![]() |
Kao novi član foruma zahvaljujem svima koji su pisali u ovoj temi i onima koji su stavljali slike. A posebno hvala Ernestu na ovim predivnim biografijama i podatcima, donio si nam jedan neprocijenjiv dio povijesti! :top:
|
zahvalnost
Quote:
|
Basprim i naljepnica
Quote:
|
Quote:
|
Poštovanje G. E..
upravo sam sada pročitao sve o Kudlicima i moram reci da sam ocaran. Imam par pitanja pa se nadam da cete odgovoriti posto je zamro ovaj post. 1. Postoji li neka dokumentacija o izradi same tambure. (Kako je to radeno itd.) 2. Postoji li mladi zanatlija koji je indirektno ucio od nekog Kudlika. Sve najbolje :) |
...
Proizvodni proces u radionici Bele Kudlika je ilustrovan fotografijama u knjizi Save Vukosavljeva "Vojvodjanska tambura" i ima je na sledecem linku https://www.kupindo.com/Umetnost/123...va-Vukosavljev
Sto se tice majstora koji su prosli kroz Kudlik radionice, Erno je naveo i prilozio fotografije Djure Zarica starijeg kod Karla Kudlika. Meni je poznato da je Mirko Miljacki Matak ucio kod Bele Kudlika (cak je i zadrzao beli sedef u glavi tambure), kao i to da je Jan Niemcik iz Kovacice pokupovao dosta toga od udovice Bele Kudlika. Naravno, bilo bi lepo da gosn Erno ispravi i dopuni ovo moje pisanije. ps da vidim ko ce da prepozna primasa i basprimasa sa slike! Oba su zivi i naravno penzioneri...:krez::bonk::top: https://static.kupindoslike.com/VOJV..._O_7109025.jpg |
Quote:
Sve je tacno, nemam sta dodati. |
ovo mora ovde....
evo malo bisera s Tamburaske enciklopedije...
E sad i meni je ovo novo, moram se priključiti. Erno Arnold jeste to ime i prezime, tj, tako se zvao zet Adama Kudlika koji koliko znam prvi počeo da rdi tambure a zantu je naučio breatove sinove Belu Kudlika i Ištvana a takođe sina Karla i zeta Arnolda Erna koji je inače umro još 1960-te ako se ne varam a rođen 1800 i neke a sin mu beše takođe Arnold Erno rođen 1938. a ovaj koji daje komentare verujem da je rođak ali mi deluje mnogo mlađe i ne znam čime se bavi. Pitao bih ga jel mu to bio otac i deda i da li i on pravi tambure? Mada, kod Arnolda na profilu piše da je rođen upravo 1938. tako da, možda sam pogrešio i da je to upravo "pravi " Arnold Erno a on sam može to da nam potvrdi i da li je on sam graditelj tambura iako nema nijedne slike sa tamburm. Bilo bi zanimljivo da nam ispriča neke autentične priče jer teško je doći do podataka pa je svaka priča dragocena i voleli bi je čuti izostaviću iz razumljivih razloga ime pisca komentara... |
Veze nemam o čemu pričate! Jeste, i moj otac (1894-1960) bio Adamov zet i zvao se Ernest. Ali bio je mehaničar! Radio je mnogo za Kudlikovu firmu, mnogo alata, mašina itd. Ali nikada nije radio muz. intrumente.
|
Braćo draga, dva dana sam gutao temu Kudlik ne skidajući očiju sa monitora. Ne znam odakle da krenem... Ovo je zlata vrijedno, impresivno. Riješen jedan misterij u punom smislu te riječi. Mnoge zablude ispravljene. Gutao sam ove podatke, slike... Velika hvala gospodinu Ernestu na svemu ovome ali i ostalim sudionicima foruma. Ovo ću u svakom slučaju isprintati i uvezati jer ovo je dragocjen materijal.
|
Gde ste, Kudlikovci? :)
|
Quote:
|
Quote:
poruke na forumu. A želio bih Vam i poslati fotografije prima koji sam nedavno kupio a čije cvjetiće ste možda baš Vi aranžirali. |
Quote:
|
| Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 14:17 sati. |