Evo, već se dosta puta razglabalo o nazivima tambura i tamburica, tj. više o toj famoznoj "tamburici" o kojoj dosta ljudi ima poprilično negativan stav. Pa bih volio da malo prodiskutiramo o tome ovdje.
Kopirat ću svoj post s jedne druge teme kao uvod, s lingvističkog stajališta...
A u anketi se možete izjasniti koji izraz preferirate... Pošto je uvriježen, ja u svakodnevnoj kombinaciji koristim gotovo isključivo riječ "tambura", ali "tamburica" mi nije mrska, naprotiv...
Dakle evo tog posta:
Hm, ne bih se složio da je riječ "tamburica" zamjena tj. apsolutni sinonim s riječima prim ili bisernica. Meni se više čini da je "tamburica" sinonim s rječju "tambura". Tako su npr. i čelo i bugarija i brač - tamburice iliti tambure. Doduše, često se tamburica (po meni pogrešno) koristi kao zamjena za bisernicu, al' ne mogu ovdje biti isključiv i tvrditi da su moja razmišljanja točna (pogotovo što postoje sigurno i regionalne razlike - Vojvodina - Slavonija - Zagorje).
Meni je riječ tamburica draga i simpatična (jedna od najdražih pjesama mi je "Tamburice moja", dok mi "tambura" zvuči nekako nezgrapno i grubo) i ne znam zašto su (većinom tamburaši, cure mislim nisu tol'ko protiv) te riječi, možda se osjećaju manje muževni kada im netko kaže da sviraju "tamburicu".

Po meni je "tamburica" umanjenica (deminutiv) od riječi "tambura" ili možda čak prije umilnica (hipokoristik). Npr. kad se kaže "moja ženica", ne znači da je ona niska rastom, nego da je draga njenom... "mužiću" koji o njoj priča...
A tamburica je zapravo i precizniji naziv za ovu obitelj instrumenata koje mi sviramo i volimo jer, tambure postoje (pod tim imenom, različitog oblika, štima itd.) i u Bugarskoj, Makedoniji, Indiji... Al' kad se kaže tamburica (tamburitza, eng.; Tamburizzam, njem.) - nema zabune...