![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Bok, kolege!
Evo da načnemo ovu temu, nadam se da ćete se pridružiti. Zanima me koliko baratate teorijom glazbe (pozivam sve da se uključe, ali me posebno zanima koliko se u tom pogledu obrazuju ili žele obrazovati ljudi na forumu koji nemaju formalno glazbeno obrazovanje (osnovna i srednja glazbena te akademija)). Da ja podijelim svoja iskustva... U Tamburaškom zboru Gaj iz Zaprešića gdje sam napravio prve trzaje na tamburi sam dobio osnove, čitanje nota, čitanje ritma (ta-te, ta-fa-te-fe), oznake za tempo i dinamiku i slično. Nakon toga nisam ništa radio do prije par mjeseci kada sam na nekim forumima tražio informacije o sviranju harmonike pa sam tamo i našao "malu školu muzike" i vidio na detaljan i "for dummies" način objašnjene pojmove tipa - kvintni krug, dominanta, subdominanta, skale (ljestvice), trileri i još puno toga... Evo nije me sram priznati, o svemu tome sam imao neku maglovitu predodžbu, ali sada kada sam to počeo savladavati puno mi je lakše svirati (bez obzira koji instrument), doduše moram još razmišljati malo koji ton gdje ide, ali trudim se više razmišljati i svirati nego se samo oslanjati na sluh i rutinu... Mislim da koliko je bitno znati nešto odsvirati i to točno odsvirati i znati ZAŠTO se to svira tako kako se svira. Sad trenutno brijem na ljestvice, pentatonika mi se dopada, a i kako je susjedi preko Drine zovu "orijental skala" (za one koji nemaju pojma o čemu govorim nek zgrabe neki instrument i odsviraju npr. ovo A,H,C#,D,E,F,G (A) da čuju o čemu pišem)... Uglavnom lijepo je svirat po sluhu, ali kad netko ima sluha i teoriju u malom prstu (a i malo tehnike ne škodi) onda on ima pravu MOOOOĆ! Pa ono ljudi, ako ste raspoloženi za malo samoedukacije, toplo preporučam site http://www.looknohands.com/chordhouse/piano/ pa ko voli nek izvoli malo vježbat skale (btw ova "orijental" skala je tamo pod imenom "A Jewish (Ahaba Rabba)")... Tko sve ovo zna, sorry, nisam se namjeravao praviti pametan ili otkrivati "toplu vodu", tko ne zna, a želi naučiti trk na link, a tko ne zna i nije ga briga nek' umre u neznanju!
|
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
![]() bez ljestvica nema improvizacije... a pentatonika je odlična. |
|
|
||||
|
||||
|
Ej, marek, vidio sam na nekom postu da barataš terminima tipa "predudar, mordent, praltriler" i sl. To si sigurno pokupio iz onih knjiga Zlatoja Pajčića, ja sam poskidao sve te knjige, a ima u njima i nekih ok stvari. Ta teorija trilera mi je dobro došla i za sviranje harmonike (imam neka kola i pjesme s oznakama trilera, a nisam znao kako se točno sviraju)...
Za one koji nemaju pojma o kakvom Zlatoju govorim, skoknite na http://www.tamburitzapublications.com/ pa će vam biti jasnije. Inače taj lik se zeznuo i umjesto da je stavio dijelove knjiga za download, stavio je cijele knjige Pa sam ja na poslu poskidao sve te knjige cijele u pdf formatu. Sorry, majstore Zlatoje, zeznuo si se, pa sam ja iskoristio tvoju nepažnju, a da sam slučajno kupio te knjige bio bih poprilično ljut pošto je 75% svake knjige isto (držanje tambure, elementarna teorija, ukrasi i slično), uglavnom ima korisnih stvari za početnika, ali za već skoro "gotovog" svirača tako-tako...
|
||||
|
||||
|
Quote:
E hrvoje zamijenio si me s nekim. ja nemam pojma što ti pojmovi znače. p.s. i ja sam poskidao cijele knjige. |
|
|
||||
|
||||
|
Sorry, izgleda da sam zabrijo, ali stvarno mi se učinilo da se netko na ovom forumu "razbacivao" terminima koje sam naveo, a mislio sam da si to ti...
|
|||
|
|||
|
Hrvoje jel mi mozes poslati te pdf-ove sto si skinio itd sa te stranice. Hvala
|
|
|
||||
|
||||
|
Pa ljudi moji, ovo izmjenjivanje pdf Pajine knjige nema smisla. Moji sviraci su bili kod njega u Hamburgu, covjek je sjajan, strasan primas. A i posjetitelj je nase stranice.
|
|
|
||||
|
||||
|
Georges, baš razmišljam što da odgovorim na ovaj tvoj post i sad se stvarno u meni pojavila moralna dilema...
S jedne strane znam da sa zakonske strane nije u redu što sam poskidao sve te pdf-ove (btw, nisam jedini, a i g. Pajčić si je to sam zakuhao, nisam ja radio ništa ilegalno, on je jednostavno (zabunom?) stavio cijele knjige za download), a još manje bi bilo u redu da to šaljem dalje... S druge strane ako ću to poslati nekome to nije iz razloga što ne poštujem g. Pajčića ili ga želim prevariti i oštetiti nego samo zato da pomognem kolegama tamburašima (da ga želim prevariti prodavao bih te knjige za novac). Eto... Da izbjegnemo veće probleme neću nikome slati te pdf-ove pa me nemojte tražit... Za više informacija o ovim knjigama i kupnji istih posjetite http://tamburitzapublications.com/ Žao mi je što je ova tema skrenula na ovaj kolosijek, a nitko nije zapravo odgovorio na pitanje, odnosno temu u prvom postu - tamburaši i teorija glazbe...
|
|||
|
|||
|
bog hrvoje,
Hvala za mp3 od t za dusu ali kako da je snimka u mono? samo mi izlazi malo is desnog kanala. Znam da je uzivo to je ok ali kad stavim u transcribe onda je stereo. jel znas sta je stim? |
|
|
||||
|
||||
|
Oi, ozzie! Ma snimka je loša, znam... Ali meni Winamp kaže da je stereo, iako nije baš izbalansirana. Ne znam kaj drugi ljudi vele kak se kod njih to čuje...?
|
||||
|
||||
|
tak. najteži problem tamburaša uopće. teorija.
to je moguće kvalitetno naučiti jedino u glazbenoj školi. svi priručnici tipa tambura u 100 lekcija, tečajevi su samozavaravanje ili u najboljem slučaju nedostatna pomoć. nižu glazbenu školu je moguće završiti za 2 godine. i onda imaš neki temelj za dalje...
|
||||
|
||||
|
Predlažem,za one koji već znaju note,a sviraju recimo kontru da nabave knjigu harmonija od natka devčića pa će im se mnoge stvari razjasniti i otvoriti novi vidici.
|
|
|
||||
|
||||
|
devčić je malo teži za provariti bez podeblje glazbene pripreme.
imao sam i posudio, izgleda zauvijek, jer ne znam kome, knjigu harmonija frana lhotke. to je starije izdanje od devčića, ali bi se moglo možda naći još uvijek. čini mi se po stilu dosta pristupačnija od devčića. edit: knjigu sam posudio najvjerojatnije nekom od tamburaša u kojeg imam toliko povjerenja da sam i zaboravio kome sam je dao. ako taj neko vidi ovo, nek mi vrati knjigu, neću mu ništa ...
U meni trepti panonska duša i volim svojih didova svit Last edited by _maestro_; 25-10-2006 at 00:00. |
|
|
||||
|
||||
|
Dapače,bitno je malo prostudirati,doći do modulacija i nadgradnje akorda,ukratko razumjeti što se dešava u prelazima i sl.
|
|
|
||||
|
||||
|
e, funkcija akorda (tonika, dominanta...), zamjenski akordi, temeljni i basovski tonovi, generalbas, prohodni tonovi, slučajne harmonije, ima toga puno i interesantno je.
![]() možda je ipak ključni dio naučeno moći prepoznati i primjeniti u "real life"
|
||||
|
||||
|
Jeste čuli kontraši,knjigu u ruke,ako treba šta zovite.
|
|
|
||||
|
||||
|
Nažalost, do sada se nisam susreo ni s Lhotkinom ni Devčićevom "Harmonijom", ali sam na tamburalandu našao link na zanimljiv site gdje se može nešto naučiti o teoriji glazbe. Site je (naravno) na engleskom, ali nadam se da to neće biti preveliki problem (samo napomena, iako znam da to svi znate, al' da ne bi bilo nismo znali - B(eng.)=H(hr.), Bb(eng.)=B(hr.)... I što se tiče te glazbene abecede, zakaj mi imamo H a svi ostali (osim Nijemaca, vjerojatno je od tamo to došlo i do nas) B... Ili se možda varam? Mislim ak je to već glazbena abeceda definitivno je logičnije da ide A B C D E F G, a ne A H C D E F G... E Švabi, Švabi, jadna vam baba...
Nego da ne zaboravim onaj link - http://members.aol.com/chordmaps/ Quote:
).Jedno kratko pitanje za kolege multiinstrumentaliste - kako birate koji ćete instrument svirati/vježbati? Ja kad dođem doma ne znam što da zgrabim pa je to najčešće onaj koji je najbliže i izvan futrole/kofera... To je najčešće đitra, 'armonika ili synth... Kontra je najčešće u koferu pa je najrjeđe sviram (iako mi je to zapravo prvi instrument - definitivno mi je najviše novaca donijela )... Ne znam zašto (možda i znam - lako se sviraju trileri i dobro zvuče ), al' harmonika mi je u posljednje vrijeme uz sintić postala najdraži instrument...P.S. Gazy, maestro - di se mogu nabaviti ove knjige o kojima vi ovdje pišete? Kao što sam već negdje spomenuo, harmonija je bitna, ali ja više volim eksperimentirati s ritmičkim šalama i pošalicama...
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|
|
||||
|
||||
|
hrvoje, na čudnim mjestima tražiš rješenje. na tamburalandu savjete za pjevanje... među ostalim glazbenicima, kad se žele narugati nekom tko loše pjeva se kaže da pjeva kao solist tamburaške kapele.
za lhotku: LHOTKA, Fran, Harmonija : (Osnovi homofonog sloga), malo sam guglao, nema puno, ovo sam našao na nekom knjižničarskom sajtu. ni posudba iz knjižnice nije loše rješenje. to što se ti nebi složio s mojim mišljenjem, naravno. svatko ima pravo na svoje mišljenje. ja sam svoje iznio... samo trebaš znati prepoznati razliku između površnog i temeljitog rješenja. razliku između knjiga i "knjiga". neki tamo chordmaps i slično te ništa neće naučiti. to su samo tablice s akordima koje možeš naštrebati i opet ništa nećeš znati o svim onim funkcijama akorda, njihovoj ulozi i primjeni, gradnji, zamjenskim akordima i svemu što ti je gazy natuknuo. i ja isto. treba početi od ljestvica, intervala, kužiti šta je zajedničko velikoj terci i maloj seksti... pristup glazbi kakav je prikazan na sajtu iza tog tvog linka je prevara za nadobudne i posljedica simplifikacije glazbe uopće. preko preče, nakolo bliže. u vezi onog abc ili ahc, nitko nije kriv što su bach, beethoven, mozart, haydn, wagner, schubert i puno sličnih bili švabe i puno toga napisali... ameri imaju svoga gershwina, milje, stope, yarde, inche pa moraju i u glazbi biti drugačiji. oni ton a1 štimaju na 445 Hz, a švabe na 440 Hz. sve što je švapsko amerima nije dobro, osim poršea i bemveja.
|
||||
|
||||
|
Dat ću knjigu petru čim se vidimo pa kopirajte,samo dok kreneš polako usvajaj jer na brzinu nećeš ništ skužit,znam jer sam dao taj ispit od 4-tog puta.
|
![]() |
|
|