![]() |
Quote:
i ja uopće ne raspravljam zašto se što zove tako kako se zove, a ne nikako drugačije, samo sam se sjetila da smo mi izvele bračić od čelović ... čemu raspravlajti zašto tako, a ne onako? ionako se neće ništa time promijeniti! |
Quote:
Ja volim etimologiju, a posebno volim pučku etimologiju :D :D :D Nevezano za tamburaško-etimološku raspravu evo recimo porijeklo riječi palačinka... Lat. placenta (kolač) -> rum. plăcintă -> mađ. palacsinta -> hrv. (a i slk. češ.) palačinka... Nažalost nemam hrvatski etimološki rječnik, samo češki... |
hrvoje dragi, ti se predstavljaš kao neki stručnjak u tom području, pa je prema tome tvoja odgovornost tu veća od moje. ja ne banaliziram etimologiju nego ono što ti radiš od nje. to kao profesionalac možda nebi trebao raditi. mislim da etimologiju upravo ti banaliziraš (strogo gledano) ili okrećeš na zaebanciju (blagonaklono gledano).
e sad, koji naziv tambure ti etimološki nije jasan? prim, bas, bas-prim, kontra, cello... sve rvacke riči. ali imamo i ove: brač, bugarija, berde (srednji rod), bisernica samo se nešto rijetko koriste, pogotovo kod srijemskih tambura. pa ko voli ima izbor. a jezik je živ i mijenja se, nešto odumire, nešto novo nastaje i tako u začaranom krugu još od davnina od kad je bog pomiješao jezike graditeljima kule babilonske, pa se nisu mogli više razumjeti i nastaviti s gradnjom kule do neba... |
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Ti nastavci u srpskom su mi super, pitam frenda koji je iz Niša - "Pa kako se zovu ljudi iz Niša?", a on meni "Nišlije!" - a meni nikad ne bi na pamet palo... :krez: |
chevapcista-burekista
Quote:
Jok ce budem vise ovde, odo' niz kaldrmu da maznem jednu doldrmu!:krez: |
Osoba koja svira čelović - čelovićar, čelovićnik, čelović-whatever :krez:
|
Quote:
:D:D:D |
Quote:
|
Quote:
:) Anything else, ma'am? ;) |
Quote:
|
Quote:
I'm gonna stay for a while... :top: |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
I'm not sure I wanna be off...:bonk: Don't turn me on and off and on and off, I might burn out:D |
idemo dalje...
Quote:
Od pecenog pileta najvolijem batak & karabatak, al' ni ne znam kako se ti delovi zovu na cistom srpskom jeziku. U Turskoj na moru, za ruckom, sipa mi u tanjir:) (turc.) dasa piletinu u saftu:) (germ.), pa krenuo sa chorbicom i trticama:mad: ...a ja njemu: "Yok chorba! Batak-karabatak!" ...Ej, sve me razum'o!!!:krez: |
ljudi iz niš se zovu nišani. :krez:
ljudi iz sarajeva se zovu bosanci. |
| Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 15:15 sati. |