: da! a oko ovih drugih stvari... neznam sta se ustrucavate konkretno govoriti. al' evo recu ja... ![]() tambura u svijet jedino i samo kao dio hrvatskog nacionalnog identieta! a zasto? zato sto tako jedino ima sanse! spomenuli ste buzuki... nije u svijet otisao buzuki, vec sirtaki. dalje, stefanovski je u svijet lansirao makedonske ritmove, sa naglaskom na ovo "makedonske". dalje, spominjete na forumu i msr, takodje u svijet je otisao sevdah, a ne saz! i zadnji primjer je bregovic! ode li u svijet "gola", satrat ce je gitara! eto ga ko ima usi nek' cuje.PS. samo moje misljenje
|
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
Nigdje nisam spominjao strahove od pozitivnih sviračkih (a i glazbenih općenito) utjecaja. Govorio sam o kompromisima koji su u ovoj priči neophodni. Kompromisima u prihvaćanju pozitivnih stvari ma odakle one dolazile kao i o kompromisima između nas samih...za ovo potonje nadam se da se moglo pročitati između redova ![]() A isto tako sam govorio i o oprezu... Znam da znaš da je jako teško ispraviti nešto što je naopako postavljeno...vidi samo lijepu našu![]() Da zaključim, mene nije strah, dobro je u cijeloj priči da se stvar pokrenula, ja ću opet palamudit o odlukama ali to je realnost, a tko i kako će napravit doista me ne zanima. Tvrdim da imamo i pameti i znanja da se to napravi kako treba... I šta sad nije jasno ![]() ![]()
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
na glazbenom fakultetu u Budimpešti je tek prije par godina krenula s radom katedra za narodnu glazbu. jer iako su instrumenti za narodnu i klasičnu muziku su vrlo slični, ipak se razlikuju u nekim stvarima. npr bas i kontra violina imaju samo tri žice, drugačiji je način sviranja itd.
problemi su se i ovdje u tome javljali, što nisu imali najbolje profesore na početku. zašto? jer na fakultetu ne može bilo tko predavati, samo onaj tko ima papira za to, a oni najbolji iz svijeta narodne glazbe toga nemaju. na kraju su predavali ljudi s odgovarajučim dokumentima, bez dovoljnog znanja narodne glazbe. samo toliko za usporedbu.
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|||
|
|||
|
Nije me bilo dva dana na forumu i sad me je dočekalo iznenađenje:
Quote:
Quote:
Konačno jedna inicijativa dolazi iz oficijelnog tijela vlasti (Županija)Pa kad je tome tako, 'ajmo pokušati učiniti sve što možemo da inicijativa ne ostane „golub na grani“. Predlažem: 1. Javno podržati inicijativu županije pismima Županu ili člancima u javnim glasilima. Dobro bi bilo kontaktirati s T.Levak (pozna li ga/je tko??) 2. Podržati inicijatora s Umjetničke akademije (zna li netko tko je to??) 3. Pokušati lobirati članove senata da se, kako je najavljeno, možda na idućoj sjednici senata pozitivno o tome govori. Senat je na stranici: http://www.unios.hr/senat/senat.html 4. ……….. Kao prvi korak poslati ću sve materijale koje imam iz prepiske sa Ministarstvom: Županu, rektorici sveučilišta i dekanici Umjetničke akademije u smislu podrške pokrenutoj inicijativi. Pozivam sve koji imaju više informacija da ih stave na raspolaganje. PS Zahvaljujem Klasu što je objavio članak u Forumu jer Glas Slavonije ne dolazi do nas.
|
|||
|
|||
|
Evo poslao sam Županu i cc. Rektorici i Dekanici
Quote:
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
bitno je da zonzi svira drugačije od nje, iako je i sam bio student jedne druge ruskinje... a rekao bih da neki drugi dečki (jakša na primjer), koji su učenici gospođe sa spota isto sviraju drugačije od svoje učiteljice...
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() ![]() ...
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() BTW, svira li ona sa "suncem"? Tako zvuči ![]() PS. I ja osobno mislim da je Zvonkec pojede za doručak
Last edited by longee: Danas at 13:37 Tko je lud, ne budi mu zbunjen ![]() ![]() Neki znaju što rade, a neki rade što znaju ![]() ![]() Quote:
![]()
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|
|
||||
|
||||
|
Hehe, noge mi zasigurno smrde, o psihičkom zdravlju treba pitati liječničku komisiju
, ali i dalje mislim da sviraš bolje od Svetlane (s kratkim e ).Quote:
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
![]() |
| Opcije Teme | |