Dvije jako bitne stvari koje se, čini mi se, gube u muziciranju tamburaških sastava gažerske provenijencije iz jednostavnih i objašnjivih razloga. Svira se često u birtijama gdje ljudi jedu, piju i razgovaraju te nema smisla koristiti dinamiku ispod mf (praktički il' se svira forte ili fortissimo) jer bi se našla neka budala i rekla:"Ajmo tamburaši! Glasnije!"
A što se tempa tiče on je često brži od originala (npr. uvijek se se iznenadim koliko sporije ide "Kuća na kraju sela" od tempa koji recimo moj band svira)... A i ljudi na gažama često traže "nešto brže" pa se onda (ne)svjesno ubrzavaju i pjesme koje zapravo i nisu toliko brze...
E, sad, mislim da je dinamika stvar koja može puno dati izražajnosti neke pjesme i svakako na njoj valja poraditi (nema većeg gušta nego kad imamo gažu gdje se može tiho svirati i onda recimo "Pjesmu rastanka" odsvirati 2. put jako tiho (s kucanjem), a 3. put što glasnije moguće)...
Sad bih ja pitao ljude ovdje koliko na te stvari paze i drže do njih u svojem sviranju (ovdje mislim isključivo na bendove (znam da orkestri drže do toga jako puno

) i na gaže). Za neke bendove znam da puno rade na tome...