![]() |
Koje žice kupit?
Trebam jedan savjet....jel su bolje žice od Franjića ili od postonjskog iz Zagreba...hvala..
|
Nije Franjić, nego FraNić... I meni osobno više odgovaraju njegove žice (za kontru).
|
da da ja sam krivo napisao nisam ni gledao....:bonk: hvala na savjetu
|
od Gruje iz Slobodnice, imaš šes'cu, desetku, dvanajs'cu, a ako se dogovoriš može ti on napraviti ramove pa samo ubaciš u šalung i zaliješ betonom..eto
|
mene uvijek zanimalo kak se prave zice za tamb?
|
Quote:
http://www.youtube.com/watch?v=EDtQW1mbDf4 - ovo ti je nekak najsličnije kaj se može nać na youtubu.. |
da..ali mene zanima bas sam pocetak ... znaci kako se dobije zica? :)
|
izvlačenjem....sigurno ne kovanjem
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
ŽIČURINE
Andrijica, i samo Andrijica (Franić, naravno)!!!
Ali, moja je preporuka otići do majstora i nema šanse da ne iskombinirate žice za svoj (bilo) koji instrument, naravno, tamburaški!!! |
Quote:
|
meni to nije jasno, pa većini kontraša puca upravo treća G# žica...mom kontrašu isto tako...
kako to da recimo ne puca zadnja žica toliko često, ona je ipak prva na udaru trzalice, ili prva jer je najtanja... kontra je baš neki kontra instrument :krez: |
Štim-kolegici iz Vuga je baš u pol nastupa u Sloveniji prije tjedan dana pukla žica na kontri... Kaj misliš koja? Pogodil si - G#... :rolleyes: I još uz to nije imala rezervnu tak da je do kraja svirala na 3 (tj. 4 žice, ali tri različite).
To bi valjalo istražit i probat riješit (Ivan_ZU?) problem pucanja 3. žice na kontri... Ili bar napomenut proizvođačima žica da povećaju broj 3. žica na tržištu... :bonk: U lokalnom music shopu u Zaprešiću di dolazim ponekad kupit žice vlada nestašica G# žica... |
kad smo već kod treće žice, zaboravio sam navesti da je i kod mene slučaj da mi u zadnje vrijeme na primu, recimo u protekle dvije godine češće puca također treća F# žica nego prva...
znam da sam nakon stavljanja novog para prvih promijenio 2 treće i nedugo za tim pokla je jedna prva.. ne puca ni na konjiću ni na kobilici nego negdje oko polovine duljine... e sad, ili je loš materijal ili ima neki čudan misterij kad je u pitanju treća žica :D |
Nisam nikada detljano istraživao, ali mislim da je Gis žica na kontri najnapetija... :D
|
Quote:
|
heheh fala bogu da nisam kontraš...jer mi je na primu samo pukla prva žica...
|
Gis
Quote:
|
Meni na kontri odkak ju imam,znaci nekih 9 mjeseca i nikad mi nije pukla tanka e ili h žica. Uvjek debela e i gis jer trzalicu stavijem pod nekim kutom koji mi pomaze da dobijem jaci bas na kontri jer je to zvuk koji zelim cuti.
|
pa naravno..meni se desilo jednom da su mi popucale franiceve zice..a tek sam ih stavio.tj u natezanju su pukle..obje
|
meni Andrijica napravi žice i nemaju vremena popucati jer ih redovno mijenjam. ne pucaju mi zato što imam dobar i ispravan instrumenat. trenutno kemijamo sa oplatama i sa debljinom žica... nije ni svaka žica za svaku tamburu.
|
Standardi postoje, i takvi su kavkvi su!!! Majstor Franić materijal naručuje izvana(neznam koja zemlja), pa se i njemu može desiti loša serija žica-zbog materijala!!! No, opet napominjem, odeš kod majstora sa instrumentom, probate nekoliko vrsta debljina, opleta..., itd., i riješio si problem za cijeli život!!! Ja sam sebi tako riješio žice za (skoro) kompletan instrumentarij, od prime do kontre!!!
|
Quote:
|
Meni jotke žice mogu izdržati jednu svirku, nakon svirke koroziraju obadvije prve žice, i na sljedećoj svirci se strijepi hoće li puknuti ili ne. Brisanje mi je smješno jer može obrisati znoj koji se nakupio samo zadnjih 5 min, gdje je ostalih par sati što ste nakuplja.
|
Quote:
|
Quote:
|
kad sam imao staru kontru i meni su pucale žice. kod istraživanja zašto pucaju, prvo sam krenuo gledati na kojem mjestu pucaju (kobilica, konjić ili negdje bez veze). ako žica puca svaki put na istom mjestu, velika je vjerojatnost da je problem u tamburi. meni andrijica radi gis i e pletene žice za duplom oplatom. da se razumijeno, oplata ne daje dodatnu čvrstoću žici, nego boju i u nekim slučajevima snagu. i te su mi tu i tamo pukle, ali nije bio problem u žici, nego u kobilici. isto tako, ne ide svaka dimenzija žice na svaku tamburu. prvo radi tona, zatim radi ruke onoga koji svira, a tek na kraju imamo problem sa korozijom. meni je dao andrijica E žicu koja korodira, ali mi je rekao i sam da će korodirati. ja sam trebao žice, a njemu nije u tom trenutku stigao drugi materijal. žica nije loša, ali ih redovno mijenjam. ovisno o svirci; nekada na nju sviram dvije svirke, a nekada ta žica (odnosno komplet žica) ne doček drugu svirku. možda sam malo bolestan, ali kad mi kontra nema tona, poludim na svirci...
|
Quote:
možda sam i ja lud :krez:, ali redovno skidam vestu i vunene obleke sa sebe, a manje redovno mijenjam žice.. zašto cigo prodaje tamburu u praznoj prostoriji? pa zato jer sve zvoni i odjekuje od zvuka tambure, neće ju valjda prodavati u kukuruzani ili štaglju :bonk: |
ja zice mjenjam kad pukne..znaci prve pucaju najcesce, naravno..zavisi od zica..andrijine mi izdrze po par mj... dok ostale ne pucaju... znaci 2,3 i 4 zicu sam stavio prosle godine u 2 ili 3 mj.. i jos nisam promjenio :) ..a ton je dosta ok ..
|
Quote:
|
nemas ti pojma..curo
|
Nije mi jasno kako je moguće da osoba ne promijeni žice kad ton više nije dobar neovisno o tome da li je koja žica pukla ili ne!
Nije mi jasno ni kako zamijeni samo onu koja je pukla umjesto cijelog seta???? |
Quote:
|
Quote:
pogotovo pletene žice, ako s vremenom "otupe" normalno da se mijenjaju... ne vidim neku veliku filozofiju u tome...ali baš cijeli komplet čim pukne jedna to mi baš i ne sjeda... |
možda čovjek misli na prve žice tambura (duple).. treba li mjenjati "a" ili "e" žice obje nakon puknuća "jedne od" ili ne ? ja osobno ne.. žice koristim iste stalno i kad mi pukne samo stavim naknadno jednu.. problem mali kod štimanja praznih žica i oktave (12 polje) ali nađu se one brzo... kak vi?
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
hahah....posao, da... ali ti zbog sebe mjenjas ,a ne zbog drugih..jer tebi smeta ako ti ne stima..zar ne? ko da neki pijanac tamo zna jesu zice nove ili ne...zasto bi mjenjao cijeli komplet ako ti pukne 1.zica? valjda onda promjenis prvu i to je to
|
Quote:
Nema veze dragi moji, do pauze je MAJSTOR Hrvoje tuko bez,nitko nije ni skužio!! :top: |
Quote:
Interesantno, zar ne?:top: Nego, basisti, kako stojite sa vezanjem žica (koje su npr. pukle na konjiću, pa se mogu ispod "naštukati", jasno u slučaju da pletivo nije "otišlo" i ne kreće se gore-dolje jer time ton otiđe u qurac?... :sad: Koju vrstu čvorova koristite (ako)? |
Quote:
|
a kupil sam žice od franića da d štim i pukla mi je e žica pri štimanju, naštimavali smo s štimerom i pukla je...žice su od nikole
|
i sad kupi novu:krez:
|
a kaj cu...moram
|
meni na basprimu 3 žica rijetko pukne meni su na udaru prve žice odnosno A
|
Što se tiče kupovine žica ja ih kupim kod Jurkovića, on prodaje franjićeve žice.....kenfove žice nikako ne preporučavam..barem što se mene tiče!
|
Quote:
|
Pozdrav svima!
Zanimaju me žice od sury sounda za e prim. Kakva imate iskustva jer sam čuo od nekih svirača da vrlo lako pucaju, ali opet, s druge strane sam čuo da su dosta dobre od basprimaša. Sad ne znam kome vjerovati. |
Quote:
Ma, šalim se! :top: probaj sam , pa se uvjeri. Nije toliko skupo. Šta bi da sviraš bas?!?!?!????? :cool: |
Quote:
Zato ne sviram bas. :D Navratit ću malo do njih pa uzeti komplet. |
|
Prije par dana sam uzeo Sury sound žice za e prim nek se najdu u rezervi. Kako sam tek nedavno uzeo prvi put bisernicu u ruke nije mi još nikada pukla žica. Nadam se da su žice ok, premda iskreno u ovoj fazi ne vjerujem da bih znao razlikovati dobre od loših žica.
|
žice
Quote:
|
Evo, HR je u EU... :krez: Jel mogu neke dobre zice kupit preko Internet?
|
Prevezivanje zica begesa
Nego, basisti, kako stojite sa vezanjem žica (koje su npr. pukle na konjiću, pa se mogu ispod "naštukati", jasno u slučaju da pletivo nije "otišlo" i ne kreće se gore-dolje jer time ton otiđe u qurac?... :sad:
Koju vrstu čvorova koristite (ako)?[/quote] Pozdrav za sve forumase ! Evo kako sam ja ranije radio prevezivanje zica na begesu . Unutrasnji metalni dio (cijeli ili 1/2),elektricne radne stezaljke (kleme ) 6mm. Moze i 4mm. Napravis omce provuces sa jedne i sa druge strane i kroz obje omce zavrnes sraf. Prakticno i vrlo trajno rijesenje. Ruzno , da . Ali radi uredno posao . A svaki prevez je ruzan i pozeljno ga je zamaskirati nekom sitnicom. |
Žica kad jednom pukne, onda se baci. Poželjno je prije toga kupiti rezervne da ih imaš ako ti na svirci pukne.
Šta smo štedljivi, nevjerojatno... Nikad nisam volio tamburaše koji ne bi kune dali u svoj instrument, pa čak ni za žice, a zarađuju na tome. I ne može mi sad netko pričat da je ovo ok rješenje za rekreativce i kudovske svirače, jer iz iskustva znam da u kudovskoj svirci žice i ne pucaju baš tako često, pogotovo na basu, a u npr. dvije godine mislim da nije puno dati 200 kuna za novi komplet žica. I na kraju, kakav ton možeš imat sa puknutom žicom? Pa još si stalno misliš hoće ta krpana izdržat svirku ili ne. Baš me zanima jel i kondome tak pereš i ponovo upotrebljavaš...:rolleyes: |
benito je rekao uglavnom sve... to bi bilo to.
ipak, uvijek ima izuzetaka. evo primjera kad sam imao jednom u životu situaciju da sam morao vezati žicu na begešu ispod konjića. svirali smo u palma de mallorci, a na putu do tamo izgubili smo kutiju u kojoj su bile rezervne žice cijelog benda. kad je pukla žica na begešu, kupili smo lijepo u dućanu žicu za kontrabas (jbg, u španjolskoj nemaju žica za berdu). pošto je žica kontrabasa kraća od berdaške, nadoštukali smo je komadom žice koja je pukla i zavezali ispod kobile... |
edit
|
Quote:
Quote:
|
E da, zaboravio sam ovo za instrumente. Lijepo je imati više instrumenata, pa biraš kojega ćeš na gažu, makar osobno uvijek nosim najbolji koji imam. Jednom sam uzeo slabiji prrim na neku pratnju, a bolji ostavio doma jer je padala kiša, i stvarno sam se pokajao. Loš ton tambure, loše se ja osjećam, loša svirka, a to svi vide i čuju. Od tad uzimam uvijek najbolji koji imam, pa ko ga jebe. Može mi se i avion srušit na kuću, pa se ipak nadam da neće. A i instrument više propada kad se ne svira nego kad na njega padne koja kap vina ili čega već. Opet dok sviraš malo više paziš gdje ćeš ga ostaviti, kad ga treba zaštititi od nečije teške ruke ili klimavih nogu i sve pet. Futrola ili kofer obavezni. Do sad nisam imao problema s tim da mi se dogodi neka velika šteta na tamburi za vrijeme svirke.
|
Quote:
|
edit
|
Quote:
|
e UrsaMajor
vrlo si kontradiktoran u svojem tumačenju s jedne strane tvrdi ortodoks a s druge dno dna tezgaroške muljage :cool: |
Quote:
Iritira me stav nekoga tko se naziva muzičarom da u sebe ne treba ulagati, da ne treba napredovati i razvijati se u glazbi. Bitno je samo da znaš tek toliko da nekome možeš izbiti kakvu kintu iz džepa, a ostalo ništa nije bitno. I onda mi tu pričamo o ljubavi prema tamburi i tamburaškoj glazbi...:bljuv: Quote:
Na svakoj gaži treba dati maksimum od sebe, jer vjeruj mi, nikad ne znaš tko te sluša. (ovo boldano mi je prije prvog nastupa u KUD-ovom orkestru rekao profesor koji me učio svirati i zapamtio sam to za vijeke vjekova) Quote:
A i profesionalnost je očito širok pojam, meni recimo nije profesionalno svirati 6 mjeseci na štukanoj žici. Možda je i to samo stvar osobnog odabira...:rolleyes: |
edit
|
Hahahahaha, već smo došli do križarskih ratova i fanatizma... Nevjerojatno! :):)
Svi vi heretici koji ne slušate "odabrane" (obdarene??) ćete biti linčevani i spaljeni na lomači! :D Daj molim te, ovo je sve diskusija. Svi mi tu piskaramo i pokušavamo nešto nekome dokazati, a sve skupa je zapravo jedno veliko gubljenje vremena, ali čovjeka veseli. Ako se netko ne složi s tobom, i upusti u raspravu, nemoj na to gledati kao na općenarodnu urotu protiv tebe, a i nije uvijek lako sve napisati crno-bijelo, uvijek postoji siva zona koju netko može a i ne mora shvatiti. Ne čitaju svi između redaka, neki znaju samo doslovno. A što se ostaloga tiče, ja isto pišem iz iskustva koje je možda malo veće nego tvoje, pa zato imam takav pogled na te stvari. Možda i ti promijeniš mišljenje nakon što se neko duže vrijeme budeš bavio tamburama, tamburašima i glazbom koju stvaraju. A možda samo potvrdiš ono što te naučilo tvoje dosadašnje iskustvo. Ja od toga nemam apsolutno ništa, niti me pretjerano briga za to, ali kao i ti volim iznijeti svoje mišljenje, a ovo mi je nekako pogodno mjesto za to. Po pitanju instrumenata, dobar instrument ne mora nužno biti skup. Niti skup instrument ne mora nužno biti dobar. Ali za moj ukus mora biti ispravan, i jedan i drugi. Ako vučemo analogiju sa autima, da ti recimo voziš taksi, i imaš udubljena vrata ili razbijen branik, tvoj auto i dalje vozi, ali ja tebe ne cijenim kao taksistu jer se nisi udostojao popraviti oštećenja, pa zaključujem da si nemaran vozač koji je možda i u svom nemaru sklon prometnim nesrećama, pa iz tog razloga neću sjesti u tvoj taksi. Ili da ti je recimo taj isti branik zalijepljen selotejpom. Velim, gore nisu bili bitni instrumenti, već stav prema svirci i sviranju. Nadam se da si shvatio što sam htio reći. |
edit
|
Quote:
htio sam samo reći da nije a priori loše razmjeniti ili prokomentirati takva iskustva kao što je štukanje žice ili neke druge improvizacije na koje si ponekad prisiljen. baš za slučaj kad se nemaš izbora. |
Kad smo kod improvizacija, podsjetilo me na jedan "zanimljivi" slučaj kad su moji kolege iz banda zaboravili na svirku dofurat moju kontru (mislim da sam dolazio na svirku direktno s posla, a oni su je trebali uzet od mene doma) pa sam jedan set odsvirao na A-basprimu preštimanom na E-kontru dok je vlasnik tog basprima išao po moju kontru. Zvučalo je jadnjikavo, labave žice i sve, ali eto, tako je bilo...
|
Quote:
eto vam kad nemate e brač u sastavu. :krez: jednom je kontraš u mom bendu (dakle ja :bonk: ) debelo kasnio na svirku, pa je stvar odradio čelist na svom čelu. zvučali su predebelo, prezasićeno i prenapeto |
| Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 14:29 sati. |