![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Bok, kolege!
Evo da načnemo ovu temu, nadam se da ćete se pridružiti. Zanima me koliko baratate teorijom glazbe (pozivam sve da se uključe, ali me posebno zanima koliko se u tom pogledu obrazuju ili žele obrazovati ljudi na forumu koji nemaju formalno glazbeno obrazovanje (osnovna i srednja glazbena te akademija)). Da ja podijelim svoja iskustva... U Tamburaškom zboru Gaj iz Zaprešića gdje sam napravio prve trzaje na tamburi sam dobio osnove, čitanje nota, čitanje ritma (ta-te, ta-fa-te-fe), oznake za tempo i dinamiku i slično. Nakon toga nisam ništa radio do prije par mjeseci kada sam na nekim forumima tražio informacije o sviranju harmonike pa sam tamo i našao "malu školu muzike" i vidio na detaljan i "for dummies" način objašnjene pojmove tipa - kvintni krug, dominanta, subdominanta, skale (ljestvice), trileri i još puno toga... Evo nije me sram priznati, o svemu tome sam imao neku maglovitu predodžbu, ali sada kada sam to počeo savladavati puno mi je lakše svirati (bez obzira koji instrument), doduše moram još razmišljati malo koji ton gdje ide, ali trudim se više razmišljati i svirati nego se samo oslanjati na sluh i rutinu... Mislim da koliko je bitno znati nešto odsvirati i to točno odsvirati i znati ZAŠTO se to svira tako kako se svira. Sad trenutno brijem na ljestvice, pentatonika mi se dopada, a i kako je susjedi preko Drine zovu "orijental skala" (za one koji nemaju pojma o čemu govorim nek zgrabe neki instrument i odsviraju npr. ovo A,H,C#,D,E,F,G (A) da čuju o čemu pišem)... Uglavnom lijepo je svirat po sluhu, ali kad netko ima sluha i teoriju u malom prstu (a i malo tehnike ne škodi) onda on ima pravu MOOOOĆ! Pa ono ljudi, ako ste raspoloženi za malo samoedukacije, toplo preporučam site http://www.looknohands.com/chordhouse/piano/ pa ko voli nek izvoli malo vježbat skale (btw ova "orijental" skala je tamo pod imenom "A Jewish (Ahaba Rabba)")... Tko sve ovo zna, sorry, nisam se namjeravao praviti pametan ili otkrivati "toplu vodu", tko ne zna, a želi naučiti trk na link, a tko ne zna i nije ga briga nek' umre u neznanju!
|
|
|