![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Quote:
pa da još malo pogledam (čujem) interpretaciju instrumentalistice na srodnom instrumentu...Koliko me sjećanje služi (a sa godinama sve lošije ) čini mi se da u njenim rukama prim zvuči doista kao srodan instrument našim tamburama![]() Uz doista dužno poštovanje sviračkom umijeću, tehničkoj i interpretativnoj preciznosti, znanju...zanima me da li bi i buzuki tako zvučao ![]() Naravno da ne smijemo biti uskogrudni i naravno da moramo uzeti u obzir i "svjetske trendove..." ma što to značilo; uostalom i govorio sam o nužnosti kompromisa... Pametan može od svakoga nešto naučiti, u najgorem slučaju kako ne treba. Ne radi se ni o kakvim zabranama, pisao sam jednostavno o uvažavanju specifičnosti, a nove stvari se svakako prihvaćaju. Zonzi je tu u pravu, današnji svirci su nadrasli ponuđeno i u školstvu i kod graditelja instrumenata, oni su ti koji su pomjerili granice mogućeg...uvažavajući sve naše specifičnosti. Što se tiče kudova i onih koji se brinu o folkloru, to i ne mora biti baš tako. Primjer za to mogu biti i ja; u sredini u kojoj živim svirala se tambura kako-tako ali prepoznatljivo. Prije 15-ak godina u najboljoj vjeri počeo sam raditi i učiti neke nove klince, naravno sa drugom konfiguracijom tambura i sa drugim štimom. Nikako si ne mogu oprostiti što nisam zadržao i ono staro, jedva se to u tragovima vratilo...i to samo u L.Lešću... I sad zamisli situaciju (vrlo izglednu), nakon što biologija učini svoje sa trenutnim voditeljima, kada kudovi budu tražili voditelje koji imaju diplomu o tome što rade... U svakom slučaju, jedva čekam da se donese odluka o tamburi na akademiji jer je to doista ogroman napredak i fakat vjerujem da bi se u tom slučaju posao odradio sjajno |
|
|