Ako želiš u potpunosti izbaciti zvuk udara trzalice snimi ju na - sintesajzer!!!
Šalim se, ti bi u stvari trebao navesti neku snimku tamburaške pjesme koja ti je referentna za zvuk koji želiš postići, i sa time na pameti ući u studio, odnosno pitati na forumu.
Da rezimiram ove ranije navedene (i isprobane) tehnike. Dakle, ako ne želiš da se čuje:
a) udar trzalice u glasnjaču (furnir), treba zalijepiti vizitku na istu i ublažit će se efekt
b) udar trzalice u praznu žicu, možeš skinuti tu praznu žicu, pod uvjetom da na njoj ne sviraš tonove u toj sekvenci koju snimaš
naravno, pod a) i b) uvijek postoji mukotrpnija alternativa da se naučiš disciplinirano trzati.
Što se tiče samog zvuka udara trzalice po žici (šljaštanja), osobno sam pobornik da se mora malo čuti, jer gradi specifičan zvuk i stil sviranja tambure. Većina tih (neželjenih) zvukova se i tako gubi u miksu. Iako, kada se gotovo u potpunosti izgube i odsvira se najpreciznije moguće - meni to zvuči neljudski.
Ali ako zaista želiš izbjeći taj zvuk, opcije su, po meni, sljedeće:
a) pokušaj sa ugrađenim pick-upom ili ozvučenjem tipa Shadow i sl., iako se tu moraš igrati sa ekvilajzerom da bi dobio poželjan zvuk, pa opet gubiš na prirodnosti zvuka tambure.
b) možda, ali samo možda -> širokopojasni mikrofon koji je toliko udaljen od tambure da 'ne hvata' šljaštanje, ali hvata ton+ fantastično akustična prostorija+fantastična tambura+fantastični tehničar koji svira tupljim dijelom trzalice. Mislim da ti je ovo najskuplja varijanta.
Pa ti vidi.