View Single Post
Staro 08-09-2008, 22:46
_maestro_'s Avatar
_maestro_ _maestro_ je odsutan trenutno
Vrlo opaki diskutant

Registriran: Oct 2006
_maestro_ zrači veličanstvenom aurom_maestro_ zrači veličanstvenom aurom 156
Uobičajeno

Quote:
Originally Posted by IvanZU Vidi Post
...bilo bi znimljivo čut iz tvoje perspektive (ili sjećanja), malo više o tom instrumentalu, naime mislim da ga većina zove panonska rapsodija il tak nešto, sirba de concert....ali ova i sve skoro tamburaške verzije mi nekako vuku korjene na expanoniju ili eventualno lepog jovicu (live) u našim obradama....
dakle, stvar je snimljena 1984. godine na prvom albumu ex panonije (svirajte mi tamburaši) pod nazivom panonska rapsodija.
na snimci se sastoji iz 2 dijela: sirba de concert i ovog dijela koji je na dotičnom klipu.

samo ovi klinci na spotu sviraju u d duru, a ex panonia je to pićila u a duru...

panonci su i inače tu stvar (sirbu i ovaj dodatak) izvodili na svojim svirkama, a na albumu se našla tako da je smiljanić nagovorio mikija da to odsviramo, pa da si on to snimi za svoju privatnu arhivu.
poslije je smiljanić snimku samo nakalemio na ostale snimke, izmislio naziv "panonska rapsodija" i tako je izašla na albumu. miki se malo čudio, ali mu nije smetalo.

za lepog jovicu ne bih rekao da ima direktne veze s ovim instrumentalom i izvedbom ex panonije, ali ima đeno brzi.
panonci su u početku intenzivno surađivali sa đenom koji je svirao gažu u zagrebu, u kamenoj čardi sa svojom bandom iz deronja, danas poznatijom kao "biće skoro propast sveta". tada je to bila ekipa u sastavu:
- todor (dečki ovo je jako važno) basprim1 i šef bande
- đena brzi - basprim2
- đena glavonja - kontra
- đuka (otac od mrvice basiste) - bas
- miloš cupaj - čelo (njegov instrument je još danas navodno kod gilga)
- ponekad bi s njima svirao i jedan mali debeli na violini, zaboravio sam kako se zove
ali svi su se prezivali jovanović. u svakom slučaju odlična ekipa.

e, sad, preko dana bi panonci autom došli po đenu i odveli ga na svoju probu, a navečer bi ga odvezli do čarde.
đeno je s njima radio te, za ono vrijeme potpuno nepoznate i egzotične instrumentale. tako je ex panonija došla do ekskluzive na hrvatskom tržištu, ako izuzmemo ciganske kapele koje su svirale taj repertoar.
eto.