![]() |
Vlado, jesi li ikad probao tamburu od ovog majstora(evo slike):
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot..._2235052_n.jpg http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot..._2386499_n.jpg http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot..._3935185_n.jpg |
Pa kaj nije to Žeravica?
|
Pa je.jedan od majstora za kojeg znam koji će ugoditi tamburu kako hoćeš(kako ti najbolje leži u ruci), od izgled,vrste drveta i tonski vrlo kvalitetnu..Naravno cijena je takva kakva je, al ko voli nek izvoli..ja sam se osobno uvjerio da valja...Ta basprima na slici je 1300 eura(na prodaju je). Moje mišljenje je bolje kupiti novu tamburu,pa makar ne bila od Žeravice.
|
danas sam probao jedan brac kod majstora Marinka (mislim da je to bas taj sa slika) i mogu reci po slobodnoj procjeni da vrijedi tog novca.. :D
|
Posudi od nekoga tamburu koja ti se sviđa tonski. ja ti takvu napravim.Ako ne od prve onda od druge.Ako ti se ne sviđa ne moraš ju kupit.Cijena od 3000 do 6000. fb tamburica abicic
|
istina...taj brač sa slika se meni sviđa...tonski je jako lijep.... imam i ja jednu kontru Marinkovu...strašna je...Dao sam puno novaca, ali sam dobio i više nego što sam očekivao.I takva tambura se jedanput kupuje. :)
|
dečki,svirajte i kupujte što se vama sviđa,nebitno je i neobjektivno pričati koji majstor pravi najbolje tambure.Po meni je najbitnije da smo mi kao krajnji korisnici zadovoljni,a sve ostalo su priče...Fala Bogu,danas ima kvalitetnih majstora,pa se sve želje mogu ostvariti,jedino se ruke svirača ili nekog majstora ne mogu kupiti,za to se valja potruditi..
|
ta basprima je bila kod andreja jel??? ima potpuno drukciji ton, vristi nekako cudno i definitivno nevrijedi tih novaca. Žeravica je nabio cijene do boli, jedina njegova tambura koja mi se svidja je u arteškom bunaru kod funarića! ali njena cijena je jos i krasnija!
|
Quote:
Inače za tamburu koja mi sa sviđa (prvenstveno tonski ) pa onda ostalo spreman sam dat i veče pare !Neznam da li sam ja izumiruča vrsta ali za mene je to ovako: vino što starije to je bolje i pogotovo ako je sorta kvalitetna tako i za tambure, naravno ovdje je umjesto sorte bitan ton :krez:" !!!!!!! |
moja su iskustva da ima jako dobrih novih tambura,al da treba "istrpit određeno vrijeme"da stvari legnu na svoje mjesto.Obično ako tambura "laje"na mjesec od početka,nakon nekog vremena "promukne":D.Normalno da je statika jako bitna u cijeloj toj priči...U zadnje vrijeme me ponovo zanimaju tonski svjetliji instrumenti,štaš:bonk::D
|
Čuj, cijenjeni kolega Bruno.....
Normalno je da mora biti novih tambura bilo kojeg majstora da su dobre i je moraju zriti da bi bile još bolje !
Ja govorim iz osobnog iskustva jer sam 93 kupio basprim od Đure Zarića mlađeg koji je bio od šljive a glasnjača klavirska daska i stvarno je lajo na mjesec(bio glasan) no imo je manu što je bio svijetal jako tonski odnosno vidila se velika razlika u boji tona svih žica :Međutim sada je sasvim drugo taman on0 što basprim po mom mišljenju treba imat Ima dovoljno dubine ,glasnoče i svirljiv je više nego prije ali sad mu je 19 godina!!! Drugi primjer Basprim majstora Andrije Franića napravljen 1999 u to vrijeme smo i ja i brat uzeli svaki po 1 primjerak od istog biranog materijala i bili su Jaako glasni, svjetli tonski ali smo onda svirali u postavi 2 basprima, kontra i bas najčešće ponekad sa primom jer je primaš studirao. Tada nam je odgovarao svjetliji i glasniji instrument a isto tako mu je trebalo 10 god da bi dobio ono nešto kako moj basprim tako i bratov uz male intervencije majstora Šojića ! Tako je to u mom slučaju imam i nekih loših primjera ali ne bih htio kuditi majstore jer su oni odradili svoj posao super ali mislim da materijal nije bio dovoljno dobar!!!!! Isto tako imam i starih tambura u vlasništvu, neke imam preko 20 god i uvijek su mi nekako isti što tonski što glede same svirljivosti instrumenta i najviše mi pašu tonski !! Ali kao što sam rekao par postova prije ako je instrument po mom ukusu novac se ako treba i štampa da se tambura kupi !! Jedino što mi je žao što se doosta novijih tambura prepravi u jako stare i prodaju pod razna imena te vjerovatno zato neki forumaši imaju JAL prema starim instrumentima Jer su vjerovatno kupili takve za masne pare i popuš... ? JBG. zato postoje stariji i iskusniji sa njima u kupovinu tambura i poslije na gemišt ili dva, tri, četiri i svi sretni ?:rolleyes::top: E da zaboravi , nismo se dugo vidili popili koji gemišt!!!! Bruno živio !!!!!!!!!! |
Naravno da se svi mi uvijek bojimo nečeg novog. Ja isto iznosim svoj stav prema tamburi,kao što sam i napisao pa sad napominjem da to ne mora biti isključivo njegova tambura. TinMan je samo pitao za novu tamburu, ja sam mu preporučio ovog majstora. I naravno, uvijek se mora naći netko tko će pljuvati po instrumentima (nevezano po Žeravicinim tamburama) za koga se mogu kladiti da tamburu drži više za ukras, nego što ju zna svirati. Soldat, ako si već probao Funarićevu basprimu, šta ti se na njoj sviđa????
|
Quote:
|
Quote:
Da je tako danas bi svi svirali samo tambure starih "provjerenih" majstora i nitko nebi niti pomišljao na kupnju novoga instrumenta! Ja imam totalno drugačije mišljenje glede novih instrumenata i novih graditelja istih! Uostalom danas se teško može naći stari instrument u "originalnom" stanju, i još k tome "vrhunski"! Drago mi je da je poimanje tona i njegove kvalitete došlo do evolucije kod nas, stoga mislim da i naši majstori imaju štogod za kaz'ti po tom pitanju! Treba im dati šansu, i ja sam prije za opciju novog instrumenta po mojoj želji, nego potraga za "vrhunskim" starim instrumentom. No poštujem i glazbenike koji baš to traže! Iznesoh samo svoje mišljenje u vezi glede navedenih izjava!:top: |
KDL slažem se u potpunosti s tobom!!!!ja također imam stari instrument koji nije u originalnom stanju eto baš da dokažem ljudima da nije sve u starom original instrumentu... Koliko ja znam,nitko ti neće prodati staru tamburu koja valja, ali, podvaliti će ti staru tamburu u koju treba jako puno uložiti da bi valjala,samo što su ljudi "snalažljivo" prekrili pukotine i oštećenja. Ja sam kupio restauriranog Kudlika, ali on više nije za mene Kudlik. Jedino je njegovo drvo i naljepnica. Ton nije. Definitivno.
|
Quote:
Isto tako bi bendovi trebali (reče mislim SBruno) voditi računa kada si kompletiraju instrumentatij! Do sada se instrument kupovao za sebe: meni je super, a kako isti radi u bendu sa ostalim tamburama, to je manje bitno! Zato nas većina i zvuči tako kako zvuči, uživo, ali i na snimkama! No, da ne ispadne kako samo grintam, moram reći da se stvar po tim pitanjima kreće naprijed - polako, ali se ipak kreće! Ima nade za nas tamburaše, čvrsto vjerujem! |
QUOTE=KDL;102896]Vladek, Vladek!!! Nemoj mi samo reći kako su sve tambure starih majstora odlične, ili dobre!
Da je tako danas bi svi svirali samo tambure starih "provjerenih" majstora i nitko nebi niti pomišljao na kupnju novoga instrumenta! Ja imam totalno drugačije mišljenje glede novih instrumenata i novih graditelja istih! Uostalom danas se teško može naći stari instrument u "originalnom" stanju, i još k tome "vrhunski"! Drago mi je da je poimanje tona i njegove kvalitete došlo do evolucije kod nas, stoga mislim da i naši majstori imaju štogod za kaz'ti po tom pitanju! Treba im dati šansu, i ja sam prije za opciju novog instrumenta po mojoj želji, nego potraga za "vrhunskim" starim instrumentom. No poštujem i glazbenike koji baš to traže! Iznesoh samo svoje mišljenje u vezi glede navedenih izjava!:top:[/quote] Naravno da nisu svi instrumenti starih majstora vrhunski dapače ima ih malo !Zato je jako teško i nači tako nešta ? Ali mislim da je omjer staro-novo na strani -staro, glede vrhunskihh primjeraka .Kao što napisah prije to je stvar ukusa neko voli mlado janje n :krez:eko ovcu ali sa lukom!!! |
Quote:
Pozdraf, TinMan |
evo jedna spašena od propadanja(u mome posjedu jeeeee!! ) http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...39042501_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...55158835_n.jpg |
Kao što reče kolega KDL, studio će pokazati svaku manu instrumenta. Iako (uglavnom) živimo od svirki 'nasuho', sljedeća tambura koju ću kupovati će biti studijski instrument, jer će mi dugoročno pružiti više zadovoljstva.
Zato sam odmah i rekao Gilg jer mislim da oni, za cjenovni raspon o kojem pričaš, mogu napraviti jako dobar basprim. Zaboravio sam na majstora Kolaka, čije instrumente sviraju Ličke Drvosječe, također pedantan majstor, cijene se više ne sjećam. Osim njih, od Branka Ivankovića (koji svira sa mnom, a ovu priču može potvrditi i Vedran) sam čuo samo dobre stvari o tamburama majstora Žeravice koje je radio za TO Zvonari. Ali tu je problem cijena. Što je čovjek stariji, sve više gleda kako bi ostavio nešto iza sebe, neku snimku, zapis. Instrumenti napravljeni za studio, po mome mišljenju, dostojanstvenije stare. Iznimke tom pravilu su neki 'slavni' instrumenti koji ne moraju biti toliko precizni jer su svojim zvukom i svojom poviješću 'bogati'. Ti tražiš novi instrument, kupi nešto što može proći u studiju - to ti je moj prijedlog. |
| Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 03:12 sati. |