Forums

Forums (http://forum.tambura.com.hr/index.php)
-   Tambura općenito (http://forum.tambura.com.hr/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Koje žice kupit? (http://forum.tambura.com.hr/showthread.php?t=3401)

tihi 20-08-2010 14:36

Gis

Quote:

Originally Posted by VeljoSB (Post 87613)
meni to nije jasno, pa većini kontraša puca upravo treća G# žica...mom kontrašu isto tako...
kako to da recimo ne puca zadnja žica toliko često, ona je ipak prva na udaru trzalice, ili prva jer je najtanja...
kontra je baš neki kontra instrument :krez:

Idi do nekog majsotra da ti uštima kobilice i kote i neće više pucati. Ja imao isti problem i rješio ga tako. Ni ne sjecam se kad mi je pukla gis žica poslije toga.

Fico2107 20-08-2010 15:40

Meni na kontri odkak ju imam,znaci nekih 9 mjeseca i nikad mi nije pukla tanka e ili h žica. Uvjek debela e i gis jer trzalicu stavijem pod nekim kutom koji mi pomaze da dobijem jaci bas na kontri jer je to zvuk koji zelim cuti.

eXeR 20-08-2010 21:08

pa naravno..meni se desilo jednom da su mi popucale franiceve zice..a tek sam ih stavio.tj u natezanju su pukle..obje

Tamburalo 20-08-2010 22:36

meni Andrijica napravi žice i nemaju vremena popucati jer ih redovno mijenjam. ne pucaju mi zato što imam dobar i ispravan instrumenat. trenutno kemijamo sa oplatama i sa debljinom žica... nije ni svaka žica za svaku tamburu.

KDL 20-08-2010 22:52

Standardi postoje, i takvi su kavkvi su!!! Majstor Franić materijal naručuje izvana(neznam koja zemlja), pa se i njemu može desiti loša serija žica-zbog materijala!!! No, opet napominjem, odeš kod majstora sa instrumentom, probate nekoliko vrsta debljina, opleta..., itd., i riješio si problem za cijeli život!!! Ja sam sebi tako riješio žice za (skoro) kompletan instrumentarij, od prime do kontre!!!

eXeR 21-08-2010 00:26

Quote:

Originally Posted by Tamburalo (Post 87659)
meni Andrijica napravi žice i nemaju vremena popucati jer ih redovno mijenjam. ne pucaju mi zato što imam dobar i ispravan instrumenat. trenutno kemijamo sa oplatama i sa debljinom žica... nije ni svaka žica za svaku tamburu.

ja mjenjam kad pukne :D

tiishaa 21-08-2010 07:58

Meni jotke žice mogu izdržati jednu svirku, nakon svirke koroziraju obadvije prve žice, i na sljedećoj svirci se strijepi hoće li puknuti ili ne. Brisanje mi je smješno jer može obrisati znoj koji se nakupio samo zadnjih 5 min, gdje je ostalih par sati što ste nakuplja.

longee 21-08-2010 08:40

Quote:

Originally Posted by VeljoSB (Post 87613)
meni to nije jasno, pa većini kontraša puca upravo treća G# žica...mom kontrašu isto tako...
kako to da recimo ne puca zadnja žica toliko često, ona je ipak prva na udaru trzalice, ili prva jer je najtanja...
kontra je baš neki kontra instrument :krez:

Zašto, recimo, na gitari najčešće pukne prvo D žica? Zato što je najnapetija. Možda je to slučaj i kod G# na kontri... ;)

longee 21-08-2010 08:42

Quote:

Originally Posted by tiishaa (Post 87663)
Meni jotke žice mogu izdržati jednu svirku, nakon svirke koroziraju obadvije prve žice, i na sljedećoj svirci se strijepi hoće li puknuti ili ne. Brisanje mi je smješno jer može obrisati znoj koji se nakupio samo zadnjih 5 min, gdje je ostalih par sati što ste nakuplja.

Prije par mjeseci sam stavio Yotke na basprim, nije korodirala ni jedna žica, imale su fin ton i bile su u rangu Franića, otprilike. Jedino se rasplela H žica, između rupe i konjića (:D). Kakve si ti kupio žice? :rolleyes:

Tamburalo 21-08-2010 08:48

kad sam imao staru kontru i meni su pucale žice. kod istraživanja zašto pucaju, prvo sam krenuo gledati na kojem mjestu pucaju (kobilica, konjić ili negdje bez veze). ako žica puca svaki put na istom mjestu, velika je vjerojatnost da je problem u tamburi. meni andrijica radi gis i e pletene žice za duplom oplatom. da se razumijeno, oplata ne daje dodatnu čvrstoću žici, nego boju i u nekim slučajevima snagu. i te su mi tu i tamo pukle, ali nije bio problem u žici, nego u kobilici. isto tako, ne ide svaka dimenzija žice na svaku tamburu. prvo radi tona, zatim radi ruke onoga koji svira, a tek na kraju imamo problem sa korozijom. meni je dao andrijica E žicu koja korodira, ali mi je rekao i sam da će korodirati. ja sam trebao žice, a njemu nije u tom trenutku stigao drugi materijal. žica nije loša, ali ih redovno mijenjam. ovisno o svirci; nekada na nju sviram dvije svirke, a nekada ta žica (odnosno komplet žica) ne doček drugu svirku. možda sam malo bolestan, ali kad mi kontra nema tona, poludim na svirci...

VeljoSB 22-08-2010 00:34

Quote:

Originally Posted by Tamburalo (Post 87668)
.. kad mi kontra nema tona, poludim na svirci...

nisu uvijek u pitanju žice..nego i prostor, pa čak i odjeća u kojoj sviraš, barem sam ja tako primijetio dok sviram prim.
možda sam i ja lud :krez:, ali redovno skidam vestu i vunene obleke sa sebe, a manje redovno mijenjam žice..

zašto cigo prodaje tamburu u praznoj prostoriji? pa zato jer sve zvoni i odjekuje od zvuka tambure, neće ju valjda prodavati u kukuruzani ili štaglju :bonk:

eXeR 22-08-2010 00:57

ja zice mjenjam kad pukne..znaci prve pucaju najcesce, naravno..zavisi od zica..andrijine mi izdrze po par mj... dok ostale ne pucaju... znaci 2,3 i 4 zicu sam stavio prosle godine u 2 ili 3 mj.. i jos nisam promjenio :) ..a ton je dosta ok ..

Tamburalo 22-08-2010 06:32

Quote:

Originally Posted by eXeR (Post 87688)
ja zice mjenjam kad pukne..znaci prve pucaju najcesce, naravno..zavisi od zica..andrijine mi izdrze po par mj... dok ostale ne pucaju... znaci 2,3 i 4 zicu sam stavio prosle godine u 2 ili 3 mj.. i jos nisam promjenio :) ..a ton je dosta ok ..

bbbbbbbbravoooooo, dečko. bravo.

eXeR 22-08-2010 13:06

nemas ti pojma..curo

lički drvosječa 22-08-2010 13:07

Nije mi jasno kako je moguće da osoba ne promijeni žice kad ton više nije dobar neovisno o tome da li je koja žica pukla ili ne!
Nije mi jasno ni kako zamijeni samo onu koja je pukla umjesto cijelog seta????

eXeR 22-08-2010 13:35

Quote:

Originally Posted by lički drvosječa (Post 87699)
Nije mi jasno kako je moguće da osoba ne promijeni žice kad ton više nije dobar neovisno o tome da li je koja žica pukla ili ne!

de salim se.. lol...prve mjenjam kad popucaju,a to je dosta cesto.. svakih par svirki recimo..dok ostale mjenjam svakih par mj..kako kada

VeljoSB 22-08-2010 23:08

Quote:

Originally Posted by lički drvosječa (Post 87699)

pa neću valjda cijeli set (ako se misliš na cijeli komplet) mijenjati ako mi pukne druga "H" žica...prve dvije se uvijek nove stavljaju zajedno, a ostale po potrebi...
pogotovo pletene žice, ako s vremenom "otupe" normalno da se mijenjaju...
ne vidim neku veliku filozofiju u tome...ali baš cijeli komplet čim pukne jedna to mi baš i ne sjeda...

jkriza16 23-08-2010 15:32

možda čovjek misli na prve žice tambura (duple).. treba li mjenjati "a" ili "e" žice obje nakon puknuća "jedne od" ili ne ? ja osobno ne.. žice koristim iste stalno i kad mi pukne samo stavim naknadno jednu.. problem mali kod štimanja praznih žica i oktave (12 polje) ali nađu se one brzo... kak vi?

SBruno 23-08-2010 16:28

Quote:

Originally Posted by jkriza16 (Post 87750)
možda čovjek misli na prve žice tambura (duple).. treba li mjenjati "a" ili "e" žice obje nakon puknuća "jedne od" ili ne ? ja osobno ne.. žice koristim iste stalno i kad mi pukne samo stavim naknadno jednu.. problem mali kod štimanja praznih žica i oktave (12 polje) ali nađu se one brzo... kak vi?

nevjerujem bas da to stima,pogotovo zato sto se ta "stara"vec istegla pa je odradila svoje

jkriza16 23-08-2010 19:50

Quote:

Originally Posted by SBruno (Post 87751)
nevjerujem bas da to stima,pogotovo zato sto se ta "stara"vec istegla pa je odradila svoje

pa ako je baš stara naravno da ne..probaj pa mi reci

Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 14:32 sati.