Quote:
Originally Posted by dkranjce
Zoran Mulić izbjegavanje velikog broja pomoćnih crtica rješava - ključevima!!! Tenor, bas, ovaj - onaj...
edit: i gitara se piše u oktavnom ključu
Mislim da su transpozicije malo nezgodne i nespretno rješenje, ima svoju svrhu u "pedagoškim" orkestrima, malo je nezgodno klincima objašnjavati "to ti sad nije "a" nego"c" (lupam) a niti to ne mora biti... još ako malac "čuje" da to nije ono što je on prije čuo... kompliciramo i njima i sebi:-)
Basprim je dobro riješen, bas, čelo, kontra... ostaje E brač koji se oktavom da riješiti i - prim!!! A tko je kriv primašima kad imaju toliko polja  , neka nauče:-)))
|
Da baš sam htio napisat da bi se E-brač možda mogao riješiti oktavnim...A prim, reče maestro vodeći pa da bude transponiran...Hm, ne znam, mislim da prim takav kakav je i nije tako loš, je da se ima malo ispod crtovlja za pomučit ali po meni to je isto stvar navike kao i sa transpozicijama...Kad se sjetim samo violinske literature i tonova iznad e3, mali milijun pomoćnih crta ali se čovjek brzo navikne...
Edit: Kada bi E-brač rješili tako da se prva žica piše u 4-tu prazninu onda bi onom tko je dotad svirao prim bilo opet zbunjujuće, što bi značilo da bi i prim u tom slučaju trebalo pisat u 4-tu prazninu što bi bilo kao i za violinu. piše kako i zvuči....