Forums

Forums (http://forum.tambura.com.hr/index.php)
-   Nevezano za tamburanje (http://forum.tambura.com.hr/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Hrvojeva jezična laprdanja (http://forum.tambura.com.hr/showthread.php?t=397)

Hrvoje 18-02-2007 14:01

Hrvojeva jezična laprdanja

Evo da simbolično proslavim svoje moderatorstvo na podforumu (i valjda činjenicu da je mogu otključati, ako mi je neki drugii moderator zaključa :D ) otvaram ovu temu koja će biti rezervirana (mo'š mislit, k'o i sve druge koje su strogo "on-topic") za jezična pitanja i rasprave.

Ovdje ću i bezobzirno pljuvati polupismene ljude na ovom forumu i vaditi njihove pravopisne i gramatičke greške kao primjer drugima... Šala mala... :bonk: :krez: Tko bi to sve povadio, hehe...

Evo za početak bih malo proanalizirao sufiks -aš (tamburaš, gajdaš, harmonikaš)... Kao što sam rekao, ova tema se zove "jezična laprdanja" tako da sve ovo što pišem uzmite s rezervom jer su te većinom moja "glasna razmišljanja" koja mogu (ali i ne moraju) biti znanstveno utemeljena.

Mislim da je taj nastavak izvorno mađarski (molim mađarske govornike s ovog foruma da to potvrde ili opovrgnu)...

Mene sad zanima jedna stvar, a vezana je za naglaske. Ja osobno naglašavam riječ "tamburaš" s naglaskom na zadnjem slogu (priznajem ne poznajem dovoljno dobro hrvatski četverojaki naglasni sustav - kratkosilazni, dugosilazni, kratkouzlazni, kratkosilazni - možda longee može pomoći) - dakle laički napisano (velikim slovima naglašeni slog) - tam-bur-AŠ A što se tiče pridjeva "tamburaški" to izgovaram - TAM-bur-aš-ki dok se na mnogim festivalima (a možda je to i pravogovorna norma) čuju - tam-BUR-aš-ki sastavi, tam-BUR-aš-ke pjesme i sl.

Jel' se vi osobno volite tam-BUR-aš-ku ili TAM-bur-aš-ku glazbu?

Ne znam kak vi, al' ja sviram TAM-buru, a ne tam-BURU... Hehehehe... TamBURE baruta... :bonk: :krez:

Evo dovoljno laprdanja za prvi put...

longee 18-02-2007 14:57

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 9120)
<snip>
Evo za početak bih malo proanalizirao sufiks -aš (tamburaš, gajdaš, harmonikaš)... Kao što sam rekao, ova tema se zove "jezična laprdanja" tako da sve ovo što pišem uzmite s rezervom jer su te većinom moja "glasna razmišljanja" koja mogu (ali i ne moraju) biti znanstveno utemeljena.

Mislim da je taj nastavak izvorno mađarski (molim mađarske govornike s ovog foruma da to potvrde ili opovrgnu)...

Mene sad zanima jedna stvar, a vezana je za naglaske. Ja osobno naglašavam riječ "tamburaš" s naglaskom na zadnjem slogu (priznajem ne poznajem dovoljno dobro hrvatski četverojaki naglasni sustav - kratkosilazni, dugosilazni, kratkouzlazni, kratkosilazni - možda longee može pomoći) - dakle laički napisano (velikim slovima naglašeni slog) - tam-bur-AŠ A što se tiče pridjeva "tamburaški" to izgovaram - TAM-bur-aš-ki dok se na mnogim festivalima (a možda je to i pravogovorna norma) čuju - tam-BUR-aš-ki sastavi, tam-BUR-aš-ke pjesme i sl.

Jel' se vi osobno volite tam-BUR-aš-ku ili TAM-bur-aš-ku glazbu?

Ne znam kak vi, al' ja sviram TAM-buru, a ne tam-BURU... Hehehehe... TamBURE baruta... :bonk: :krez:

Evo dovoljno laprdanja za prvi put...

Kad si me već prozvao... :D
Vjerujem da sufiks -aš nije hrvatske geneze, a je li podrijetlom mađarski ili turski, osobno mi je teško reći. I u mađarskom jeziku ima puno turcizama kao i u našem. Možda nam je stigao iz nekog indijanskog plemenskog jezika AFAIK. :bonk:

Izvedenice riječi tambura možemo čuti naglašene na prvom ili drugom slogu. Osobno mi se više sviđa, a i koristim, recimo: tamBUraš, tamBUraški, dok se na radiju i televiziji čuje još i TAMburaški. Još nisam čuo naglasak na zadnjem slogu, kako Hrvoje reče tamburAŠ, nekako mi se uopće ne uklapa u hrvatski jezik, možda u češki :krez:. No opet, možda su i moje preference oblikovane regionalno :rolleyes::bonk:.
Mišljenja sam kako i nije previše bitan način izgovora, bitniji je način izvođenja glazbe na spomenutom glazbalu. :cool:
A i ja isti zovem TAMbura, ne tamBUra. :D

Hrvoje 18-02-2007 15:07

Quote:

Originally Posted by longee (Post 9126)
Kad si me već prozvao... Vjerujem da sufiks -aš nije hrvatske geneze, a je li podrijetlom mađarski ili turski, osobno mi je teško reći. I u mađarskom jeziku ima puno turcizama kao i u našem. Možda nam je stigao iz nekog indijanskog plemenskog jezika AFAIK.

Izvedenice riječi tambura možemo čuti naglašene na prvom ili drugom slogu. Osobno mi se više sviđa, a i koristim, recimo: tamBUraš, tamBUraški, dok se na radiju i televiziji čuje još i TAMburaški. Još nisam čuo naglasak na zadnjem slogu, kako Hrvoje reče tamburAŠ, nekako mi se uopće ne uklapa u hrvatski jezik, možda u češki :krez:. No opet, možda su i moje preference oblikovane regionalno :rolleyes::bonk:.
Mišljenja sam kako i nije previše bitan način izgovora, bitniji je način izvođenja glazbe na spomenutom glazbalu.
A i ja isti zovem TAMbura, ne tamBUra. :D

E, da... Ovo s naglaskom na zadnjem slogu nije u duhu standardnog književnog (mrtvog) hrvatskog jezika koji se ne govori nigdje (osim na HRT-u :rolleyes: ). Ja sam kajkavac i to još tvrdoglavi kajkavac, a pošto hrvatski (kol'ko ja znam) nema čvrstu, pisanu ortoepsku (pravogovornu) normu... Dopuštam sebi (i ostalima) regionalne kajkavske naglaske na zadnjim slogovima riječi - tipa krumPIR, saPUN, kreTEN, deBIL :bonk: :krez:

Sjećam se prepirki s mojim dobrim prijateljem iz Kaptola kraj Požege (žestoki štokavac, hehe) kojem se kosa na glavi dizala od kajkavskih i zagrebačkih "distorziranih" naglasaka... :D

A Ljudevitu Gaju neću nikada oprostiti što književni jezik nije utemeljio na kajkavštini. :mad: ;)

longee 18-02-2007 15:13

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 9129)
E, da... Ovo s naglaskom na zadnjem slogu nije u duhu standardnog književnog (mrtvog) hrvatskog jezika koji se ne govori nigdje (osim na HRT-u :rolleyes: ).
A Ljudevitu Gaju neću nikada oprostiti što književni jezik nije utemeljio na kajkavštini. :mad: ;)

Kako se ne govori nigdje? Ja govorim književnim jezikom.:rolleyes:

Hm... Da je Gaj utemeljio književni jezik na kajkavskom narječju, misliš li da bi najveći dio Hrvata prihvatio takvu jezičnu normu, ako k tome znamo da je kajkavaca svega 20-ak posto? I ako znamo da je jezik nositelj nacionalne svijesti jednoga naroda, bi li postojao hrvatski narod kakav danas poznajemo? :mad:;)

Hrvoje 18-02-2007 15:46

Quote:

Originally Posted by longee (Post 9130)
Kako se ne govori nigdje? Ja govorim književnim jezikom.:rolleyes:

Stvarno? Ono, zaozbač? S ful točnim naglascima i bez nekih šatro ili regionalnih spika? :eek: Ako je odgovor da onda - :hail:

Ne znam, ali meni je taj cijeli naglasni sustav kao kajkavcu neprirodan, uštogljen i ne želim ga prihvatiti, iako sam u službenoj oralnoj ( :krez: ) komunikaciji često koristim taj nesretni standardni jezik.

Ali sam svejedno tamburAŠ... :D

Meni je bilo fora čuti moje profesore na faksu koji na predavanjima govore hiperstandardno, a poslije na hodniku ih čuješ u opuštenom govoru, praktički slengu. :top:

I što se tiče tvoje opaske o češkom... Češki obožavam iz razloga što ima jako jednostavan naglasni sustav, naglasak je UVIJEK na prvom slogu, a duljine vokala se označavaju kosom crtom (áéíóú) ili kružićem (ů). Hrvatski naglasni sustav je SMRT za sve studente hrvatskog širom svijeta (čak ni svi Hrvati ne naglašavaju ispravno, a zamislite kako je to jednom npr. Englezu to problem).

longee 18-02-2007 15:52

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 9133)
Stvarno? Ono, zaozbač? S ful točnim naglascima i bez nekih šatro ili regionalnih spika? :eek: Ako je odgovor da onda - :hail:

Ne znam, ali meni je taj cijeli naglasni sustav kao kajkavcu neprirodan, uštogljen i ne želim ga prihvatiti, iako sam u službenoj oralnoj ( :krez: ) komunikaciji često koristim taj nesretni standardni jezik.

Ali sam svejedno tamburAŠ... :D

Meni je bilo fora čuti moje profesore na faksu koji na predavanjima govore hiperstandardno, a poslije na hodniku ih čuješ u opuštenom govoru, praktički slengu. :top:

I što se tiče tvoje opaske o češkom... Češki obožavam iz razloga što ima jako jednostavan naglasni sustav, naglasak je UVIJEK na prvom slogu, a duljine vokala se označavaju kosom crtom (áéíóú) ili kružićem (ů). Hrvatski naglasni sustav je SMRT za sve studente hrvatskog širom svijeta (čak ni svi Hrvati ne naglašavaju ispravno, a zamislite kako je to jednom npr. Englezu to problem).

Gle, nisam ja dinosaur, govorim standardnim jezikom kada situacija to zahtijeva. Normalno, u prijateljskom okruženju govorim i u žargonu (ne lokalnom, već žargonu mladih, rimtu ti tuki:rolleyes::D).

Moja opaska o češkom? Kakva opaska? :rolleyes:

A ako je hrvatski kompliciran, kakav je onda recimo, engleski? Pa taj jezik je toliko nepravilan (tzv. idiomatski) da si prisiljen naučiti sve situacije da bi ga znao koristiti u potpunosti. Hrvatski ipak ima puno više pravila, a manje nepravilnosti. ;)

:D

Hrvoje 18-02-2007 16:02

Ova opaska je bila u češkom, a pošto nikako ne odgovara istini, moja profesionalna dužnost je bila ispraviti ovu tvoju, u šali izrečenu, tvrdnju.

Quote:

Originally Posted by longee (Post 9126)
Još nisam čuo naglasak na zadnjem slogu, kako Hrvoje reče tamburAŠ, nekako mi se uopće ne uklapa u hrvatski jezik, možda u češki :krez:.

Inače na češkom je "TAMburáš" - dakle naglasak na prvo slogu i dugo A u sufiksu.

Ma engleski je mila majka prema hrvatskom...

Zašto ne bismo napravili neku novu imenicu za "tamburaša" s nekim drugim sufiksom... Pogotovo kada jednog dana napokon tambura dođe na Akademiju... Hm... Ako je recimo harfa-harfist, violina-violinist... Zašto ne tambura-TAMBURIST :bonk: Možda ipak ne, zvuči preslično riječi "terorist"... :o

longee 18-02-2007 16:07

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 9135)
Ova opaska je bila u češkom, a pošto nikako ne odgovara istini, moja profesionalna dužnost je bila ispraviti ovu tvoju, u šali izrečenu, tvrdnju.

Inače na češkom je "TAMburáš" - dakle naglasak na prvo slogu i dugo A u sufiksu.

Ma engleski je mila majka prema hrvatskom...

Zašto ne bismo napravili neku novu imenicu za "tamburaša" s nekim drugim sufiksom... Pogotovo kada jednog dana napokon tambura dođe na Akademiju... Hm... Ako je recimo harfa-harfist, violina-violinist... Zašto ne tambura-TAMBURIST :bonk: Možda ipak ne, zvuči preslično riječi "terorist"... :o

1. Opaska nije bila o češkom jeziku, nego o riječi tamburAŠ :rolleyes:
2. Engleski je mila majka? Kaže tko? You're fuckin' wrong, son. Engleski je najlakši jezik za učenje OSNOVA, ali jedan od najtežih kada se radi o znanju jezika u potpunosti. Tu dolazi do izražaja uporaba pojedinih riječi i sintagmi ovisno o kontekstu. Nema pravila.
3. A što kažeš na TAMBURATORA :krez: (ili je preslično seratoru?) :D

Hrvoje 18-02-2007 16:17

Quote:

Originally Posted by longee (Post 9136)
1. Opaska nije bila o češkom jeziku, nego o riječi tamburAŠ :rolleyes:

Da, ali si u tu opasku umiješao i češki jezik...
Quote:

2. Engleski je mila majka? Kaže tko? You're fuckin' wrong, son. Engleski je najlakši jezik za učenje OSNOVA, ali jedan od najtežih kada se radi o znanju jezika u potpunosti. Tu dolazi do izražaja uporaba pojedinih riječi i sintagmi ovisno o kontekstu. Nema pravila.

Mila majko, šalji me na vodu... Kaže tko? Kažem ja :D A o tome se upravo i radi. Nisam mislio na neki nedostižni ideal potpunog savladavanja jezika. Engleska gramatika je puno lakša od hrvatske... Znam kako je jedan Talijan muku mučio s češkim padežima (kojih ima 7 kao i kod nas)... Ajme meni kako nepovezano pišem, I need a break...

Quote:

3. A što kažeš na TAMBURATORA :krez: (ili je preslično seratoru?) :D

Tamburator=karburator... :krez:

longee 18-02-2007 16:24

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 9140)
Da, ali si u tu opasku umiješao i češki jezik...

Nisam... Projiciraš :krez:

Quote:

Mila majko, šalji me na vodu... Kaže tko? Kažem ja :D A o tome se upravo i radi. Nisam mislio na neki nedostižni ideal potpunog savladavanja jezika. Engleska gramatika je puno lakša od hrvatske... Znam kako je jedan Talijan muku mučio s češkim padežima (kojih ima 7 kao i kod nas)... Ajme meni kako nepovezano pišem, I need a break...

You might be right there, son... :krez:

Quote:

Tamburator=karburator... :krez:

Ili to... Ali, kad malo bolje razmislim, prava riječ bi bila TAMBURAČ (as in puhač, kovač, dizač, nosač) ili TAMBURAC (as in kosac, prosac, da ne kažem ***ac :D)

:bonk::krez:

Hrvoje 18-02-2007 16:40

Quote:

Originally Posted by longee (Post 9142)
Nisam... Projiciraš :krez:

Ne projiciram, vidio sam te... :D Kao "to se možda tak veli u češkom"... Možda su u šumi... :bonk:

Quote:

You might be right there, son... :krez:

"Ja, longee, nisam tvoj sin, zapamti to, to možeš raditi s njim, za mene je već kasno..." :krez:

Quote:

Ili to... Ali, kad malo bolje razmislim, prava riječ bi bila TAMBURAČ (as in puhač, kovač, dizač, nosač) ili TAMBURAC (as in kosac, prosac, da ne kažem ***ac :D)

:bonk::krez:

Ti sufiksi -AC i -AČ su me podsjetili na zanimljivu stvar - svirač i svirac... Jedino nisam siguran postoji li "svirac" u rječniku hrvatskog jezika...

longee 18-02-2007 16:51

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 9148)
Ne projiciram, vidio sam te... :D Kao "to se možda tak veli u češkom"... Možda su u šumi... :bonk:

Ma nisi me vidio, sigurno :rolleyes::bonk:

Quote:

"Ja, longee, nisam tvoj sin, zapamti to, to možeš raditi s njim, za mene je već kasno..." :krez:

Pa i nisi mi sin, premlad sam da bih imao tako velikog sina. Velikog u smislu odraslog, ne u smislu da moraš na dijetu. :D

Quote:

Ti sufiksi -AC i -AČ su me podsjetili na zanimljivu stvar - svirač i svirac... Jedino nisam siguran postoji li "svirac" u rječniku hrvatskog jezika...

Nisam siguran da postoji u rječniku, ali se jako puno koristi u pjesništvu.:ples:

_maestro_ 18-02-2007 17:13

Quote:

Originally Posted by longee (Post 9150)
Nisam siguran da postoji u rječniku, ali se jako puno koristi u pjesništvu.:ples:

a pjesnici su ti koji kreiraju jezik...

Hrvoje 18-02-2007 19:25

Pjesnici su čuđenje u svijetu...

Kaže Anićev rječnik ovako:

svírac = onaj koji svira (ob. u gajde, svirale, dvojnice)

svirač = onaj koji se bavi sviranjem, kojemu je sviranje zanimanje (ob. u narodnom sastavu i sl.)

Hrvoje 19-02-2007 06:13

Prim vs prima

Na jednoj drugoj temi sam postavio ovo pitanje, al' da ne zagađujem tamo, ipak je to jezično pitanje... Pa pitam - kažete li prim ili prima?

Trisha, primjerice svira primu, Danica isto (bar je tako napisala na Tamburica online)... Uglavnom nekako ispada da žene zovu taj instrument prima, a muškarci prim...

Meni je najljepši naziv "bisernica", ali pošto je dug češće koristim jednosložnu riječ "prim"...

saky 19-02-2007 08:41

koliko sam ja uspio primjetiti, uglavnom se PRIMU svira u Slavoniji, Srijemu, dakle istocnoj Hrvatskoj..

Trisha 19-02-2007 12:22

Daklem, već sam ti odgovorila na to pitanje, al eto, kako kažeš, to je jezično pitanje pa da ti i tu odovorim, ja sam navikla govorit prima ... ne znam, to je valjda stvar navike ... a i neka moja logika, ako je OVA bisernica, onda mi je tim slijedom i OVA prima ... a i kao što rekoh, kaže stih u pjesmi "...i Janika svirao u PRIMU..." ... pa eto, zabrijavam si da nisam u krivu ... :rolleyes:

Hrvoje 22-02-2007 23:25

Evo par dana nisam laprdao pa da nastavim...

Ovaj puta bih se malo osvrnuo na nazive tamburaških instrumenata i njihovo (sumnjivo :krez:) porijeklo...

Lijepi naši nazivi brač i bugarija me posebno fasciniraju... Ima li brač kakve veze s otokom Bračem ili glagolom "brati"? Ima li bugarija kakve veze s Bugarskom?

Osobno mi se ne sviđa naziv "basprim"? Kakva je to nebuloza? :rolleyes:

Može li mi netko dati odgovore na ove moje upite o etimologiji naziva tamburaških instrumenata? Kako se nazivaju u Sloveniji, BiH, Makedoniji? Pretpostavljam da se u Sloveniji nazivaju hrvatskim (ako to jesu hrvatski nazivi), a u Makedoniji srpskom terminologijom... Kako je u Bosni? U Češkoj se koriste nazivi - bisernica, brač, bugarija, berde... Čelo je jedini instrument gdje se svi slažu oko naziva... Doduše negdje se naziva i ručno čelo (za razliku od stojećeg čela), ali sumnjam da neki tamburaški čelist posebno napominje - "sviram ručno čelo"...

longee 23-02-2007 05:53

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 9649)
Evo par dana nisam laprdao pa da nastavim...

Ovaj puta bih se malo osvrnuo na nazive tamburaških instrumenata i njihovo (sumnjivo :krez:) porijeklo...

Lijepi naši nazivi brač i bugarija me posebno fasciniraju... Ima li brač kakve veze s otokom Bračem ili glagolom "brati"? Ima li bugarija kakve veze s Bugarskom?

Osobno mi se ne sviđa naziv "basprim"? Kakva je to nebuloza? :rolleyes:

Može li mi netko dati odgovore na ove moje upite o etimologiji naziva tamburaških instrumenata? Kako se nazivaju u Sloveniji, BiH, Makedoniji? Pretpostavljam da se u Sloveniji nazivaju hrvatskim (ako to jesu hrvatski nazivi), a u Makedoniji srpskom terminologijom... Kako je u Bosni? U Češkoj se koriste nazivi - bisernica, brač, bugarija, berde... Čelo je jedini instrument gdje se svi slažu oko naziva... Doduše negdje se naziva i ručno čelo (za razliku od stojećeg čela), ali sumnjam da neki tamburaški čelist posebno napominje - "sviram ručno čelo"...

Brač nema nikakve veze s otokom. AFAIK. Nešto načuh muljanje o vezi s talijanskom riječi braccia (čita se braČa, a znači ruka)...

Bugarija - čini mi se da nema veze s Bugarskom. Bit će da je to prava slavenska riječ :krez: koja označava način na koji taj lipi štrument zvuči.

Al', ajde, bolan, što s' zapeo :D

BTW, ručno čelo, to ti je kad te neko zapuca šakom ili laktom (dijelovi ruke, ne? :bonk:) u čelo. A basprim... hehehe... to bi bilo kao Push mi Pulli :D. Ni vrit ni mimo. :D

:krez:

tamish 23-02-2007 09:01

Bugarija

BUKA-BUKARIJA-BUGARIJA

Jel' moz'ovo da prodje?:krez:

_maestro_ 23-02-2007 11:42

ajd, hrvoje, pitaj na svom faxu, šta znači glagol BUGARITI. od tog glagola je izveden naziv bugarije.
možeš pitat i ladana, anića ili bratoljuba...

Hrvoje 23-02-2007 11:51

bugariti=tužno, žalosno pjevati, jadikovati, tužiti, naricati...

Palo mi je to na pamet (bugarija - bugarštica), al' nisam bio ziher jel' to ima veze jedno s drugim...

Hrvoje 27-02-2007 18:20

Da nastavim sa svojim jezićnim laprdanjima... Evo zanima me jedna stvar, jesam li ja jedini ovdje kojeg stvarno živciraju pogreške kod pisanja č i ć? Mislim pa stvarno nisu stvari tako komplicirane i ne znam zašto ljudi kad se već upuštaju u nekakvu pisanu komunikaciju u koju spada i ovo neobavezno laprdanje po forumu i koriste dijakritičke znakove, zašto malo ne pripaze na to. Ajde recimo da se nekad događaju tipfeleri - tipke Č i Ć su blizu jedna drugoj - ali u dosta slučajeva je očito neznanje i neupućenost.

Baš sam na nekim drugim forumima vidio kako ljudi jedni druge ispravljaju i upozoravaju ih na pravopisne greške. To mi se nekad čini neukusno ili pretjerano, ali je definitivno u redu, ako je dobronamjerno. Možda ću i ja početi s tom praksom pa se nemojte ljutiti ukoliko ću početi upozoravati da se negacije u hrvatskom pišu odvojeno (osim negacije glagola imati i htjeti, a i to se sad mijenja pa može biti i "neću" i "ne ću") i na slične stvari.

A da ne govorim o ijekavskim problemima - s kojim i ja ponekad imam problema... Primijetio sam da ljudi čestu pišu "primjetiti" dok glagol glasi "primijetiti" ili primjerice česta greška je da se piše "slijedeći" kada bi trebalo biti "sljedeći (tjedan, mjesec, petak)" - "slijedeći" je glagolski prilog sadašnji od glagola "slijediti" - npr. slijedeći sumnjivca do njegovog stana vidjeli smo da je organizirao razuzdanu orgiju... :krez:

I tako ja laprdam i laprdam...

longee 27-02-2007 18:30

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10011)
Da nastavim sa svojim jezićnim laprdanjima... Evo zanima me jedna stvar, jesam li ja jedini ovdje kojeg stvarno živciraju pogreške kod pisanja č i ć? Mislim pa stvarno nisu stvari tako komplicirane i ne znam zašto ljudi kad se već upuštaju u nekakvu pisanu komunikaciju u koju spada i ovo neobavezno laprdanje po forumu i koriste dijakritičke znakove, zašto malo ne pripaze na to. Ajde recimo da se nekad događaju tipfeleri - tipke Č i Ć su blizu jedna drugoj - ali u dosta slučajeva je očito neznanje i neupućenost.

Baš sam na nekim drugim forumima vidio kako ljudi jedni druge ispravljaju i upozoravaju ih na pravopisne greške. To mi se nekad čini neukusno ili pretjerano, ali je definitivno u redu, ako je dobronamjerno. Možda ću i ja početi s tom praksom pa se nemojte ljutiti ukoliko ću početi upozoravati da se negacije u hrvatskom pišu odvojeno (osim negacije glagola imati i htjeti, a i to se sad mijenja pa može biti i "neću" i "ne ću") i na slične stvari.

A da ne govorim o ijekavskim problemima - s kojim i ja ponekad imam problema... Primijetio sam da ljudi čestu pišu "primjetiti" dok glagol glasi "primijetiti" ili primjerice česta greška je da se piše "slijedeći" kada bi trebalo biti "sljedeći (tjedan, mjesec, petak)" - "slijedeći" je glagolski prilog sadašnji od glagola "slijediti" - npr. slijedeći sumnjivca do njegovog stana vidjeli smo da je organizirao razuzdanu orgiju... :krez:

I tako ja laprdam i laprdam...

U pravu si... A što sad?

Hrvoje 27-02-2007 18:32

Cilj mog prethodnog posta je podizanje jezične samosvijesti u članova s poteškoćama u pravopisu. :bonk:

Ma u biti piše mi se nešto, a pošto je ovo kakti moja tema pa ono da malo laprdam... A tebe ne živciraju pravopisne greške? Mene ne živciraju jako, al' me ono malo pogode u živac i idem dalje... :bonk:

longee 27-02-2007 18:41

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10014)
Cilj mog prethodnog posta je podizanje jezične samosvijesti u članova s poteškoćama u pravopisu. :bonk:

Ma u biti piše mi se nešto, a pošto je ovo kakti moja tema pa ono da malo laprdam... A tebe ne živciraju pravopisne greške? Mene ne živciraju jako, al' me ono malo pogode u živac i idem dalje... :bonk:

Nisam nadređen, a niti učitelj ili odgajatelj forumašima, stoga ne vidim razloga za živciranje. Svatko se izražava kako najbolje zna i umije ili, na kraju krajeva, kako želi. Tko sam ja da im sudim... :krez:

Worry not, Baldrick... :D

Hrvoje 27-02-2007 18:43

Pa da, nije to moja sramota već njihova... :top:

Al' nekako mi to bude krivo... Kao kad čujem basista da mi svira krivi ton, u intermezzu dođem prijateljski i velim mu koja je harma... :) That's me - Mr. Nice Guy... :D

I još jedna stvar koja je počela i mene buniti, a to je - basist vs. basista, gitarist vs. gitarista...

U hrvatskom jeziku postoji samo basist i gitarist (komunist, hedonist, trapist :bonk:), a u suvremenom srpskom, slovačkom (i možda još ponekom slavenskom jeziku) je basista i gitarista (komunista, hedonista itd.). Pa molim lijepo... :krez:

longee 27-02-2007 18:56

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10019)
Pa da, nije to moja sramota već njihova... :top:

Al' nekako mi to bude krivo... Kao kad čujem basista da mi svira krivi ton, u intermezzu dođem prijateljski i velim mu koja je harma... :) That's me - Mr. Nice Guy... :D

I još jedna stvar koja je počela i mene buniti, a to je - basist vs. basista, gitarist vs. gitarista...

U hrvatskom jeziku postoji samo basist i gitarist (komunist, hedonist, trapist :bonk:), a u suvremenom srpskom, slovačkom (i možda još ponekom slavenskom jeziku) je basista i gitarista (komunista, hedonista itd.). Pa molim lijepo... :krez:

N basist
G basista :krez:
D basistu
A basista :krez: opet :krez:
V basiste
L basistu
I basistom

A, uostalom, imaš berdaša, kaj se rivleš tu s basistom :D

_maestro_ 27-02-2007 18:57

i trapista. ja ne vijerujem da neko nezna gramatiku i pravopis. :D
i nepazim baš uvjek kad pišem, a nekad pišem i namijerno pogriješno.
ja sam inaće kontrista. tolko. pozdrav
edit: kontrist, po rvacki.

Hrvoje 27-02-2007 18:59

Quote:

Originally Posted by longee (Post 10024)
N basist
G basista :krez:
D basistu
A basista :krez: opet :krez:
V basiste
L basistu
I basistom

A, uostalom, imaš berdaša, kaj se rivleš tu s basistom :D

Naravno, mišljah samo da ne postoji basista u nominativu... ;) I ti to znaš... I stvarno je jednostavnije koristiti berdaš, a i nekako bolje paše u nomenklaturu - tambur, prim, basprim, kontr, čelist
... Čelist? Jebiga, opet nekaj ne paše... Čel? :bonk: Ne bi išlo...

Hrvoje 27-02-2007 19:03

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 10026)
i trapista. ja ne vijerujem da neko nezna gramatiku i pravopis. :D
i nepazim baš uvjek kad pišem, a nekad pišem i namijerno pogriješno.
ja sam inaće kontrista. tolko. pozdrav
edit: kontrist, po rvacki.

Netko je alergičan na krive tonove, netko na krive grafeme... Netko na oboje... :krez: Alergije su gadna stvar... Apćiha! :p Ma nije mi ništa, samo blaga alergija... ;)

longee 27-02-2007 19:04

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10027)
Naravno, mišljah samo da ne postoji basista u nominativu... ;) I ti to znaš... I stvarno je jednostavnije koristiti berdaš, a i nekako bolje paše u nomenklaturu - tambur, prim, basprim, kontr, čelist
... Čelist? Jebiga, opet nekaj ne paše... Čel? :bonk: Ne bi išlo...

Bračist, bugarist?

Biserničar?
:D

Hrvoje 27-02-2007 22:10

Jel' čelovićist ili čelović? :bonk:

kojot 27-02-2007 22:24

Kada smo već kod jezika, zanima me Hrvoje za šta si ti:

neću ili ne ću?

_maestro_ 27-02-2007 22:53

Quote:

Originally Posted by kojot (Post 10056)
Kada smo već kod jezika, zanima me Hrvoje za šta si ti:

neću ili ne ću?

nisi mene pitao, ali eto odgovorio bih ako smijem jednom parolom koju sam vidio na nečijoj majici:

NEĆU NE ĆU !!!!

Hrvoje 27-02-2007 22:55

Definitivno i čvrsto za "neću"...

Da se izrazim u paroli - NEĆU PISATI "NE ĆU"! :krez:

Nekako se moja razmišljanja podudaraju s ovim -

http://jezicnisavjetnik.mojblog.hr/p....aspx?id=67178

http://stitch.blog.hr/arhiva-2006-01.2.html#1620541245

EDIT: Ajde da se i ja i maestro oko nečega složimo...:ples: Btw, dok sam ja pisao svoj post, "uletio" si sa svojim...

Trisha 27-02-2007 22:56

Hm, kad već pitaš o čelovićima, mi našu basprimašicu pošto u orkestru svira čelović zovemo bračić od čelović :D

Hrvoje 27-02-2007 23:00

Trisha, a jel' u orkestru čelovićašica ili čelovićistica? Hm... Možda to još nije definirano... Što vam bolje zvuči? Meni i jedno i drugo zvuči neprirodno, nakaradno. Valjda zato što nikad nisam čuo tu imenicu. A i čelović je nekakvo čudno ime, mislim -vić je inače sufiks koji se nalazi u prezimenima -> Marković, Petrović, Ivanović... Vjerojatno označava patronim (kako imaju Bugari - Todor Todorov, Ivan Ivanov) koji je s vremenom prerastao u prezime... Baš glupo, k'o da je čelović "sin" od čela... :bonk:

Trisha 27-02-2007 23:19

Hm, pa ne znam, uvijek ih maestro zove čelovići ... a ovi nazivi stavrno grozno zvuče .. nakaradno ...

_maestro_ 27-02-2007 23:42

Quote:

Originally Posted by Trisha (Post 10063)
Hm, pa ne znam, uvijek ih maestro zove čelovići ... a ovi nazivi stavrno grozno zvuče .. nakaradno ...

koji maestro? onaj iz vašeg orkestra?
ja te tambure obično zovem e basprim ili e brač. isto glupi nazivi.
jebote, pa vi ovdje stvarno lamaćete oko toga zašto se nešto zove tako kako se zove, a ne nekako drugačije.
zašto se kamen zove kamen, a zrak - zrak??? zašto se cesta nebi recimo zvala žnjupluh? :bonk:

Trisha 27-02-2007 23:45

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 10065)
jebote, pa vi ovdje stvarno lamaćete oko toga zašto se nešto zove tako kako se zove, a ne nekako drugačije.
zašto se kamen zove kamen, a zrak - zrak??? zašto se cesta nebi recimo zvala žnjupluh? :bonk:

da, taj maestro, ne vi.
i ja uopće ne raspravljam zašto se što zove tako kako se zove, a ne nikako drugačije, samo sam se sjetila da smo mi izvele bračić od čelović ... čemu raspravlajti zašto tako, a ne onako? ionako se neće ništa time promijeniti!

Hrvoje 27-02-2007 23:54

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 10065)

Pa etimologija je legitimna grana lingvistike i mislim da zaslužuje dužno poštovanje i nije u redu da je banaliziraš... Doduše ovo što mi ovdje radimo je daleko od ozbiljne akademske etimološke rasprave i shodno tome naziv ove teme... :krez:

Ja volim etimologiju, a posebno volim pučku etimologiju :D :D :D

Nevezano za tamburaško-etimološku raspravu evo recimo porijeklo riječi palačinka... Lat. placenta (kolač) -> rum. plăcintă -> mađ. palacsinta -> hrv. (a i slk. češ.) palačinka... Nažalost nemam hrvatski etimološki rječnik, samo češki...

_maestro_ 28-02-2007 00:07

hrvoje dragi, ti se predstavljaš kao neki stručnjak u tom području, pa je prema tome tvoja odgovornost tu veća od moje. ja ne banaliziram etimologiju nego ono što ti radiš od nje. to kao profesionalac možda nebi trebao raditi. mislim da etimologiju upravo ti banaliziraš (strogo gledano) ili okrećeš na zaebanciju (blagonaklono gledano).

e sad, koji naziv tambure ti etimološki nije jasan? prim, bas, bas-prim, kontra, cello...
sve rvacke riči. ali imamo i ove:
brač, bugarija, berde (srednji rod), bisernica samo se nešto rijetko koriste, pogotovo kod srijemskih tambura.
pa ko voli ima izbor. a jezik je živ i mijenja se, nešto odumire, nešto novo nastaje i tako u začaranom krugu još od davnina od kad je bog pomiješao jezike graditeljima kule babilonske, pa se nisu mogli više razumjeti i nastaviti s gradnjom kule do neba...

Hrvoje 28-02-2007 00:25

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 10070)
hrvoje dragi, ti se predstavljaš kao neki stručnjak u tom području, pa je prema tome tvoja odgovornost tu veća od moje. ja ne banaliziram etimologiju nego ono što ti radiš od nje. to kao profesionalac možda nebi trebao raditi. mislim da etimologiju upravo ti banaliziraš (strogo gledano) ili okrećeš na zaebanciju (blagonaklono gledano).

Da se predstavljam kao neki "stručnjak u tom području" i "profesionalac", kako ti kažeš, ne bih u naziv teme stavio imenicu "lapdranje" kojom sam se (ne)vješto pokušao ograditi od svih mogućih netočnosti i nespretnih formulacija s moje strane. Ovu temu sam zamislio kao neobavezna ćakulanja o jeziku. Između ostalog možda i o etimologiji nekih termina vezanih za tambure i tamburašku glazbu. Već se negdje spominjalo da ovaj forum nije tematska sjednica...

Quote:

e sad, koji naziv tambure ti etimološki nije jasan? prim, bas, bas-prim, kontra, cello...

Najmutniji mi je taj basprim... Iako mislim da kužim logiku - "slično-kao-prim-ali-dubljeg-tona-"više-basa"" :krez: :bonk:

Quote:

sve rvacke riči. ali imamo i ove:
brač, bugarija, berde (srednji rod), bisernica samo se nešto rijetko koriste, pogotovo kod srijemskih tambura.

Tu mi je nejasan naziv (tj. porijeklo riječi) - berde... I zašto se više koristi "berda, ž.r."? Za ove ostale smo dobili nekakve ideje -> bugarija (bugariti), brač (braccia, tal.), bisernica (biser)...

Svitac 28-02-2007 08:15

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10074)
Tu mi je nejasan naziv (tj. porijeklo riječi) - berde... I zašto se više koristi "berda, ž.r."? Za ove ostale smo dobili nekakve ideje -> bugarija (bugariti), brač (braccia, tal.), bisernica (biser)...

Berde vjerojatno jer je daleko najveći tamburaški instrument, pa malo vuče na medvjeda (bear, eng.) :krez: :bonk:

tamish 28-02-2007 09:27

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10055)
Jel' čelovićist ili čelović? :bonk:

čelovidzija:bonk::krez:

Hrvoje 28-02-2007 14:09

Quote:

Originally Posted by tamish (Post 10081)
čelovidzija:bonk::krez:

:top:

Ti nastavci u srpskom su mi super, pitam frenda koji je iz Niša - "Pa kako se zovu ljudi iz Niša?", a on meni "Nišlije!" - a meni nikad ne bi na pamet palo... :krez:

tamish 28-02-2007 14:22

chevapcista-burekista

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10116)

Ti nastavci u srpskom su mi super, pitam frenda koji je iz Niša - "Pa kako se zovu ljudi iz Niša?", a on meni "Nišlije!" - a meni nikad ne bi na pamet palo... :krez:

Eh, pusto tursko!!!
Jok ce budem vise ovde, odo' niz kaldrmu da maznem jednu doldrmu!:krez:

longee 28-02-2007 14:42

Osoba koja svira čelović - čelovićar, čelovićnik, čelović-whatever :krez:

longee 28-02-2007 14:44

Quote:

Originally Posted by Svita (Post 10080)
Berde vjerojatno jer je daleko najveći tamburaški instrument, pa malo vuče na medvjeda (bear, eng.) :krez: :bonk:

Štoviše na mrtva medvjeda - bear dead - berded - berde :krez:

:D:D:D

Trisha 28-02-2007 14:47

Quote:

Originally Posted by longee (Post 10125)
Osoba koja svira čelović - čelovićar, čelovićnik, čelović-whatever :krez:

ajd sad to prebaci u ženski rod? :krez:

longee 28-02-2007 14:51

Quote:

Originally Posted by Trisha (Post 10128)
ajd sad to prebaci u ženski rod? :krez:

Čelovićarica, čelovićnica :cool:

:)

Anything else, ma'am? ;)

Trisha 28-02-2007 14:58

Quote:

Originally Posted by longee (Post 10133)
Čelovićarica, čelovićnica :cool:

:)

Anything else, ma'am? ;)

:top: No, thank's, that would be all for now, you may go ;)

longee 28-02-2007 15:17

Quote:

Originally Posted by Trisha (Post 10135)
:top: No, thank's, that would be all for now, you may go ;)

Go? Where? :krez:

I'm gonna stay for a while... :top:

Trisha 28-02-2007 15:34

Quote:

Originally Posted by longee (Post 10141)
Go? Where? :krez:

I'm gonna stay for a while... :top:

Ma to ja samo tako kažem, znaš kak se slugama kaže (mislim, pošto si se ti meni tako obratio, kao gazdarici .. ;) ) ;) :D

longee 28-02-2007 15:50

Quote:

Originally Posted by Trisha (Post 10142)
Ma to ja samo tako kažem, znaš kak se slugama kaže (mislim, pošto si se ti meni tako obratio, kao gazdarici .. ;) ) ;) :D

Oh, I see... Pa dobro gazdarice, da odem ili da ostanem? :krez:

Trisha 28-02-2007 15:56

Quote:

Originally Posted by longee (Post 10143)
Oh, I see... Pa dobro gazdarice, da odem ili da ostanem? :krez:

As you wish ;) you have the day off ;) :D

longee 28-02-2007 16:11

Quote:

Originally Posted by Trisha (Post 10144)
As you wish ;) you have the day off ;) :D

But I am on ATM... :krez:

I'm not sure I wanna be off...:bonk:
Don't turn me on and off and on and off, I might burn out:D

tamish 28-02-2007 17:50

idemo dalje...

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10116)

Pitaj frenda iz Sarajeva kako se zovu ljudi iz Sarajeva, pa onda pitaj frenda iz Beca kako se zovu ljudi iz Beca, pa ce se iznenadis!;) Mislim da jedino mi & Madzari zovemo glavni grad Austrije - Bec. Jedino mi & Turci zovemo veliki grcki lucki grad -Solun (ne znam za Ruse...)

Od pecenog pileta najvolijem batak & karabatak, al' ni ne znam kako se ti delovi zovu na cistom srpskom jeziku. U Turskoj na moru, za ruckom, sipa mi u tanjir:) (turc.) dasa piletinu u saftu:) (germ.), pa krenuo sa chorbicom i trticama:mad: ...a ja njemu: "Yok chorba! Batak-karabatak!" ...Ej, sve me razum'o!!!:krez:

_maestro_ 28-02-2007 18:07

ljudi iz niš se zovu nišani. :krez:
ljudi iz sarajeva se zovu bosanci.

tamish 28-02-2007 18:28

yeah!

A co'ek iz Becha - Bechko, a zemska bi bila Bechka!:krez:

Miha 28-02-2007 23:35

Nagradna igra!

1. Kako se zovu ljudi iz Ciglenice Zagorske?

2. Kako se zovu ljudi iz Svetog Križa Začretja?

Ja sam, naime, iz Ciglenice Zagorske u općini Sv. Križ Začretje. Sretnog dobitnika častim rundom. .:pivo:

longee 01-03-2007 05:43

Quote:

Originally Posted by Miha (Post 10172)
Nagradna igra!

Ja sam, naime, iz Ciglenice Zagorske u općini Sv. Križ Začretje. Sretnog dobitnika častim rundom. .:pivo:

Čovjek iz Ciglenice Zagorske zove se...

... TADAAAAAAA...

MIHA! :krez:

PS: Znam jednu Mirjanu iz Sv. Križa Začretje :D
:):)

Runda za vse, runda za vse, za vse moje prijateleeeee :krez:

tamish 01-03-2007 08:20

da probam...

Quote:

Originally Posted by Miha (Post 10172)
Nagradna igra!

1. Zagorskociglenica-ni,...nke,...nin,...nka
2. Zacretjesvetokriza-ni. ...nke, ...nin,...nka

:o:o:o

Mata 01-03-2007 19:56

1. Ciglešani
2. Začretjanci

Miha 01-03-2007 20:36

Quote:

Originally Posted by Mata (Post 10237)
1. Ciglešani
2. Začretjanci

Mata, ti se tak i tak ne računaš jer si z Svetoga Križa, a i tak i tak si pogodil odgovor na pol.
Pogodio si odgovor na 1. pitanje. Postoji još jedna varijanta koju nisi navel pod 2. Dakle, pokušajte ponovo!

m@lji 01-03-2007 21:50

2. SVETOKRIŠĆANI :krez: :krez: :krez: :krez: :krez:

...e se ja racunam, bus platil onda sutra??? :bonk: :bonk:

Miha 01-03-2007 21:54

Quote:

Originally Posted by m@lji (Post 10241)
2. SVETOKRIŠĆANI :krez: :krez: :krez: :krez: :krez:

...e se ja racunam, bus platil onda sutra??? :bonk: :bonk:

Bravo!
Bum platil, sutra na gaži! :ples:

Iochannes 02-03-2007 14:03

Quote:

Originally Posted by Mata (Post 10237)
1. Ciglešani
2. Začretjanci

A kako bi se zvali stanovnici Sv. Petra u šumi? :krez:

Svitac 02-03-2007 14:10

Quote:

Originally Posted by Iochannes (Post 10316)

Možda Lugari! :krez:

Miha 02-03-2007 16:33

Quote:

Originally Posted by Iochannes (Post 10316)

Šupertani.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Onomastika

Iochannes 02-03-2007 19:13

Quote:

Originally Posted by Miha (Post 10325)

:top: :top:

_maestro_ 02-03-2007 22:11

kako se ondak zovu mještani svetog jurja u trnju? (pokraj goričana, međimurje)

longee 02-03-2007 22:32

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 10340)
kako se ondak zovu mještani svetog jurja u trnju? (pokraj goričana, međimurje)

Svetojurjani u Trnju? :D

Hrvoje 08-03-2007 00:03

Vokativ

Jel' ga koristite? Moje mišljenje je da ga štokavci više koriste od kajkavaca, čak nisam siguran postoji li u kajkavaca... Nemam pojma kak bi bio vokativ od npr. Ivek, Štefek, Jožek... :confused:

Ja imam jedno od onih imena koja su ista u nominativu i vokativu, al' znam da je primjerice moj brat bio alergičan kad bi ga mama zvala u vokativu - Damire! Kao ne baš preveliki ljubitelj vokativa (Česi ga obožavaju i koriste uvijek i svuda) bio sam ugodno iznenađen kad sam saznao da se u slovačkom baš ne koristi (kaže Danica).

I jedno pitanje na koje ne znam odgovor, a možda netko zna - vokativ od "cvrčak" = cvrčče?? Ili se u hrvatskom ne može napraviti vokativ od imenice koja označava životinju? Totalno mi se miješaju češki i hrvatski pa više ne znam...

Trisha 08-03-2007 00:23

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10656)
Jel' ga koristite? Moje mišljenje je da ga štokavci više koriste od kajkavaca, čak nisam siguran postoji li u kajkavaca... Nemam pojma kak bi bio vokativ od npr. Ivek, Štefek, Jožek... :confused:

Ja imam jedno od onih imena koja su ista u nominativu i vokativu, al' znam da je primjerice moj brat bio alergičan kad bi ga mama zvala u vokativu - Damire! Kao ne baš preveliki ljubitelj vokativa (Česi ga obožavaju i koriste uvijek i svuda) bio sam ugodno iznenađen kad sam saznao da se u slovačkom baš ne koristi (kaže Danica).

I jedno pitanje na koje ne znam odgovor, a možda netko zna - vokativ od "cvrčak" = cvrčče?? Ili se u hrvatskom ne može napraviti vokativ od imenice koja označava životinju? Totalno mi se miješaju češki i hrvatski pa više ne znam...

Ti pa da ne znaš odgovor na jezično pitanje?!?!?!?!?!:blink: ajmeeee.... ko će ga onda znat?!?!

_maestro_ 08-03-2007 00:56

Quote:

Ili se u hrvatskom ne može napraviti vokativ od imenice koja označava životinju? Totalno mi se miješaju češki i hrvatski pa više ne znam...

:eek: ajme hrvoje, da ti nisi puko? s materinjim jezikom ti se brka česki?

a što se tiče vokativa imenice koja označava životinju u hrvatskom jeziku, zar ti niko nikad nije rekao KONJU jedan? ili neku drugu živinu spomenuo u vokativu?

Svitac 08-03-2007 07:44

Quote:

Vokativ
Jel' ga koristite?

Naravno, Evil Dicka zovem - Diče! :krez:

saky 08-03-2007 10:32

Quote:

...al' znam da je primjerice moj brat bio alergičan kad bi ga mama zvala u vokativu - Damire!...

vidis, zanimljivo..kod mene je bas drugacija situacija..

zOnZi 08-03-2007 14:57

vokativi, ločeš ti-vi, inštrumentaliiii....

Eh mi i taj naš 'Rrrvassski:o ...To je ono k'o kad su uvodili nove nazive za ovcu = vunasto četveronožno travopasalo i čobana = poljoprivredni djelatnik...
Pa se naš'o jedan pametan pa rek'o ajd mi otpjevaj: Čoban ćeraaa uoovčiceee....

Evil Dick 08-03-2007 15:19

Quote:

Originally Posted by zOnZi (Post 10726)
Eh mi i taj naš 'Rrrvassski:o ...To je ono k'o kad su uvodili nove nazive za ovcu = vunasto četveronožno travopasalo i čobana = poljoprivredni djelatnik...
Pa se naš'o jedan pametan pa rek'o ajd mi otpjevaj: Čoban ćeraaa uoovčiceee....

Poljoprivrednik (agronom) glazbenog smjera = Coban s frulicom :krez:

zOnZi 08-03-2007 15:43

vokativ

Kako glasi vokativ od muškog imena Derim...Preporuča se odgovor ženskog dijela publike:krez: :krez:

saky 08-03-2007 16:10

haha, ima jedna anegdota (neznam da li je istinita) sa nekakvog bosanskog tv kviza..navodno je vodila zgodna teta a razgovor je tekao otprilike ovako :
Zgodna teta : Dobar dan, tko je s nama?
Ciko na telefonu : Derim..
Teta : Derime za 500
Derim : Dero bi ja tebe dzabe..
Teta : Deri ti sebi mater.. :D

zOnZi 08-03-2007 16:14

Quote:

Originally Posted by saky (Post 10730)
haha, ima jedna anegdota (neznam da li je istinita) sa nekakvog bosanskog tv kviza..navodno je vodila zgodna teta a razgovor je tekao otprilike ovako :

Hahaha, dobar saky, dobar...Ne bi me čudilo da je zgoda istinita:D :D :D

Hrvoje 08-03-2007 22:16

Quote:

Originally Posted by saky (Post 10730)

Srđaneeee (evo ti tvoj vokativ :top: ), čuo sam tu foricu i stvarno je dobra... A ako je istinita, zasigurno ću je naći na "jubito" pa idem pogledat... :krez:

EDIT: Nisam naš'o... :(

Iochannes 14-03-2007 12:39

Jutros na index.hr

Quote:

PRIJELOMNA VIJEST
Uhićen general Zagorec
Što se slomilo??? :bonk:
Da li to netko ima neizostavnu potrebu prevoditi sve doslovno na hrvatski.
Svi znamo što je breaking news ali ovo...

Petko 18-03-2007 20:24

...

Neznam jel bilo ...

Ako postoji izraz "Sviram primu", nije li onda i: "Sviram basprimu" ?

Jeli "prima" kao prva na talijanskom? (ajde tamburaški jezikoznanci meni se neda proučavat a nije mi ni fah)

Da produljim ... Dakle sviram "primu/prvu" (tamburu u orkestru/sastavu). Onda bi to vrijedilo i za sviram "prvu" violinu ili neki drugi vodeći (sopran?) instrument.

... malo i ja laprduckam ...

...:)

longee 18-03-2007 20:35

Quote:

Originally Posted by Petko (Post 11442)
Neznam jel bilo ...

Ako postoji izraz "Sviram primu", nije li onda i: "Sviram basprimu" ?

Jeli "prima" kao prva na talijanskom? (ajde tamburaški jezikoznanci meni se neda proučavat a nije mi ni fah)

Da produljim ... Dakle sviram "primu/prvu" (tamburu u orkestru/sastavu). Onda bi to vrijedilo i za sviram "prvu" violinu ili neki drugi vodeći (sopran?) instrument.

... malo i ja laprduckam ...

...:)

Prima jest "prva" na talijanskom. :)
Ali sada već ulazimo u rodne sufikse jezika koji je ipak malo dalji od hrvatskoga. Među ostalim tu je i "navika" koristiti ipak germanizme i turcizme, pogotovo u kontinentalnoj hrvatskoj. Mada su riječi "prim" i "basprim" kao nazivi za tamburaške instrumente nastali u Vojvodini (AFAIK, naravno). No i tamo je sigurno ogroman utjecaj germanizama, mađarizama i turcizama. Što ne vjerujem za talijanizme.

Eto, i ja sam ga odlaprdao pošteno. :krez:

_maestro_ 18-03-2007 21:10

Quote:

Originally Posted by longee (Post 11447)
Prima jest "prva" na talijanskom. :)
Ali sada već ulazimo u rodne sufikse jezika koji je ipak malo dalji od hrvatskoga. Među ostalim tu je i "navika" koristiti ipak germanizme i turcizme, pogotovo u kontinentalnoj hrvatskoj. Mada su riječi "prim" i "basprim" kao nazivi za tamburaške instrumente nastali u Vojvodini (AFAIK, naravno). No i tamo je sigurno ogroman utjecaj germanizama, mađarizama i turcizama. Što ne vjerujem za talijanizme.

Eto, i ja sam ga odlaprdao pošteno. :krez:

a šta kažeš na verziju da je iz talijanskog (latinskog) preko izraz ušao u njemački, madjarski, engleski.... a onda od magyara preko vojvodine došao do tamburaša.

he koji smo mi strućnjaci. ima neko ladanov mail? :krez:

longee 18-03-2007 21:17

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 11472)
a šta kažeš na verziju da je iz talijanskog (latinskog) preko izraz ušao u njemački, madjarski, engleski.... a onda od magyara preko vojvodine došao do tamburaša.

he koji smo mi strućnjaci. ima neko ladanov mail? :krez:

Bit će da je tako. ;)

Nemam Ladanov mail, ali imam Malnarov. Prije smo za to. :krez:

Hrvoje 19-03-2007 21:32

Glasovir

Tražeći na netu nešto slučajno sam naišao na jednu lijepu hrvatsku riječ - glasovirač (glazbenik koji svira glasovir). :rolleyes:

EDIT: Zašto su onda preveli film "The Pianist" kao "Pijanist", a ne "Glasovirač"... :krez: Ah, ti prevoditelji nemaju pojma... :bonk:

Petko 19-03-2007 22:03

...

... vidim da je i Mr. Supermoderator (ili neki superextramegamoderator) uklonio par "neodoljivih" izjava našeg tvrdolinijskog postmahera _maestra_ (dakle to su one kojima nije mogao odoljeti/odoliti).

Nadam se da sam kak se veli ontopic ...

_maestro_ 19-03-2007 23:03

zar i ti petko... pa maknuo sam ih jer se TEBI nisu sviđali, mislio sam da ti smetaju, kad ti se nije dopalo moje viđenje tvoje glagolske imenice - laprduckanje.

samo naprijed gospodo...

najponiznije se ispričavam što sam uklonio iz vidokruga javnosti te umjetničke tvorevine tvog duha i uma. mislio sam najiskrenije da tebi činim uslugu.

btw. ionako sam lik koji je od svih na forumu promijenio najviše "titula". mogla bi pasti još koja... Veliki Cenzor npr. :krez:

eeee moj frajdej, frajdej...

edit:
kaje sad ovo, više čovjek ne smije brisati ni svoje vlastite postove, a da ga se ne proziva. ccc. :bonk:

Hrvoje 20-03-2007 12:47

Evo moje reakcije na jedan post s teme "Popularizacija ovog foruma"...

Quote:

Originally Posted by tamish (Post 11633)
Kaze se & pise se "tuce - tuceta". A sad kad bi neko znao kako ide mnozina od ovoga?:bonk: :krez: :bonk:

Evo jedne od rijetkih situacija da su obje strane u pravu... Bar u hrvatskom (ne znam kak je u srpskom). Kaže Anićev rječnik da su obje varijante dozvoljene u književnom jeziku - i tuce (srednji rod) i tucet (muški rod)...

http://web.vip.hr/hrvoje.ban.vip/tuce(t).jpg

_maestro_ 20-03-2007 14:40

pitanje za hrvoja

http://web.vip.hr/hrvoje.ban.vip/Slika003.jpg
potaknut ovom slikom koju si postao na drugoj temi, zanima me tvoje mišljenje o, po meni nepotrebnoj, suvišnoj i ružnoj upotrebi glagola vršiti.

vršimo popravke ili popravljamo?
vršimo pregled ili pregledavamo?
:mad:

i stotine sličnih primjera se mogu naći vršenjem promatranja napisanog i izgovorenog. otkud takav način izražavanja? primjetio sam da se u vojsci i policiji često koriste takvi izrazi. policija stalno vrši uviđaje, vrše kontrolu prometa...

ja jedino vršim žito. :krez:

Hrvoje 20-03-2007 14:51

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 11676)
potaknut ovom slikom koju si postao na drugoj temi, zanima me tvoje mišljenje o, po meni nepotrebnoj, suvišnoj i ružnoj upotrebi glagola vršiti.

vršimo popravke ili popravljamo?
vršimo pregled ili pregledavamo?
:mad:

i stotine sličnih primjera se mogu naći vršenjem promatranja napisanog i izgovorenog. otkud takav način izražavanja? primjetio sam da se u vojsci i policiji često koriste takvi izrazi. policija stalno vrši uviđaje, vrše kontrolu prometa...

ja jedino vršim žito. :krez:

Da, nama su isto profesori govorili da se samo žito vrši... :krez: U potpunosti se slažem da je ova pretjerana upotreba glagola vršiti i ružna i nepotrebna. Nažalost, u narodu se nekako stekao dojam da je kombinacija glagola "vršiti" i neke imenice u akuzativu (npr. vršiti analize) na nekom višem nivou od samo upotrebe glagola (npr. analizirati).

Tome su vjerojatno pridonijeli i naši vrli političari koji vole puno pričati, a malo reći pa onda koriste što kompliciranije (uvjetno rečeno) i složenije termine, sintagme i ostale jezične konstrukcije.

Koliko god ljudi kritizirali i pljuvali političare, oni su dosta prisutni u medijima i njihova "spika" (da ne kažem retorika pošto većina od njih nema pojma kaj je to) postaje obrazac kako bi se trebalo govoriti.

Baš ću malo obratiti pozornost na to "vršenje kojekakvih radnji" na HRT-u (Dnevnik, Vijesti i sl.) - možda i oni pridonose tom parazitizmu glagola "vršiti"...

tamish 20-03-2007 19:00

Alooo, jezikoslovac!

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 11651)
Evo moje reakcije na jedan post s teme "Popularizacija ovog foruma"...

Aferim, jezikoslovac, isposhtovan si!:top:

Hrvoje 20-03-2007 22:35

Đuvegija

Zanima me koje je značenje riječi "đuvegija"... Rek'o ajd da pitam, baš neću tražit po google-u nego ovako da iz prve ruke saznam odgovor na to pitanje... Hvala!

profesor 20-03-2007 22:36

čokanj bi trebala biti, i je, ona mala rakijska bočica (hrv. flašica)

dakle:

čokanjčićem ću te, čokanjčićem ćeš me :bonk:

kojot 20-03-2007 22:36

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 11761)
Zanima me koje je značenje riječi "đuvegija"... Rek'o ajd da pitam, baš neću tražit po google-u nego ovako da iz prve ruke saznam odgovor na to pitanje... Hvala!

ako se ne varam, mladoženja...

Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 13:08 sati.