View Single Post
Staro 21-10-2010, 11:16
Zlajo's Avatar
Zlajo Zlajo je odsutan trenutno
Opaki diskutant

Registriran: Jul 2008
Zlajo je na dobrom putu 29
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by slay Vidi Post
Molio bih vaša iskustva i savjete kako snimiti tamburu da se ne čuje trzalica. Koristim plastičnu trzalicu dk koja mi je inače odlična, ali kad snimam ne mogu nikako izbjeći neugodno glasan zvuk trzalice. Ako taj zvuk maknem pomoću ekvilajzera, tada se oštete i one frekvencije koje bi trebale ostati i tada mi snimak zvuči mutno.
Trebam li promijeniti tehniku, trzalicu ili neke parametre kod snimanja?
Ili je moguće pomoću eq ili možda deessera ukloniti te frekvencije bez posljedica, samo ja to ne radim dobro? Koja vrsta trzalice se u prosjeku najmanje čuje?
Hvala unaprijed na savjetima
Sve rečeno u većini predhodnih postova stoji, ali htio bih spomenuti još jedan po mojem mišljenju vrlo bitan moment... Naime, uz predpostavku da je oprema OK možemo se naknadno poigrati signalom po želji, ali uz preduvjet da taj signal ima dobre karakteristike u samom svom startu... Drugim riječima, kao najosnovnije mora imati zadovoljavajući nivo odnosno amplitudu (ili jednostavno jačinu), kako bi ga naknadno mogli lijepo (po želji i potrebi, naravno) obrađivati (ili neće biti potrebe za "šminkanjem")... E, u tom grmu leži zekoslav... Glasnijom, odnosno jačom svirkom dobivamo na "čistoći" upravo zbog činjenice da je bitno promijenjen omjer ton/šum (u našem slučaju trzalice) u korist lijepog nam sinusno moduliranog signala... Da ne tupim previše, napominjem samo da velika većina ovih parazitnih frekvi kao što su šum, štropot i tzv. šljaštenja ima istofaznu karakteristiku za razliku od nama poželjnijih sinusnih istitravanja kojima je perioda dvofazna (to znaju svi tonci, btw.), jer im je takva priroda... Puhačke alikvotne cake i harmonici su priča za sebe, ali nama je ovaj put bitno ono što proizvode naše žice titranjem, iako bismo mogli povući koju paralelicu... Da ne ulazimo previše u ekstremizam (ne valjamo bezpotrebne gluposti ), moj skromni savjet bi bio slijedeći:
Udaljiti malo mikrofon, eventualno korigirati njegovu poziciju u odnosu na instrument, svirati optimalnim intenzitetom (valjda su i naše tambure tonski izvrsne, nadam se, hahaha ) i riješit' ćemo se 3/4 briga sa šljaštenjem trzalice... Probajte, pa nakon tog uđite u igru sa pojasnom ekvalizacijom i ostalim šminkama...

Last edited by Zlajo; 21-10-2010 at 11:20.
Reply With Quote