Forums

Forums (http://forum.tambura.com.hr/index.php)
-   Majstori glazbalari (http://forum.tambura.com.hr/forumdisplay.php?f=21)
-   -   Kudlik (http://forum.tambura.com.hr/showthread.php?t=1054)

IvanZU 05-01-2008 18:41

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 32067)
..malo čudan popis. spominje se famozni vidaković, a karoly kudlik ne. (samo adam i bela)
izmedju ostalog i tamish je bio jedan od navedenih graditelja... :D samo su ga maknuli, na njegov zahtjev.

....da, tu prvi put ima ime uz prezime, ne mora značit da je točno al onaj ko je radio popis morao je imat neke podatke pogotovo one na kojima je +(križ) -pokojni......a i nekako je i došlo to prezime preko Subotičana.....

Evil Dick 05-01-2008 18:44

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 32067)
misliš na ovaj popis u attachmentu?
malo čudan popis. spominje se famozni vidaković, a karoly kudlik ne. (samo adam i bela)
izmedju ostalog i tamish je bio jedan od navedenih graditelja... :D samo su ga maknuli, na njegov zahtjev.

Na eurotoku je bio drukciji popis, puno točniji, po gradovima sortiran i ne toliko opsezan, koliko se sjecam, ogranicen samo na vojvodinu

IvanZU 05-01-2008 18:49

Quote:

Originally Posted by Evil Dick (Post 32069)
Na eurotoku je bio drukciji popis.. po gradovima sortiran i ne toliko opsezan, koliko se sjecam, ogranicen samo na vojvodinu

....ma ne uzimam ja taj popis za ozbiljno al ima i točnih stvari npr. Jovan Torma -Croatia.....hehehehehehe:krez:...i Tatić iz Đakova...da ne nabrajam:D

Ernest Arnold 05-01-2008 18:49

Vidaković

Quote:

Originally Posted by IvanZU (Post 32066)
....kad smo se već dotaknuli egzotičnih imena možda ne bi bilo loše, ako ste upućeni- da li je u dinastiji kudlik postojao šegrt/majstor prezimena Vidaković, na stranici eurotok koja je nestala:krez: , bio je popis između ostalog i Tomo Vidaković- Subotica, a navodno je i priča da to nije bio majstor već vlasnik neke kafane gdje su se tamburaši družili i prodavale tambure pa ako nešto znate oko toga -zahvaljujem!

Sad se osjećan, kao da slijep čovjek želi da opiše, kako izgleda zalazak sunca. Kao prvo, nisam iz muzičarke branše. Drugo, vjerojatno poznajete 15 puta više stučnjaka na tom tom području, nego ja.
Ipak da pokušavam nešto.

Marinko Piuković iz Subotičkog tamburaškog orkestra godinama iztražuje (izključivo) graditelje tambura. Upravo tako smo i upoznali. On tvrdi, da postojao jedan Vidaković, koji je pravio tambure, ali nije bio zanatlija.
Kasnije u istorijskom Arhivu u Subotici (u popisu stanovništva od 1906. god.) našao jednog Vidaković Martina, naznačenog kao graditelja tambura.
Prvo je pitanje, da li je Martin i "onaj drugi" Vidaković ista osoba?
Drugo. Ja imam popis obrtnika iz istog perioda, (1906 god.) između ostalog i izrađivača muzičkih instrumenata. Tu je - svakako - i Kudlik, ali Vidakovića nema.
A tvrdi se, da je pravio dobre tambure!
Evo tema za razmišljanje.

IvanZU 05-01-2008 18:52

...evo već nešto što bi bilo zanimljivo istražit-HVALA!

longee 05-01-2008 18:53

Quote:

Originally Posted by Ernest Arnold (Post 32071)
A tvrdi se, da je pravio dobre tambure!
Evo tema za razmišljanje.

Tvrdi se, a ja sam ih i vidio nekoliko!
Istina bog, bio sam jaaaako pijan, pa je moguće da mi se učinilo :D:D:D

IvanZU 05-01-2008 18:58

Quote:

Originally Posted by longee (Post 32073)

....ma dobro, što se tiče basprima ja imam informaciju da je od pokojnog đene tambura od Vidakovića i da basprimaš iz Haja ima od pok. familića basprim isto od Vidakovića- što je -je- te tambure su (meni) najbolje...među 10 mojih favorita:krez:

Ernest Arnold 05-01-2008 19:03

Tambure

Quote:

Originally Posted by longee (Post 32073)

Ako si bio jako pijan, onda u što si siguran, da si video??? Vidakovića 1906 godine, ili njegove tambure???:)

IvanZU 05-01-2008 19:07

Quote:

Originally Posted by Ernest Arnold (Post 32076)
Ako si bio jako pijan, onda u što si siguran, da si video??? Vidakovića 1906 godine, ili njegove tambure???:)

......uze mi reči iz usta:krez: !

longee 05-01-2008 19:54

Quote:

Originally Posted by Ernest Arnold (Post 32076)

Pa, njegove tambure! :D

Da bih vidio "Vidakovića" trebalo bi mi uz pijanstvo još i kilo "belog". Sifon sode poslije za triježnjenje :krez::krez::krez:

IvanZU 05-01-2008 19:59

Quote:

Originally Posted by longee (Post 32082)
Ajde beži bre, srči pesak... :D

....e ne moš da srčeš pesak samo dunav da srčeš.....e neću čoeku da spamam temu.....

sviraczs 05-01-2008 20:01

Paja Juric ima dobru teoriju o Vidakovicu,a ja sam to negdje na forumu i pisao,sad mi se ne da traziti!!Kaze da je Janikin prim pravio Parti Gergelj,i sve te tambure bez etiketa!

Ernest Arnold 05-01-2008 20:09

Vidaković

Quote:

Originally Posted by longee (Post 32081)
Pa, njegove tambure! :D

Da bih vidio "Vidakovića" trebalo bi mi uz pijanstvo još i kilo "belog". Sifon sode poslije za triježnjenje :krez::krez::krez:

Vojvođani znaju jesti - u takvim prilikama -juhu od kiselog kupusa!!!:)

Ernest Arnold 05-01-2008 20:11

Janikin prim

Quote:

Originally Posted by sviraczs (Post 32084)
Paja Juric ima dobru teoriju o Vidakovicu,a ja sam to negdje na forumu i pisao,sad mi se ne da traziti!!Kaze da je Janikin prim pravio Parti Gergelj,i sve te tambure bez etiketa!

I ja imam iste informacije

Ernest Arnold 07-01-2008 19:33

Stevan Kudlik, biografija

5 Attachment(s)
Privitak 926

Stevan Kudlik (Kudlik István), rođen je u Subotici 5. 1. 1908. godine. Dakle još za vreme Austro-Ugarske. Stevanov otac, Albe (Albert) - inače Adamov rođeni brat, - bio je kelner, gostioničar u Subotici.

Privitak 927

Faksimil iz matične knjige krštenih u crkvi Svete Terezije u Subotici

Ovde moram napomenuti, da su porodični odnosi među Kudlikovima bili primerni. Npr. između Adama i Alberta nalazimo (u starim dokumentima) bezbroj kumovanja, “uzduž i popreko”.
U konkretnom slučaju vidimo, da je kuma kod Stevanovog krštenja bila Adamova žena, Marija Stiffl. (Sasvim desno, podvučena crvenom bojom).

Privitak 928

Posle završetka osnovne škole, Stevan je otišao za šegrte kod Adama, i to između 1921 i 1925 god. (S obzirom, da šegrtovanje bio za vreme Kraljevine Jugoslavije, Ištvan, je - na službenim mestima - automatski "prekršten" je za Stevana). Posle toga najverovatnije još jedno vreme radio kod Adama, ali o tome nemamo nikakve informacije.

Činjenica je međutim, da već 1928 god. vidimo Stevana u radinonici-prodavnici muzičkih instrumenata, Kalmana Ajhlera (Eichler Kálmán). Ajhlerova radnja je tada bila u Frankopanskoj 35. u Beogradu.

Privitak 929

U Ajhlerovoj radionici (oko 1928 god).
Za kontrabasom, Stevan Kudlik.

Posle nekoliko godina kasnije (ali tačno ne znamo kada), Stevana sledio i njegov mlađi brat,Vojislav (Béla), koji također radio kod Ajhlera.

Privitak 930

Albe Kudlik, sa familjom u Beogradu
(pored Dunava) oko 1930. god.
Napred, desno (ćelav, sa brkovima) Albe.
Iza njega (sa leptir mašnom), Stevan.
Pozadi (u fracuskoj kapi) Vojislav, (Bela).

Ernest Arnold 09-01-2008 19:21

4 Attachment(s)
Kao i svaki drugi muškarac – podrazumeva se –
i Stevan je morao da odsluži svoj rok u armiji.

Privitak 932

Bitola 29. 12. 1929.
Stevan Kudlik kao vojnik

Posle završetka vojnog roka, Stevan je u Kikindi 1931 god. sklopio brak sa Marijom Der (Dér Mária).

Privitak 933

Venčani list, ispostavljen u Kikindi 20. 6. 1931 god.
(Kao što se vidi, za kuma su pozvali samog Ajhlera)

Privitak 934

Venčanje Stevana Kudlika
i Marije Der

Godinu dana kasnije dobili kćerkicu Martu.

Privitak 935

Stevan i Marija, sa Martom na Kalemegdanu 1932 god.

Ernest Arnold 10-01-2008 10:58

3 Attachment(s)
Posle odluženja vojnog roka, Stevan je nastavio raditi, kod Ajhlera, ali je 1938 godine uortačio se sa Franjom Sajč (Seitz Ferenc) u Nemanjinoj ulici, u Beogradu. Dakle otvorili su zajedničku radnju, ali već početkon 1940 godine razišli.

Posle toga, Stevan je odlučio, da će svoju karijeru peuzeti u svoje ruke. Godine 1940. u Beogradu položio majstorski ispit.

Privitak 943

Beograd, 30. 7. 1940. god.
Stevan Kudlik,
sa majstorskim delom, gitarom.

-------------------------------

Privitak 944

Zapisnik o polaganju majstorskog ispita.

Privitak 945

Registrovanje majstorskog ispita u
Zanatskoj Komori u Beogradu.

Ernest Arnold 10-01-2008 11:12

3 Attachment(s)
Još iste godine – 30. 7. 1940. godine Stevan je prijavio otvaranje samostalne radnje za izradu i popravak muzičkih instrumenata, u ulici Smiljanićeva 37. Ali je još istog meseca, premestio radnju u ulici Kralja Ferdinanda 15.

Privitak 951

Registrovanje zanatske radnje Stevana Kudlika u Beogradu

Privitak 946

Mišljenje firme “Kreditreform” o
kreditnoj sposobnosti,
Stevana Kudlika, datirana 10. 9. 1940. god.

-------------------------------------------------------------------------
(Napomena: Firma “Kreditreform” je specijalizovana – međunarodna - organizacija, koja i danas postoji, i radi sa oko 30.000 zaposlenika. Angažuju ga pojedine banke i bave se isključivo ocenjivanjem kreditibilnosti pojedinih firma, koji traže zajam od banke.)
--------------------------------------------------------------------------

U ono vreme, Karlo Kudlik u Subotici, u tolikoj meri modernizovao proizvodnju, da neke instrumente (npr. primove) Stevanu nije se isplatilo izraditi, nego je preprodavao Karlove primove. Isto tako je i prodavao žice, Karlove proizvodnje. Dakle “Tigar” je bio poznat i u Beogradu!

Privitak 947

Reklama Stevana Kudlika, od 1940-1941 godine.

Ernest Arnold 11-01-2008 15:00

Promet u Stevanovoj radnji, krenuo kao “podmazano”. Uz njega je tada radio i Vojislav (Bela). Ko bi znao reći šta sve ne bi postigli, da nisu došli poznati istorijski događaji.

7. aprila 1941 god. već u prvom naletu nemačkih bombardera pogođena ne samo Stevanova radnja nego i njihov stan. Dok je - Stevan - stigao da pogleda šta je sa radnjom, dotle su već do poslednjeg eksera opljačkali. Pošto i njihov stan bio neupotrebljiv, povukli su se nekoliko dana, kod nekih poznanika na periferiji grada.

Nakon toga, Stevan je svoju familiju nekako otpremio za Kikindu, a on sa Belom, - posle 15 dana pešačenja – došli do Subotice.

Nešto kasnije, Bačka je priključena Mađarskoj. Stevan je jedno vreme radio kod Karla Kudlika, da bi otplatio svoje dugove, odnosno robu, koju je dobio na veresiju, a izgubljene su za vreme bombardovanja u Beogradu.

Ernest Arnold 11-01-2008 15:20

3 Attachment(s)
Intermezzo

Evo ja ukrao jedan pojam iz vaše (muzičke) terminologije!
Naime nisam našao “pametniji” naslov, tog događaja, što sam pre nekoliko godina doživeo, a vezana za Stevanovu karijeru, posle gore spomenutih događaja.
Prosto neverovatno, ali ja osobno, o Stevanu čak ni toliko nisam znao, da li uopšte postojao. Još manje, da osim subotičkih (Kudlikovih) izrađivača muzičkih instrumenata, bilo su još neki. Nije ni čudo, kada je Stevan već 1942. godine “nestao”.

U bivšim YU i sadašnjim srpskim/hrvatskim stručnim izvorima Stevana uglavnom spominju, kao bivšeg beogradskog majstora kome se posle drugog svetskog rata gubi svaki trag. Ili ga uopšte ne spominju!

Kada sam započeo istraživati porodično stablo Arnold-Kudlik, naišao na posmrtni list Alberta Kudlika. Srećom – u ono vreme je to bio običaj – na donjem delu posmrtnog lista nabrojani članovi porodice. Između ostalog ime Ištvana (Stevana) .

Privitak 948

Posmrtni list Alberta Kudlika

Privitak 949

Detalj iz posmrtnog lista

Tada sam počeo tragati za njim. Našao sam neku staru – njegovu – adresu, u Nađkaniži (Nagykanizsa). Toje grad iznad Koprivnice. Pisao na tu adresu, ali tamo niko ništa nije znao reći. Posle pet godina traganja, (!) našao sam (to je posebna priča) Stevanovu kćerku, Martu, koja sada živi u Pečuhu (Pécs). Nažalost, tada Stevan već odavno nije bio među živima.

Igra sudbine.

Privitak 950

Ova plavuša sa desne strane nije niko drugi nego ta “mala devojčica” sa Kalemegdana, od 1932. godine. Dakle Marta Kudlik . To je moj prvi susret sa Martom, (sada supruga Dr-a Elemere Gimeša) 2005. godine u Kapošvaru
Kao što vidite, naveliko proučavamo stare dokumente i fotografije. Nažalost, Marta, - posle višestruke selidbe – maltene ništa nije sačuvala iz ostavštvine svoga oca.

Svakako, naš susret nije bio uzaludan, njena izlaganja o Stevanonovoj aktivnosti u Mađarskoj, opisat ću u sledećin nastavcima.

Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 20:24 sati.