Quote:
Originally Posted by tamburix
A ja mislim da martina uopće nije skužila poantu, a ni ti Pejine. Uopće nije problem u tome što cure sviraju, nego što djeca sviraju u birtijama. Citiram:
|
Da, s tim da poslije Stanke Ninkov ostaje malo mjesta za predrasude kada je u pitanju razlika između sposobnosti muškaraca i sposobnosti žena na tamburi.
Quote:
Članak 17.
(1) Osoba mlađa od petnaest godina ili osoba s petnaest i starija od petnaest, a mlađa od osamnaest godina koja pohađa obvezno osnovno obrazovanje, ne smije se zaposliti.
(2) Inspektor rada zabranit će rad maloljetnika koji je zaposlen protivno stavku 1. ovoga članka.
|
Iz ovog članka Zakona o radu se može vidjeti da osobe mlađe od 15 godina ne smiju raditi. Naravno, gažiranje s tamburom se još uvijek u većini slučajeva odvija "na crno", tako da ostaje pitanje tko je u ovom slučaju poslodavac, ali svakako bi se moglo reći da se radi o kršenju Zakona o radu.
Quote:
Članak 19.
(1) Maloljetnik se ne smije zaposliti na poslovima koji mogu ugroziti njegovu sigurnost, zdravlje, ćudoređe ili razvoj.
(2) Ministar će pravilnikom propisati poslove iz stavka 1. ovoga članka.
|
Nažalost, nisam uspio naći pravilnik iz drugog stavka, ali iz prvog stavka bi se dalo zaključiti da malotljetnici ne bi trebali svirati u kafićima u kojima je dozvoljeno pušenje. O sigurnosti djece ni ne treba pričati, jer, osim ako sviraju u pratnji roditelja ili zaštitara, svaka pijana budala im može odvalit trisku. Budući da nisam sklon govoriti o tome što je ćudoredno, samo bih još dodao da je za razvoj djeteta potreban san, a osim ako se radi o dnevnim angažmanima, ni po toj stavci maloljetnici ne bi trebali svirati gaže.
Da ne tupim, mislim da je svima jasno kako se Zakon odnosi prema ovom pitanju.