Quote:
Originally Posted by Blank...
Ajde kad već četamo da i ja zaspamama temu pa nek modovi brišu ako smeta
Meni ovaj dio nije baš najjasniji kod tamburaša. Zašto im je izgled tambure bitan?
Zašto vam je tamburaši izgled tambure bitan?
Zar ne bi trebalo prvensveno slušati zvuk i osjetiti ležanje u rukci, a ne izgled? Kad sam naručivao svoju majstor me čak i pitao imam li kakvih želja glede izgleda, na što odgovorih da mi to nije baš ni malo bitno, neka ju napravi kako god se njemu sviđa, samo nek ona dobro svira.
Zaključak u konačnici, samo vi majstori izvodite bjesne gliste ako će to dovesti do boljih instrumenata.
|
pa to stoji i u principu po meni graditelj i treba biti nemirnoga duha i stalno barem pomalo istraživati dalje i učvršćivati svoje znanje jer samo tako može doći na jedan nivo gdje će uistinu znati o svemu vezano za gradnju instrumenta, što, zašto, zbog čega i kako!?
oni koji grade kopistički ili koji se drže samo jednog sistema gradnje pojedinog instrumenta od početka do kraja svoje graditeljske karijere nikada neće dosegnuti nivo znanja da će se moći pohvaliti da će im svaki instrument kojeg su napravili biti na jednom zavidnom nivou...zašto...zato što ima par stvari u gradnji na koje možeš nadoći samo ako si dovoljno "kemijao" sa ovim i onim i onda uspoređivao dobivene rezultate..tek nakon toga kada si konačno uspio pobrojiti dva+dva, tek tada kada počinješ graditi imaš sigurnost da ćeš na kraju uvjek napraviti dobru stvar koju nitko neće moći pokuditi i neće biti oscilacija pri izradi u kakvoći i kvaliteti novoizrađenih instrumenata...
a da bi se došlo uopće na taj nivo neizbježno je da se ponekad i omakne kakvo sranje koje onda prouzroči neuspjeh, samo je najvažnije da majstor taj svoj neuspjeh primjeti, i odmah ustvrdi razloge zašto mu se dogodilo ovo ili ono, dakle samokritičnost graditelja je jedini recept da od njega jednom postane vrhunski graditelj....a oni koji se zaljube u sebe samo zato što su uspjeli savladati umijeće gradnje i što im produkt ispao lijep za oko, pa ako je još k tome kojim čudom koja dobro i ispala a da sam ni nezna zašto(a misli da zna)...taj će uvjek tapkati u mjestu i instrumenti će mu biti sad malo ovakvi, sad malo onakvi, i nikad neće odskočiti od ostalih...
ej ti, kuces s tim praznim flasama?!
a ja cu ti na to......hick, ma pusti me, nosim mami kuci za paradajiz