![]() |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Kad smo već kod emisije "30 u hladu" u ponedjeljak je bila emitirana iz mojih Stubičkih Toplica! Onaj "neugodno popunjeni" koji se držal za tamburaše i s njima pjeval, sam bio ja (nije da se hvalim)!
:music: :gitra: :gita: |
Baš mi se laprda pa bih htio razjasniti neke stvari... Naime, baš me zanima koje vi termine koristite u svakodnevnom govoru kad se radi o pjesmama i još nekim glazbenim terminima...
Na ovo me je potakla ona "štrikancija"... Ja koristim termin "šaranje", al' čuo sam da se koristi i "cifranje", "štrikanje" - za mene su to "prelazi", neko to zove i "frlje" ili nekak drugačije... Za mene pjesma ima "uvod", "kiticu", "refren", "intermezzo", a vjerojatno vi koristite "foršpile", "strofe", "međuigre"... Uglavnom, htio bih čuti ima li kakvih zanimljivih i slikovitih naziva koje koristite, odnosno koji se koriste u vašem kraju... Laprdam li ga laprdam, laprdam... Mmda... EDIT: E, da, a kad smo već spominjali "30 u hladu", ak je neko danas gledal mogel je videti i čuti "Begine" iz Jaske... |
Quote:
On nakon svakih nekoliko riječi kaže mmda, hmda... Sjećam se ovogodišnje Dore Noćne more kada je Ševa trebao pjevati Jugo...i Ruswaj (koji je bio prateći bend) svira Jugo, a Ševa pjeva "Opatijo bajna" i odjednom dođe mmda u mikrofon...:bonk: |
Quote:
Kao drugo, kad smo kod medvjeda i njihovih napada na ljude, jesi čula/pročitala ovo: http://www.novosti.co.yu/code/naviga...tum=2007-08-21 ?? Strašno! |
Tehnološka laprdanja
Jel' se meni čini ili su se ljudi već privikli na tehnološki napredak i svakakve novotarije do te mjere da nas ništa ne može fascinirati i oduševiti...? Kad malo razmislim koliko je dobra i moćna stvar taj internet... Doslovce svatko tko je spojen na net (i ima neku pristojnu vezu) ima svijet na dlanu... Kvadrilijune stranica i raznoraznih informacija. Youtube je stvarno fenomenalna stvar... Da ne spominjem napredak mobilnih tehnologija, prije nekoliko godina neke stvari su bile science fiction, a danas su realnost. Sve se čovjek pita, pa kaj se još može izmisliti...
E, da, di nam je MaRu? Otuđ(man)ila se malo... :krez: EDIT: Toliko mogućnosti internet pruža, a ja ipak većinom visim na forumu... Hm... Vjerojatno će se za par stotina godina (ako nam Zemljica poživi još tol'ko), povijest dijeliti na prije i poslije interneta. :D EDIT2: Visoko na mojoj "listi želja" za tehnološkim otkrićima je teleportacija... Ubijaju me prometne gužve i putovanja. :bonk: EDIT3: Pih! U teoriji moguće, ali tehnološki neizvedivo - kažu... http://www.cnn.com/2007/TECH/science...teleportation/ IMA teorije, ali NEMA šanse... :( Al' tko zna, jednog dana... Glavno da se rade raketni štitovi, interkontinentalne rakete i druga takva sranja. :down: |
Quote:
Tko je ono na ovome forumu zadužen za jezično zdravlje, reagiraj! :D |
Quote:
EDIT: A kad reagiram ispada da se pravim pametan i kad ja izvalim neki pleonazam* ili sličnu grešku nađe se tamish koji na to ukaže s poznatim pokličem "aloooooo, jezikoslovac!" :krez: __________________________________________________ __________________________ *11. ŠTO JE TO PLEONAZAM? Pleonazam dolazi od grčke riječi pleonazo što znači imam napretek. To je suvišno gomilanje istoznačnih riječi u govoru. Najčešći su pleonazmi: Vidio sam svojim vlastitim očima. Ja, osobno,mislim. No, međutim. Oko desetak. Izvor: Bratoljub Klaić: Veliki rječnik stranih riječi, Zora, Zagreb 1974. str. 1028 |
Quote:
|
Quote:
A evo što prijateljica Vikipedija veli... http://en.wikipedia.org/wiki/Ducat |
Idi, begaj!
Quote:
Zar nije u pitanju više finesa, "ultimativni" upućuje na to kakav je "kriterij" i bliže ga određuje, jer on, "kriterij" može biti strog, blag, ovakav, onakav, pa i ultimativan, jebeš ga! Ne znam, po meni to nije pleo-štrikao-heklao-kačkaonazam!:krez: |
Kolega T. - pa gdje sam ja to napisao da je "ultimativni kriterij" pleonazam... Ja sam samo pleonazam naveo kao čestu grešku koja se javlja u jeziku (često u administrativnom govoru, pisanim medijima, televiziji, radiju). Al' ovo sad ozbiljno zalazi u sferu "jezičnog laprdanja" i nema nikak(o)ve veze s Gazdama pa mislim da nema smisla dalje nastaviti u ovom smjeru.
|
Moderiraj!
Batice, ne zameri, naseo sam na tvoju "provokaciju":krez: sa pleonazmom...
Nego lepo ti ovo preseli tamo di mu je i mesto ...u tvoja jezička tamburanja! ...i mirna Bačka...ili Bosna...ili Rovinj!:krez: |
pauvražjumater. šta vam nije jasno? ultimativni kriterij znači konačni kriterij, tj. onaj kriterij koji nakon što je ispunjen - više ne ostavlja nikakvu dilemu.
istina, cijela rečenica u kojoj se spominje taj izraz je nespretno sročena, ali sam izraz je korektan. čini mi se da je nekima stvarno dosadno kad se na temi o gazdama brinu za jezićno zdravlje. :krez: pa da zaključim s par izvadaka iz forumskog bontona, kao pravi moderator: 1. na forumima nije uputno niti lijepo prigovarati drugima ili ih ispravljati zbog njihovih pravopisnih ili gramatičkih propusta, pa čak niti kad je očita nedovoljna pismenost. svoje lektorske sposobnosti primjenjujte na vlastitim postovima. 2. držite se teme na kojoj postate. |
Quote:
|
tempo:
moderato(r) piu maest(r)oso!:krez:
|
Znam da nije lijepo prigovarati pa ću onda samo educirati o par najčešćih grešaka koje se javljaju na ovom forumu i općenito...
Ljude najviše muči par stvari (kako koga, naravno, ovdje govorim o onim ljudima koji iz ne znam kojih razloga ne barataju suvereno hrvatskim pravopisom): pisanje ije/je, č i ć, negacije... Naravno tipfelere ne ubrajam u ovu vrst grešaka, iako se to da lako izbjeći - pročitajte post prije nego što ga pošaljete. Dobro, ja većinom ne čitam postove prije nego ih pošaljem jer se zna dogoditi da pišem puno toga, al' ako pošaljete post od dvije rečenice, moli vas dajte se potrudite da budu kol'ko-tol'ko korektno napisane. Ne zbog mene, zbog vas. :D Nisam snob i ne sudim ljude po tome kako izgledaju, koji auto voze, kakvo obrazovanje imaju, kako pišu... Nego počeo sam o pravopisnim greškama... Naš pravopis je takav kakav je i moramo mu se prilagoditi i koristiti ga. Naravno forum nije nikakvo "službeno glasilo" i nitko nije lud (osim mene, ponekad - kao recimo sada) da piše standardnim hrvatskim jezikom nego piše kako mu paše (onako kako govori, ali nije nužno). Ali ako se koriste neke riječi iz književnog jezika, trebalo bi ih i pisati tako kako je propisano. E sad, Č i Ć su blizu na tastaturi pa poneka greška u tipkanju ne mora nužno značiti da ćovjek [sic!] koji napravi tu grešku nezna [sic!] pravila o pisanju č i ć. Negacije se u hrvatskom jeziku pišu odvojeno osim nisam, neću, nemam. Kod ije/je nema neke velike mudrosti... Treba pripaziti na kraćenje ije u je (svijet-svjetski, cvijet-cvjetić, primijetiti-primjedba, lijep-ljepota). Evo da se i ja pojadam. Puno više vremena sam posvetio češkom pravopisu i gramatici (ipak studiram češki, a ne hrvatski) pa mi se miješaju pravila o pisanju zareza u hrvatskom i češkom (u češkom se zarezi pišu svuda, a u hrvatskom mnogo rjeđe). Usporedbe radi, Česi nemaju problema s č i ć, postoji samo č, ali imaju "tvrdo" i "meko" i, tj. Y i I pa ih to muči. Dakle - svatko nosi svoj križ. Još jedna prilično česta greška je i pisanje apostrofa umjesto izostavljenih slova pa se tako može pročitati - "k'o si ti da mi tu prigovaraš" ili "glup si 'ko noć". Al' to nije ništa prema Amerima koji masovno pišu npr. za množinu od CD CD's umjesto CDs... :rolleyes: Eto toliko za sada. Nadam se da su čuvari jezičnog zdravlja zadovoljni, hehehe. Ako vam nešto nije jasno - pitajte. Nadam se da se nitko ne ljuti na mene. A NIKAKO ne želim da ovo prouzroči još manji broj postova i manje pisanja po forumu. |
Quote:
Ali to me ne može spriječiti da pokušam :krez: "Ultimativno" je engleština koju su Hrvati, kao i mnogo mnogo dugih stvari (stejđ, saund, i moj apsolutni favorit zvuk sounda :krez: ) brže bolje prihvatili. Engleski: ultimate: granični, konačan, krajnji, osnovni, posljednji, ukupni, zadnji... Hrvatski: ultimativan: onaj/ono što postavlja ultimatum. Quote:
Quote:
Što bi jedan moj prijatelj gitarist (jedno vrijeme radio kao lektor) rekao "oni kojima lektura najmanje treba su oni koji ju najviše traže, a oni kojima najviše treba... hehe". Tako da mene slobodno lektoriraj u svakoj prigodi/prilici/zgodi... |
| Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 18:31 sati. |