S obzirom da sam bio u upravnom odboru jednog KUD-a moram prvo pitati dobijete li vi ikakve novce od grada ili su skroz zavrnuli pipu? Ako su skroz zavrnuli pipu onda mislim da ste u VELIKOJ gabuli jer je upravo lokalna zajednica najveći sponzor- najmanje 50% sredstava osigurava općina/grad. Barem u mome kraju.
Mislim da se svaki KUD suočava sa financijskim problemima, evo nekih rješenja- Članarine, 20kn mjesečno svaki član može odvojit (to su 2 pive u birtiji) ako mu je imalo ozbiljan. Neka se pokriju od toga barem 2-3 probe voditelja mjesečno-ne znam jedino koliko članova imate.
Traženje sponzora- kucanje na vrata svih firmi u okolici, pa taman da daju 100kn (naravno neki će dati i puno više), nije ugodno, ali se može skupit tako dosta sredstava. Ponudite svoje usluge sviračke/plesačke u zamjenu za određenu svotu tj. odraditi ćete nastup za sponzora kad vas bude tražio-to vam je 1-2 nastupa godišnje, a svota zna biti izdašna. Kažete da ćete reklamirati sponzora. Kad idete na turneju tražite pokrivanje barem djela troškova i tako 2-3 sponzora i imate besplatno turneju- date otisnuti 2-3 reklamna plakata koja nalijepite na autobus kad idete i to je to.
Evo jedna fora kako smo u klubu u kojem sam tenirao skupljali novac i skupili smo pozamašnu svotu- u biti su skupaljali predsjednik i podpredsjednik društva. Izrada kalendara, neka grupna fotka je bila u pitanju, ispod nje kalendar, a oko kalendara načičkani logotipovi sponzora pa taman da je čovjek dao 50kn. Lijepo mu odnesete kalendar, zahvalite i zamolite za nastvak suradnje u idućoj godini.
Tražite sponzorstva u obliku usluga- nama je npr. lokalni autobusdžija davao popust ili nas putem besplatnog prijevoza sponozorirao.
Nekakvu reprezentaciju sa lokalnim restoranom ugovorite po popularnoj cijeni ili vas čak može i sponzorirati.
Organizirajte plesnjake, koncerte -sve ono što je _maestro_ rekao.
Nije lako doć na vrata nekome i tražiti novac-ali nažalost morate imati u KUDu i čovjeka sa "vezom" i sposobnog prikupiti novac.
Iako mislim da sve ovo već svi znate jer imate kilometara u KUDu eto nadam se da sam dao neke kolko tolko dobre prijedloge. Živili!