Forums

Forums (http://forum.tambura.com.hr/index.php)
-   Tambura općenito (http://forum.tambura.com.hr/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Koje žice kupit? (http://forum.tambura.com.hr/showthread.php?t=3401)

Lovro2 19-08-2010 09:45

Koje žice kupit?

Trebam jedan savjet....jel su bolje žice od Franjića ili od postonjskog iz Zagreba...hvala..

Hrvoje 19-08-2010 09:58

Nije Franjić, nego FraNić... I meni osobno više odgovaraju njegove žice (za kontru).

Lovro2 19-08-2010 10:22

da da ja sam krivo napisao nisam ni gledao....:bonk: hvala na savjetu

VeljoSB 19-08-2010 11:54

od Gruje iz Slobodnice, imaš šes'cu, desetku, dvanajs'cu, a ako se dogovoriš može ti on napraviti ramove pa samo ubaciš u šalung i zaliješ betonom..eto

eXeR 19-08-2010 14:59

mene uvijek zanimalo kak se prave zice za tamb?

jkriza16 19-08-2010 15:50

Quote:

Originally Posted by eXeR (Post 87594)
mene uvijek zanimalo kak se prave zice za tamb?

vidio sam to jednom prilikom kod majstora andrije franica.. neznam ti objasnit.
http://www.youtube.com/watch?v=EDtQW1mbDf4 - ovo ti je nekak najsličnije kaj se može nać na youtubu..

eXeR 19-08-2010 16:13

da..ali mene zanima bas sam pocetak ... znaci kako se dobije zica? :)

VeljoSB 19-08-2010 16:34

izvlačenjem....sigurno ne kovanjem

basadzija 19-08-2010 18:27

Quote:

Originally Posted by eXeR (Post 87597)
... znaci kako se dobije zica? :)

Obično kamionom ili kombijem, ali prije toga uplatiš po predračunu.....

_maestro_ 19-08-2010 18:32

Quote:

Originally Posted by basadzija (Post 87603)
Obično kamionom ili kombijem, ali prije toga uplatiš po predračunu.....

ma... količine koje trebaju franiću, postonjskom i ostalima možeš dovesti u gepeku od twinga s ugrađenim plinskim uređajem. ili poslat poštom. :o

Fico2107 19-08-2010 18:34

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 87584)
Nije Franjić, nego FraNić... I meni osobno više odgovaraju njegove žice (za kontru).

Hrvoje,jel imaš na kontri žice od Nikole il Andrije Franića žice? Ja stalno imam od Nikole i jako sam zadovoljan sa njima. Dobio sam jedan komplet nekih losih koje su mi popucale odma nakon druge svirke (E,Gis). Prije sam na basprimu imao od Andrijice zice i nisu uopce pucale al su imale nekako tuplji zvuk i nisu bile ni priblizno zvonke ko od Nikole. Nikola Franić je moja osobna preporuka sto se tice zica.

jkriza16 19-08-2010 18:53

Quote:

Originally Posted by Fico2107 (Post 87605)
Dobio sam jedan komplet nekih losih koje su mi popucale odma nakon druge svirke (E,Gis). .

sviram basprim ali ista priča...

KDL 19-08-2010 19:40

ŽIČURINE

Andrijica, i samo Andrijica (Franić, naravno)!!!
Ali, moja je preporuka otići do majstora i nema šanse da ne iskombinirate žice za svoj (bilo) koji instrument, naravno, tamburaški!!!

Hrvoje 19-08-2010 22:06

Quote:

Originally Posted by Fico2107 (Post 87605)
Hrvoje,jel imaš na kontri žice od Nikole il Andrije Franića žice?

Trenutno? Nemam pojma... Da budem iskren, nisam prepedantan i savjestan što se tiče žica, stavljam novu samo kad pukne stara (u pravilu G# :rolleyes:) i imam čini mi se trenutno na kontri kombinaciju Andrijičinih i Sury sound (music shop u Petrinjskoj u Zagrebu)...

VeljoSB 19-08-2010 22:50

meni to nije jasno, pa većini kontraša puca upravo treća G# žica...mom kontrašu isto tako...
kako to da recimo ne puca zadnja žica toliko često, ona je ipak prva na udaru trzalice, ili prva jer je najtanja...
kontra je baš neki kontra instrument :krez:

Hrvoje 19-08-2010 23:36

Štim-kolegici iz Vuga je baš u pol nastupa u Sloveniji prije tjedan dana pukla žica na kontri... Kaj misliš koja? Pogodil si - G#... :rolleyes: I još uz to nije imala rezervnu tak da je do kraja svirala na 3 (tj. 4 žice, ali tri različite).

To bi valjalo istražit i probat riješit (Ivan_ZU?) problem pucanja 3. žice na kontri... Ili bar napomenut proizvođačima žica da povećaju broj 3. žica na tržištu... :bonk: U lokalnom music shopu u Zaprešiću di dolazim ponekad kupit žice vlada nestašica G# žica...

VeljoSB 20-08-2010 00:11

kad smo već kod treće žice, zaboravio sam navesti da je i kod mene slučaj da mi u zadnje vrijeme na primu, recimo u protekle dvije godine češće puca također treća F# žica nego prva...
znam da sam nakon stavljanja novog para prvih promijenio 2 treće i nedugo za tim pokla je jedna prva..
ne puca ni na konjiću ni na kobilici nego negdje oko polovine duljine...
e sad, ili je loš materijal ili ima neki čudan misterij kad je u pitanju treća žica :D

bando 20-08-2010 03:44

Nisam nikada detljano istraživao, ali mislim da je Gis žica na kontri najnapetija... :D

Hrvoje 20-08-2010 07:15

Quote:

Originally Posted by bando (Post 87619)
Nisam nikada detljano istraživao, ali mislim da je Gis žica na kontri najnapetija... :D

Ok, al' ak je to tako, zašto onda "žicaroši" ne uzmu to u obzir i prilagode se tim i takvim činjenicama stvaranjem neke "heavy duty" žice. Mislim da bi dosta kontraša pristalo i na određeni ustupak u smislu pogoršanja kvalitete tona, ali poboljšanja izdržljivosti žice... Naravno, sad bih mogao i ući u teorije zavjere da proizvođačima žice nije u interesu da naprave žicu koja će trajati "beskonačno" jer bi tako sami sebi kvarili posao, ali mislim da to ipak nije slučaj...

Lovro2 20-08-2010 12:51

heheh fala bogu da nisam kontraš...jer mi je na primu samo pukla prva žica...

tihi 20-08-2010 14:36

Gis

Quote:

Originally Posted by VeljoSB (Post 87613)
meni to nije jasno, pa većini kontraša puca upravo treća G# žica...mom kontrašu isto tako...
kako to da recimo ne puca zadnja žica toliko često, ona je ipak prva na udaru trzalice, ili prva jer je najtanja...

Idi do nekog majsotra da ti uštima kobilice i kote i neće više pucati. Ja imao isti problem i rješio ga tako. Ni ne sjecam se kad mi je pukla gis žica poslije toga.

Fico2107 20-08-2010 15:40

Meni na kontri odkak ju imam,znaci nekih 9 mjeseca i nikad mi nije pukla tanka e ili h žica. Uvjek debela e i gis jer trzalicu stavijem pod nekim kutom koji mi pomaze da dobijem jaci bas na kontri jer je to zvuk koji zelim cuti.

eXeR 20-08-2010 21:08

pa naravno..meni se desilo jednom da su mi popucale franiceve zice..a tek sam ih stavio.tj u natezanju su pukle..obje

Tamburalo 20-08-2010 22:36

meni Andrijica napravi žice i nemaju vremena popucati jer ih redovno mijenjam. ne pucaju mi zato što imam dobar i ispravan instrumenat. trenutno kemijamo sa oplatama i sa debljinom žica... nije ni svaka žica za svaku tamburu.

KDL 20-08-2010 22:52

Standardi postoje, i takvi su kavkvi su!!! Majstor Franić materijal naručuje izvana(neznam koja zemlja), pa se i njemu može desiti loša serija žica-zbog materijala!!! No, opet napominjem, odeš kod majstora sa instrumentom, probate nekoliko vrsta debljina, opleta..., itd., i riješio si problem za cijeli život!!! Ja sam sebi tako riješio žice za (skoro) kompletan instrumentarij, od prime do kontre!!!

eXeR 21-08-2010 00:26

Quote:

Originally Posted by Tamburalo (Post 87659)
meni Andrijica napravi žice i nemaju vremena popucati jer ih redovno mijenjam. ne pucaju mi zato što imam dobar i ispravan instrumenat. trenutno kemijamo sa oplatama i sa debljinom žica... nije ni svaka žica za svaku tamburu.

ja mjenjam kad pukne :D

tiishaa 21-08-2010 07:58

Meni jotke žice mogu izdržati jednu svirku, nakon svirke koroziraju obadvije prve žice, i na sljedećoj svirci se strijepi hoće li puknuti ili ne. Brisanje mi je smješno jer može obrisati znoj koji se nakupio samo zadnjih 5 min, gdje je ostalih par sati što ste nakuplja.

longee 21-08-2010 08:40

Quote:

Originally Posted by VeljoSB (Post 87613)

Zašto, recimo, na gitari najčešće pukne prvo D žica? Zato što je najnapetija. Možda je to slučaj i kod G# na kontri... ;)

longee 21-08-2010 08:42

Quote:

Originally Posted by tiishaa (Post 87663)
Meni jotke žice mogu izdržati jednu svirku, nakon svirke koroziraju obadvije prve žice, i na sljedećoj svirci se strijepi hoće li puknuti ili ne. Brisanje mi je smješno jer može obrisati znoj koji se nakupio samo zadnjih 5 min, gdje je ostalih par sati što ste nakuplja.

Prije par mjeseci sam stavio Yotke na basprim, nije korodirala ni jedna žica, imale su fin ton i bile su u rangu Franića, otprilike. Jedino se rasplela H žica, između rupe i konjića (:D). Kakve si ti kupio žice? :rolleyes:

Tamburalo 21-08-2010 08:48

kad sam imao staru kontru i meni su pucale žice. kod istraživanja zašto pucaju, prvo sam krenuo gledati na kojem mjestu pucaju (kobilica, konjić ili negdje bez veze). ako žica puca svaki put na istom mjestu, velika je vjerojatnost da je problem u tamburi. meni andrijica radi gis i e pletene žice za duplom oplatom. da se razumijeno, oplata ne daje dodatnu čvrstoću žici, nego boju i u nekim slučajevima snagu. i te su mi tu i tamo pukle, ali nije bio problem u žici, nego u kobilici. isto tako, ne ide svaka dimenzija žice na svaku tamburu. prvo radi tona, zatim radi ruke onoga koji svira, a tek na kraju imamo problem sa korozijom. meni je dao andrijica E žicu koja korodira, ali mi je rekao i sam da će korodirati. ja sam trebao žice, a njemu nije u tom trenutku stigao drugi materijal. žica nije loša, ali ih redovno mijenjam. ovisno o svirci; nekada na nju sviram dvije svirke, a nekada ta žica (odnosno komplet žica) ne doček drugu svirku. možda sam malo bolestan, ali kad mi kontra nema tona, poludim na svirci...

VeljoSB 22-08-2010 00:34

Quote:

Originally Posted by Tamburalo (Post 87668)
.. kad mi kontra nema tona, poludim na svirci...

nisu uvijek u pitanju žice..nego i prostor, pa čak i odjeća u kojoj sviraš, barem sam ja tako primijetio dok sviram prim.
možda sam i ja lud :krez:, ali redovno skidam vestu i vunene obleke sa sebe, a manje redovno mijenjam žice..

zašto cigo prodaje tamburu u praznoj prostoriji? pa zato jer sve zvoni i odjekuje od zvuka tambure, neće ju valjda prodavati u kukuruzani ili štaglju :bonk:

eXeR 22-08-2010 00:57

ja zice mjenjam kad pukne..znaci prve pucaju najcesce, naravno..zavisi od zica..andrijine mi izdrze po par mj... dok ostale ne pucaju... znaci 2,3 i 4 zicu sam stavio prosle godine u 2 ili 3 mj.. i jos nisam promjenio :) ..a ton je dosta ok ..

Tamburalo 22-08-2010 06:32

Quote:

Originally Posted by eXeR (Post 87688)
ja zice mjenjam kad pukne..znaci prve pucaju najcesce, naravno..zavisi od zica..andrijine mi izdrze po par mj... dok ostale ne pucaju... znaci 2,3 i 4 zicu sam stavio prosle godine u 2 ili 3 mj.. i jos nisam promjenio :) ..a ton je dosta ok ..

bbbbbbbbravoooooo, dečko. bravo.

eXeR 22-08-2010 13:06

nemas ti pojma..curo

lički drvosječa 22-08-2010 13:07

Nije mi jasno kako je moguće da osoba ne promijeni žice kad ton više nije dobar neovisno o tome da li je koja žica pukla ili ne!
Nije mi jasno ni kako zamijeni samo onu koja je pukla umjesto cijelog seta????

eXeR 22-08-2010 13:35

Quote:

Originally Posted by lički drvosječa (Post 87699)
Nije mi jasno kako je moguće da osoba ne promijeni žice kad ton više nije dobar neovisno o tome da li je koja žica pukla ili ne!

de salim se.. lol...prve mjenjam kad popucaju,a to je dosta cesto.. svakih par svirki recimo..dok ostale mjenjam svakih par mj..kako kada

VeljoSB 22-08-2010 23:08

Quote:

Originally Posted by lički drvosječa (Post 87699)

pa neću valjda cijeli set (ako se misliš na cijeli komplet) mijenjati ako mi pukne druga "H" žica...prve dvije se uvijek nove stavljaju zajedno, a ostale po potrebi...
pogotovo pletene žice, ako s vremenom "otupe" normalno da se mijenjaju...
ne vidim neku veliku filozofiju u tome...ali baš cijeli komplet čim pukne jedna to mi baš i ne sjeda...

jkriza16 23-08-2010 15:32

možda čovjek misli na prve žice tambura (duple).. treba li mjenjati "a" ili "e" žice obje nakon puknuća "jedne od" ili ne ? ja osobno ne.. žice koristim iste stalno i kad mi pukne samo stavim naknadno jednu.. problem mali kod štimanja praznih žica i oktave (12 polje) ali nađu se one brzo... kak vi?

SBruno 23-08-2010 16:28

Quote:

Originally Posted by jkriza16 (Post 87750)
možda čovjek misli na prve žice tambura (duple).. treba li mjenjati "a" ili "e" žice obje nakon puknuća "jedne od" ili ne ? ja osobno ne.. žice koristim iste stalno i kad mi pukne samo stavim naknadno jednu.. problem mali kod štimanja praznih žica i oktave (12 polje) ali nađu se one brzo... kak vi?

nevjerujem bas da to stima,pogotovo zato sto se ta "stara"vec istegla pa je odradila svoje

jkriza16 23-08-2010 19:50

Quote:

Originally Posted by SBruno (Post 87751)
nevjerujem bas da to stima,pogotovo zato sto se ta "stara"vec istegla pa je odradila svoje

pa ako je baš stara naravno da ne..probaj pa mi reci

SBruno 23-08-2010 21:10

Quote:

Originally Posted by jkriza16 (Post 87755)
pa ako je baš stara naravno da ne..probaj pa mi reci

prestao sam davno sa tim"probavanjem",jednostavno promjenim da me ne zivcira.Jedino tokom svirke,ako bas nemam nove,iskombiniram jednu staru.

eXeR 23-08-2010 21:25

Quote:

hm... kako kad..ako mi na svirci pukne, i trebam svirat hitno, onda stavim samo 1..na pocetku bude rastimano dole na poljima..ali s vremenom bude ok...poslije malo svirke..ak mi pukne doma..i imam vremena, onda obje promjenim..ak su vec stare...a ak sam nedavno stavljao, onda samo jednu stavim

Tamburalo 24-08-2010 19:16

Quote:

ako poslije svirke mogu naštimati tamburu sa tom jednom novom žicom, možda odsviram još jednu svirku, ali onda promijenim cijeli komplet. ako ju ne mogu naštimati, mijenjam sve. i gotovo. sviranje je između ostalog i posao (ako se svira za novce), a svaku svirku treba odraditi jednako pošteni i kvalitetno. svaki gost koji plati zaslužuje jednako kvalitetno sviranje, predanost, trud, pa tako i žice. posao je posao. mislim da bi se savki ozbiljan tamburaš toga držati.

eXeR 24-08-2010 21:06

hahah....posao, da... ali ti zbog sebe mjenjas ,a ne zbog drugih..jer tebi smeta ako ti ne stima..zar ne? ko da neki pijanac tamo zna jesu zice nove ili ne...zasto bi mjenjao cijeli komplet ako ti pukne 1.zica? valjda onda promjenis prvu i to je to

KONTRAS11 24-08-2010 23:49

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 87611)
Trenutno? Nemam pojma... Da budem iskren, nisam prepedantan i savjestan što se tiče žica, stavljam novu samo kad pukne stara (u pravilu G# :rolleyes:) i imam čini mi se trenutno na kontri kombinaciju Andrijičinih i Sury sound (music shop u Petrinjskoj u Zagrebu)...

Hahaaa :ples: ja sam bio prisutan kad si ih izmješao(barem dio,neznam koliko ti ih je popucalo) u Pakovom selu je bila fešta i pukla je, ali ne treća već zadnja!!! :)
Nema veze dragi moji, do pauze je MAJSTOR Hrvoje tuko bez,nitko nije ni skužio!! :top:

Zlajo 25-08-2010 08:00

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 87611)
i imam čini mi se trenutno na kontri kombinaciju Andrijičinih i Sury sound (music shop u Petrinjskoj u Zagrebu)...

Ista kombinacija i za begeš... Nakon isprobavanja više kombinacija :)
Interesantno, zar ne?:top:

Nego, basisti, kako stojite sa vezanjem žica (koje su npr. pukle na konjiću, pa se mogu ispod "naštukati", jasno u slučaju da pletivo nije "otišlo" i ne kreće se gore-dolje jer time ton otiđe u qurac?... :sad:
Koju vrstu čvorova koristite (ako)?

jkriza16 25-08-2010 09:24

Quote:

Originally Posted by eXeR (Post 87757)
hm... kako kad..ako mi na svirci pukne, i trebam svirat hitno, onda stavim samo 1..na pocetku bude rastimano dole na poljima..ali s vremenom bude ok...poslije malo svirke..ak mi pukne doma..i imam vremena, onda obje promjenim..ak su vec stare...a ak sam nedavno stavljao, onda samo jednu stavim

evo ga..to je to.. u potpunosti se slažem.

Lovro2 09-09-2010 21:04

a kupil sam žice od franića da d štim i pukla mi je e žica pri štimanju, naštimavali smo s štimerom i pukla je...žice su od nikole

garavi gez 10-09-2010 10:54

i sad kupi novu:krez:

Lovro2 11-09-2010 21:36

a kaj cu...moram

Luka99 30-04-2011 16:52

meni na basprimu 3 žica rijetko pukne meni su na udaru prve žice odnosno A

Luka99 30-04-2011 16:59

Što se tiče kupovine žica ja ih kupim kod Jurkovića, on prodaje franjićeve žice.....kenfove žice nikako ne preporučavam..barem što se mene tiče!

VeljoSB 02-05-2011 13:05

Quote:

Originally Posted by Luka99 (Post 96868)
kenfove žice

koji je sada to?

Vugi7 16-05-2011 20:19

Pozdrav svima!

Zanimaju me žice od sury sounda za e prim. Kakva imate iskustva jer sam čuo od nekih svirača da vrlo lako pucaju, ali opet, s druge strane sam čuo da su dosta dobre od basprimaša. Sad ne znam kome vjerovati.

basadzija 16-05-2011 21:46

Quote:

Originally Posted by Vugi7 (Post 97162)
Pozdrav svima!

Zanimaju me žice od sury sounda za e prim. Kakva imate iskustva jer sam čuo od nekih svirača da vrlo lako pucaju, ali opet, s druge strane sam čuo da su dosta dobre od basprimaša. Sad ne znam kome vjerovati.

Ne vjeruj nikome. Sve je to jedna velika zavjera! :eek: :eek: :eek:

Ma, šalim se! :top: probaj sam , pa se uvjeri. Nije toliko skupo. Šta bi da sviraš bas?!?!?!????? :cool:

Vugi7 16-05-2011 22:17

Quote:

Originally Posted by basadzija (Post 97167)
Ne vjeruj nikome. Sve je to jedna velika zavjera! :eek: :eek: :eek:

Ma, šalim se! :top: probaj sam , pa se uvjeri. Nije toliko skupo. Šta bi da sviraš bas?!?!?!????? :cool:

Hehe, ma jasno... Svatko svoga konja hvali

Zato ne sviram bas. :D
Navratit ću malo do njih pa uzeti komplet.

Basprim1 07-06-2011 13:08

http://www.facebook.com/profile.php?id=1371462108

Evo ja kupujem od njega

mislav.cro 24-06-2011 13:54

Prije par dana sam uzeo Sury sound žice za e prim nek se najdu u rezervi. Kako sam tek nedavno uzeo prvi put bisernicu u ruke nije mi još nikada pukla žica. Nadam se da su žice ok, premda iskreno u ovoj fazi ne vjerujem da bih znao razlikovati dobre od loših žica.

tomocar 09-12-2011 08:03

žice

Quote:

Originally Posted by KDL (Post 87609)
Andrijica, i samo Andrijica (Franić, naravno)!!!
Ali, moja je preporuka otići do majstora i nema šanse da ne iskombinirate žice za svoj (bilo) koji instrument, naravno, tamburaški!!!

Žice Franić su zasigurno jedne od boljih na našem tržištu , jedino neznam što će biti sada sa kvalitetom kad je majstor bolestan?

Svabo78 02-07-2013 19:03

Evo, HR je u EU... :krez: Jel mogu neke dobre zice kupit preko Internet?

ceko 02-07-2013 22:48

Prevezivanje zica begesa

Nego, basisti, kako stojite sa vezanjem žica (koje su npr. pukle na konjiću, pa se mogu ispod "naštukati", jasno u slučaju da pletivo nije "otišlo" i ne kreće se gore-dolje jer time ton otiđe u qurac?... :sad:
Koju vrstu čvorova koristite (ako)?[/quote]

Pozdrav za sve forumase !
Evo kako sam ja ranije radio prevezivanje zica na begesu .
Unutrasnji metalni dio (cijeli ili 1/2),elektricne radne stezaljke (kleme ) 6mm. Moze i 4mm. Napravis omce provuces sa jedne i sa druge strane i kroz obje omce zavrnes sraf.
Prakticno i vrlo trajno rijesenje. Ruzno , da . Ali radi uredno posao .
A svaki prevez je ruzan i pozeljno ga je zamaskirati nekom sitnicom.

Benito 03-07-2013 06:58

Žica kad jednom pukne, onda se baci. Poželjno je prije toga kupiti rezervne da ih imaš ako ti na svirci pukne.
Šta smo štedljivi, nevjerojatno... Nikad nisam volio tamburaše koji ne bi kune dali u svoj instrument, pa čak ni za žice, a zarađuju na tome. I ne može mi sad netko pričat da je ovo ok rješenje za rekreativce i kudovske svirače, jer iz iskustva znam da u kudovskoj svirci žice i ne pucaju baš tako često, pogotovo na basu, a u npr. dvije godine mislim da nije puno dati 200 kuna za novi komplet žica. I na kraju, kakav ton možeš imat sa puknutom žicom? Pa još si stalno misliš hoće ta krpana izdržat svirku ili ne.
Baš me zanima jel i kondome tak pereš i ponovo upotrebljavaš...:rolleyes:

_maestro_ 03-07-2013 07:49

benito je rekao uglavnom sve... to bi bilo to.

ipak, uvijek ima izuzetaka. evo primjera kad sam imao jednom u životu situaciju da sam morao vezati žicu na begešu ispod konjića.

svirali smo u palma de mallorci, a na putu do tamo izgubili smo kutiju u kojoj su bile rezervne žice cijelog benda.
kad je pukla žica na begešu, kupili smo lijepo u dućanu žicu za kontrabas (jbg, u španjolskoj nemaju žica za berdu). pošto je žica kontrabasa kraća od berdaške, nadoštukali smo je komadom žice koja je pukla i zavezali ispod kobile...

UrsaMajor 03-07-2013 10:10

edit

Benito 03-07-2013 15:24

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 108917)
benito je rekao uglavnom sve... to bi bilo to.

ipak, uvijek ima izuzetaka. evo primjera kad sam imao jednom u životu situaciju da sam morao vezati žicu na begešu ispod konjića.

svirali smo u palma de mallorci, a na putu do tamo izgubili smo kutiju u kojoj su bile rezervne žice cijelog benda.
kad je pukla žica na begešu, kupili smo lijepo u dućanu žicu za kontrabas (jbg, u španjolskoj nemaju žica za berdu). pošto je žica kontrabasa kraća od berdaške, nadoštukali smo je komadom žice koja je pukla i zavezali ispod kobile...

Naravno da ima izuzetaka, ali ti izuzeci se događaju onda kad nemaš izbora, žice su se ili potrošile, ili ukradene, uglavnom nemaš ih kod sebe, a svirka se mora odraditi. I vjerujem da niste svirali na tu žicu još godinama kad ste se vratili iz palma de mallorce, već ste ju promijenili kad ste došli doma i kupili žice, ili kad su se našle one izgubljene. Pričati o vezanju i štukanju žica kao o "praktičnom i vrlo trajnom rješenju" je za mene nepojmljivo.

Quote:

Originally Posted by UrsaMajor (Post 108918)
Ja mislim da je to stvar osobnog izbora...
Idu ljudi na svirke sa polupanim begešima, puklim glasnjačama cijelom dužinom, otvorima veličine dva prsta, crvotocima...
Kako kome odgovara.
Ionako, kafana je kafana a ne dvorana Lisinski.
Jedan stari begešar koj je nama radio zamjene, na ciganskom tročetvrtincu već šest mjeseci radi sa naštukanom (mislim) trećom, i radi uredno.
Iako ima žica za mijenjati.

Da takvi poput njega idu svirati u Lisinski, vjerojatno bi ponjeli kvalitetniji i bolji begeš.

Uostalom, tko bi ponio vrhunski instrumenat negdje među veselu (čitaj pijanu) raju gdje se netko svaki čas nasloni na tebe, ili te trkne ili gurne dok tanca ili može dobro zaliti pićem... ;)

Just my 2 cents. :)

Pa je, naravno.. Cijeli naš život je stvar osobnog izbora, ali taj naš osobni izbor često puta nešto govori o nama samima. I odluka da se čovjek ne pere je stvar osobnog izbora, a opet ti svi kažu da smrdiš. Iz tog osobnog izbora da se dolazi na gaže s poluispravnim instrumentima ja automatski o sviraču zaključujem da mu je takav stav prema samoj svirci, ljudima kojima svira i onome što izlazi iz njegovog instrumenta, a da ne govorim o potrebi da čovjek vježba, nadograđuje se i napreduje. Takav stav, "dok ide ide, dok nosi pare dobro je", ta indolencija i kurcobolja je po meni veći problem i uzrok činjenice zašto je tambura danas tu gdje je, a ne uvođenje bubnjeva i klavijatura u bend. Ljudi koji u tamburaškom sastavu imaju bubnjeve i klavijature i sve popratne pizdarije pokušavaju napredovati, ponuditi nešto novo i kvalitetno, izdići se iz dreka u koji ih svrstava sav narod baš zbog tih kojima se živo jebe za svirku dok god kaplje neka pinka. Sviranje za novce na krpanoj žici dok imaš novu zapakiranu u futroli je za mene dno dna i takav stav mi se gadi. To ti je prostitucija tambure.

Benito 03-07-2013 15:36

E da, zaboravio sam ovo za instrumente. Lijepo je imati više instrumenata, pa biraš kojega ćeš na gažu, makar osobno uvijek nosim najbolji koji imam. Jednom sam uzeo slabiji prrim na neku pratnju, a bolji ostavio doma jer je padala kiša, i stvarno sam se pokajao. Loš ton tambure, loše se ja osjećam, loša svirka, a to svi vide i čuju. Od tad uzimam uvijek najbolji koji imam, pa ko ga jebe. Može mi se i avion srušit na kuću, pa se ipak nadam da neće. A i instrument više propada kad se ne svira nego kad na njega padne koja kap vina ili čega već. Opet dok sviraš malo više paziš gdje ćeš ga ostaviti, kad ga treba zaštititi od nečije teške ruke ili klimavih nogu i sve pet. Futrola ili kofer obavezni. Do sad nisam imao problema s tim da mi se dogodi neka velika šteta na tamburi za vrijeme svirke.

odisej 03-07-2013 16:50

Quote:

Originally Posted by Benito (Post 108920)
Cijeli naš život je stvar osobnog izbora, ali taj naš osobni izbor često puta nešto govori o nama samima. I odluka da se čovjek ne pere je stvar osobnog izbora, a opet ti svi kažu da smrdiš. Iz tog osobnog izbora da se dolazi na gaže s poluispravnim instrumentima ja automatski o sviraču zaključujem da mu je takav stav prema samoj svirci, ljudima kojima svira i onome što izlazi iz njegovog instrumenta, a da ne govorim o potrebi da čovjek vježba, nadograđuje se i napreduje. Takav stav, "dok ide ide, dok nosi pare dobro je", ta indolencija i kurcobolja je po meni veći problem i uzrok činjenice zašto je tambura danas tu gdje je, a ne uvođenje bubnjeva i klavijatura u bend. Ljudi koji u tamburaškom sastavu imaju bubnjeve i klavijature i sve popratne pizdarije pokušavaju napredovati, ponuditi nešto novo i kvalitetno, izdići se iz dreka u koji ih svrstava sav narod baš zbog tih kojima se živo jebe za svirku dok god kaplje neka pinka. Sviranje za novce na krpanoj žici dok imaš novu zapakiranu u futroli je za mene dno dna i takav stav mi se gadi. To ti je prostitucija tambure.

Word:top:

UrsaMajor 03-07-2013 20:16

edit

odisej 03-07-2013 21:43

Quote:

Originally Posted by UrsaMajor;
....što ih ja mogu iskenjati ovdje na forumu... ;)

Word:top:

basdžija 03-07-2013 22:05

e UrsaMajor
vrlo si kontradiktoran u svojem tumačenju
s jedne strane tvrdi ortodoks a s druge dno dna tezgaroške muljage :cool:

Benito 03-07-2013 22:38

Quote:

Originally Posted by UrsaMajor (Post 108923)
Naravno, ja sam iznio svoje mišljenje koje se temelji na mojem osobnom iskustvu.

90% svirki sam odrađivao direktno među rajom ili od stola do stola.
Ukoliko zbog broja ljudi razglas nije potreban, nadam se da će tako i ostati.

Da se obrazložim.
Moje iskustvo meni govori da nikome nikada nije bilo važno imam li Boacnov basprim, Gilgov, Kudlikov, Stevana Belog, kakav mu je ton, jesu li žice Franićeve ili kupljene u Yotkeu, dali zadovoljava uho prekaljenog glazbenog kritičara ili istesanog profesionalnog glazbenika.
Isto tako nije bilo važno ima li begeš rupu, crvotok, puklu glasnjaču zbog koje brenči ili naštukanu žicu.
Bitno je da se svira, pjeva i veseli ili tuguje.

Vdiš, baš u ovome što si sad napisao se jako osjeća taj stav "dok ide ide, dok nosi pare dobro je". Istu lovu zaradi i Bocan i Kudlik, a bome i Muzička Naklada. Pa zašto onda bacati velike novce na skupe tambure, kad su i ove jeftinije isto dobre i zarade istu paru? Vidiš, ja to shvaćam ovako: ako mi bolji instrument pomaže da glazba koju sviram i prodajem drugima zvuči bolje, onda ću se potruditi da nabavim takav instrument. Sve u svrhu toga da bi onome tko sluša i tko me u krajnjoj liniji i plaća ponudio bolju uslugu sviranja. Možda me bolje i plati. Ali bitniji je taj generalni stav da se nešto učini BOLJE! Nije sad bitan instrument ni ništa, bitan je stav! Da se čovjek trudi ići naprijed, da tjera sam sebe, da mu se povećaju apetiti, da se razvije u kvalitetnog muzičara, a ne majmuna koji arlauče u prostoriji pijanih budala kojima je najbitnije da tog istog majmuna nisu puno platili da dođe k njima i radi budalu od sebe.
Iritira me stav nekoga tko se naziva muzičarom da u sebe ne treba ulagati, da ne treba napredovati i razvijati se u glazbi. Bitno je samo da znaš tek toliko da nekome možeš izbiti kakvu kintu iz džepa, a ostalo ništa nije bitno.

I onda mi tu pričamo o ljubavi prema tamburi i tamburaškoj glazbi...:bljuv:

Quote:

Ukoliko ti sviraš pred auditorijem sačinjenim od glazbenih kritičara, vrsnih glazbenika i profesora glazbenog, onda razumijem tvoju potrebu za vrhunskim instrumentom koj će dovesti do izražaja tvoj vrhunski talent.

Ovo ti moram malo istaknuti. Zašto misliš da su vrhunski instrumenti rezervirani samo za hoch-nobel guzonje i glazbene kritičare, te koncertne dvorane? Zar obična raja nije vrijedna dobrog instrumenta? I tko odlučuje zaslužuje li jedna publika jednu vrstu glazbe, a druga drugu? Zašto je u redu nekome doći svirati na propaloj jelovini i parenoj bukvi sa štukanim žicama, a nekome na prvoklasnom rebrastom javoru i najgušćoj smreki koja postoji na kugli zemaljskoj? Pazi, i jedna i druga gaža koštaju isto, zašto onda krajnji konzumenti ne dobivaju isti proizvod, istu uslugu?

Na svakoj gaži treba dati maksimum od sebe, jer vjeruj mi, nikad ne znaš tko te sluša. (ovo boldano mi je prije prvog nastupa u KUD-ovom orkestru rekao profesor koji me učio svirati i zapamtio sam to za vijeke vjekova)

Quote:

Osobno, svakoj svirci se posvećujem vrlo profesionalno.
Počinjemo od profesionalnog ponašanja, profesionalnog izgleda, preko dres koda, do cijelokupnog dojma.
Ali ne radim od narodnog merifetluka poput kafanske svirke raketnu nauku...
I to je sve... ;)

Sama karakterizacija svirke kao "kafanske" iz tvog pisanja povlači kao neku konotaciju da je to svirka koja ionako nikome ništa ne znači, i u toj kafani nema veze kako tvoja svirka zvuči i da od toga ne treba raditi nauku. To ti je samo udri čim jače pa nek se pije i svima dobro. Nije ti nikad palo na pamet da u tu kafanu uneseš i malo kulture?

A i profesionalnost je očito širok pojam, meni recimo nije profesionalno svirati 6 mjeseci na štukanoj žici. Možda je i to samo stvar osobnog odabira...:rolleyes:

UrsaMajor 04-07-2013 11:34

edit

Benito 04-07-2013 11:59

Hahahahaha, već smo došli do križarskih ratova i fanatizma... Nevjerojatno! :):)

Svi vi heretici koji ne slušate "odabrane" (obdarene??) ćete biti linčevani i spaljeni na lomači! :D

Daj molim te, ovo je sve diskusija. Svi mi tu piskaramo i pokušavamo nešto nekome dokazati, a sve skupa je zapravo jedno veliko gubljenje vremena, ali čovjeka veseli. Ako se netko ne složi s tobom, i upusti u raspravu, nemoj na to gledati kao na općenarodnu urotu protiv tebe, a i nije uvijek lako sve napisati crno-bijelo, uvijek postoji siva zona koju netko može a i ne mora shvatiti. Ne čitaju svi između redaka, neki znaju samo doslovno.

A što se ostaloga tiče, ja isto pišem iz iskustva koje je možda malo veće nego tvoje, pa zato imam takav pogled na te stvari. Možda i ti promijeniš mišljenje nakon što se neko duže vrijeme budeš bavio tamburama, tamburašima i glazbom koju stvaraju. A možda samo potvrdiš ono što te naučilo tvoje dosadašnje iskustvo. Ja od toga nemam apsolutno ništa, niti me pretjerano briga za to, ali kao i ti volim iznijeti svoje mišljenje, a ovo mi je nekako pogodno mjesto za to.

Po pitanju instrumenata, dobar instrument ne mora nužno biti skup. Niti skup instrument ne mora nužno biti dobar. Ali za moj ukus mora biti ispravan, i jedan i drugi. Ako vučemo analogiju sa autima, da ti recimo voziš taksi, i imaš udubljena vrata ili razbijen branik, tvoj auto i dalje vozi, ali ja tebe ne cijenim kao taksistu jer se nisi udostojao popraviti oštećenja, pa zaključujem da si nemaran vozač koji je možda i u svom nemaru sklon prometnim nesrećama, pa iz tog razloga neću sjesti u tvoj taksi. Ili da ti je recimo taj isti branik zalijepljen selotejpom.
Velim, gore nisu bili bitni instrumenti, već stav prema svirci i sviranju. Nadam se da si shvatio što sam htio reći.

UrsaMajor 04-07-2013 12:26

edit

_maestro_ 05-07-2013 23:14

Quote:

Originally Posted by Benito (Post 108920)
Naravno da ima izuzetaka, ali ti izuzeci se događaju onda kad nemaš izbora, žice su se ili potrošile, ili ukradene, uglavnom nemaš ih kod sebe, a svirka se mora odraditi. I vjerujem da niste svirali na tu žicu još godinama kad ste se vratili iz palma de mallorce, već ste ju promijenili kad ste došli doma i kupili žice, ili kad su se našle one izgubljene. Pričati o vezanju i štukanju žica kao o "praktičnom i vrlo trajnom rješenju" je za mene nepojmljivo.

naravno da smo prvom prilikom zamijenili tu žicu. :D
htio sam samo reći da nije a priori loše razmjeniti ili prokomentirati takva iskustva kao što je štukanje žice ili neke druge improvizacije na koje si ponekad prisiljen. baš za slučaj kad se nemaš izbora.

Hrvoje 06-07-2013 01:48

Kad smo kod improvizacija, podsjetilo me na jedan "zanimljivi" slučaj kad su moji kolege iz banda zaboravili na svirku dofurat moju kontru (mislim da sam dolazio na svirku direktno s posla, a oni su je trebali uzet od mene doma) pa sam jedan set odsvirao na A-basprimu preštimanom na E-kontru dok je vlasnik tog basprima išao po moju kontru. Zvučalo je jadnjikavo, labave žice i sve, ali eto, tako je bilo...

_maestro_ 06-07-2013 11:02

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 108964)
...pa sam jedan set odsvirao na A-basprimu preštimanom na E-kontru dok je vlasnik tog basprima išao po moju kontru. Zvučalo je jadnjikavo, labave žice i sve, ali eto, tako je bilo...

labave, labave, pogotovo ako ste basprim naštimali na e dur... kad ga naštimaš na g-dur zvuči bolje. malo bolje :D ali je kontrašu teže.
eto vam kad nemate e brač u sastavu. :krez:

jednom je kontraš u mom bendu (dakle ja :bonk: ) debelo kasnio na svirku, pa je stvar odradio čelist na svom čelu. zvučali su predebelo, prezasićeno i prenapeto

Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 14:29 sati.