Forums

Forums (http://forum.tambura.com.hr/index.php)
-   Nevezano za tamburanje (http://forum.tambura.com.hr/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Hrvojeva jezična laprdanja (http://forum.tambura.com.hr/showthread.php?t=397)

Trisha 27-02-2007 23:45

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 10065)
koji maestro? onaj iz vašeg orkestra?
ja te tambure obično zovem e basprim ili e brač. isto glupi nazivi.
jebote, pa vi ovdje stvarno lamaćete oko toga zašto se nešto zove tako kako se zove, a ne nekako drugačije.
zašto se kamen zove kamen, a zrak - zrak??? zašto se cesta nebi recimo zvala žnjupluh? :bonk:

da, taj maestro, ne vi.
i ja uopće ne raspravljam zašto se što zove tako kako se zove, a ne nikako drugačije, samo sam se sjetila da smo mi izvele bračić od čelović ... čemu raspravlajti zašto tako, a ne onako? ionako se neće ništa time promijeniti!

Hrvoje 27-02-2007 23:54

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 10065)
koji maestro? onaj iz vašeg orkestra?
ja te tambure obično zovem e basprim ili e brač. isto glupi nazivi.
jebote, pa vi ovdje stvarno lamaćete oko toga zašto se nešto zove tako kako se zove, a ne nekako drugačije.
zašto se kamen zove kamen, a zrak - zrak??? zašto se cesta nebi recimo zvala žnjupluh? :bonk:

Pa etimologija je legitimna grana lingvistike i mislim da zaslužuje dužno poštovanje i nije u redu da je banaliziraš... Doduše ovo što mi ovdje radimo je daleko od ozbiljne akademske etimološke rasprave i shodno tome naziv ove teme... :krez:

Ja volim etimologiju, a posebno volim pučku etimologiju :D :D :D

Nevezano za tamburaško-etimološku raspravu evo recimo porijeklo riječi palačinka... Lat. placenta (kolač) -> rum. plăcintă -> mađ. palacsinta -> hrv. (a i slk. češ.) palačinka... Nažalost nemam hrvatski etimološki rječnik, samo češki...

_maestro_ 28-02-2007 00:07

hrvoje dragi, ti se predstavljaš kao neki stručnjak u tom području, pa je prema tome tvoja odgovornost tu veća od moje. ja ne banaliziram etimologiju nego ono što ti radiš od nje. to kao profesionalac možda nebi trebao raditi. mislim da etimologiju upravo ti banaliziraš (strogo gledano) ili okrećeš na zaebanciju (blagonaklono gledano).

e sad, koji naziv tambure ti etimološki nije jasan? prim, bas, bas-prim, kontra, cello...
sve rvacke riči. ali imamo i ove:
brač, bugarija, berde (srednji rod), bisernica samo se nešto rijetko koriste, pogotovo kod srijemskih tambura.
pa ko voli ima izbor. a jezik je živ i mijenja se, nešto odumire, nešto novo nastaje i tako u začaranom krugu još od davnina od kad je bog pomiješao jezike graditeljima kule babilonske, pa se nisu mogli više razumjeti i nastaviti s gradnjom kule do neba...

Hrvoje 28-02-2007 00:25

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 10070)
hrvoje dragi, ti se predstavljaš kao neki stručnjak u tom području, pa je prema tome tvoja odgovornost tu veća od moje. ja ne banaliziram etimologiju nego ono što ti radiš od nje. to kao profesionalac možda nebi trebao raditi. mislim da etimologiju upravo ti banaliziraš (strogo gledano) ili okrećeš na zaebanciju (blagonaklono gledano).

Da se predstavljam kao neki "stručnjak u tom području" i "profesionalac", kako ti kažeš, ne bih u naziv teme stavio imenicu "lapdranje" kojom sam se (ne)vješto pokušao ograditi od svih mogućih netočnosti i nespretnih formulacija s moje strane. Ovu temu sam zamislio kao neobavezna ćakulanja o jeziku. Između ostalog možda i o etimologiji nekih termina vezanih za tambure i tamburašku glazbu. Već se negdje spominjalo da ovaj forum nije tematska sjednica...

Quote:

e sad, koji naziv tambure ti etimološki nije jasan? prim, bas, bas-prim, kontra, cello...

Najmutniji mi je taj basprim... Iako mislim da kužim logiku - "slično-kao-prim-ali-dubljeg-tona-"više-basa"" :krez: :bonk:

Quote:

sve rvacke riči. ali imamo i ove:
brač, bugarija, berde (srednji rod), bisernica samo se nešto rijetko koriste, pogotovo kod srijemskih tambura.

Tu mi je nejasan naziv (tj. porijeklo riječi) - berde... I zašto se više koristi "berda, ž.r."? Za ove ostale smo dobili nekakve ideje -> bugarija (bugariti), brač (braccia, tal.), bisernica (biser)...

Svitac 28-02-2007 08:15

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10074)
Tu mi je nejasan naziv (tj. porijeklo riječi) - berde... I zašto se više koristi "berda, ž.r."? Za ove ostale smo dobili nekakve ideje -> bugarija (bugariti), brač (braccia, tal.), bisernica (biser)...

Berde vjerojatno jer je daleko najveći tamburaški instrument, pa malo vuče na medvjeda (bear, eng.) :krez: :bonk:

tamish 28-02-2007 09:27

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10055)
Jel' čelovićist ili čelović? :bonk:

čelovidzija:bonk::krez:

Hrvoje 28-02-2007 14:09

Quote:

Originally Posted by tamish (Post 10081)
čelovidzija:bonk::krez:

:top:

Ti nastavci u srpskom su mi super, pitam frenda koji je iz Niša - "Pa kako se zovu ljudi iz Niša?", a on meni "Nišlije!" - a meni nikad ne bi na pamet palo... :krez:

tamish 28-02-2007 14:22

chevapcista-burekista

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10116)

Ti nastavci u srpskom su mi super, pitam frenda koji je iz Niša - "Pa kako se zovu ljudi iz Niša?", a on meni "Nišlije!" - a meni nikad ne bi na pamet palo... :krez:

Eh, pusto tursko!!!
Jok ce budem vise ovde, odo' niz kaldrmu da maznem jednu doldrmu!:krez:

longee 28-02-2007 14:42

Osoba koja svira čelović - čelovićar, čelovićnik, čelović-whatever :krez:

longee 28-02-2007 14:44

Quote:

Originally Posted by Svita (Post 10080)
Berde vjerojatno jer je daleko najveći tamburaški instrument, pa malo vuče na medvjeda (bear, eng.) :krez: :bonk:

Štoviše na mrtva medvjeda - bear dead - berded - berde :krez:

:D:D:D

Trisha 28-02-2007 14:47

Quote:

Originally Posted by longee (Post 10125)
Osoba koja svira čelović - čelovićar, čelovićnik, čelović-whatever :krez:

ajd sad to prebaci u ženski rod? :krez:

longee 28-02-2007 14:51

Quote:

Originally Posted by Trisha (Post 10128)
ajd sad to prebaci u ženski rod? :krez:

Čelovićarica, čelovićnica :cool:

:)

Anything else, ma'am? ;)

Trisha 28-02-2007 14:58

Quote:

Originally Posted by longee (Post 10133)
Čelovićarica, čelovićnica :cool:

:)

Anything else, ma'am? ;)

:top: No, thank's, that would be all for now, you may go ;)

longee 28-02-2007 15:17

Quote:

Originally Posted by Trisha (Post 10135)
:top: No, thank's, that would be all for now, you may go ;)

Go? Where? :krez:

I'm gonna stay for a while... :top:

Trisha 28-02-2007 15:34

Quote:

Originally Posted by longee (Post 10141)
Go? Where? :krez:

I'm gonna stay for a while... :top:

Ma to ja samo tako kažem, znaš kak se slugama kaže (mislim, pošto si se ti meni tako obratio, kao gazdarici .. ;) ) ;) :D

longee 28-02-2007 15:50

Quote:

Originally Posted by Trisha (Post 10142)
Ma to ja samo tako kažem, znaš kak se slugama kaže (mislim, pošto si se ti meni tako obratio, kao gazdarici .. ;) ) ;) :D

Oh, I see... Pa dobro gazdarice, da odem ili da ostanem? :krez:

Trisha 28-02-2007 15:56

Quote:

Originally Posted by longee (Post 10143)
Oh, I see... Pa dobro gazdarice, da odem ili da ostanem? :krez:

As you wish ;) you have the day off ;) :D

longee 28-02-2007 16:11

Quote:

Originally Posted by Trisha (Post 10144)
As you wish ;) you have the day off ;) :D

But I am on ATM... :krez:

I'm not sure I wanna be off...:bonk:
Don't turn me on and off and on and off, I might burn out:D

tamish 28-02-2007 17:50

idemo dalje...

Quote:

Originally Posted by Hrvoje (Post 10116)

Pitaj frenda iz Sarajeva kako se zovu ljudi iz Sarajeva, pa onda pitaj frenda iz Beca kako se zovu ljudi iz Beca, pa ce se iznenadis!;) Mislim da jedino mi & Madzari zovemo glavni grad Austrije - Bec. Jedino mi & Turci zovemo veliki grcki lucki grad -Solun (ne znam za Ruse...)

Od pecenog pileta najvolijem batak & karabatak, al' ni ne znam kako se ti delovi zovu na cistom srpskom jeziku. U Turskoj na moru, za ruckom, sipa mi u tanjir:) (turc.) dasa piletinu u saftu:) (germ.), pa krenuo sa chorbicom i trticama:mad: ...a ja njemu: "Yok chorba! Batak-karabatak!" ...Ej, sve me razum'o!!!:krez:

_maestro_ 28-02-2007 18:07

ljudi iz niš se zovu nišani. :krez:
ljudi iz sarajeva se zovu bosanci.

Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 15:15 sati.