![]() |
Gis
Quote:
|
Meni na kontri odkak ju imam,znaci nekih 9 mjeseca i nikad mi nije pukla tanka e ili h žica. Uvjek debela e i gis jer trzalicu stavijem pod nekim kutom koji mi pomaze da dobijem jaci bas na kontri jer je to zvuk koji zelim cuti.
|
pa naravno..meni se desilo jednom da su mi popucale franiceve zice..a tek sam ih stavio.tj u natezanju su pukle..obje
|
meni Andrijica napravi žice i nemaju vremena popucati jer ih redovno mijenjam. ne pucaju mi zato što imam dobar i ispravan instrumenat. trenutno kemijamo sa oplatama i sa debljinom žica... nije ni svaka žica za svaku tamburu.
|
Standardi postoje, i takvi su kavkvi su!!! Majstor Franić materijal naručuje izvana(neznam koja zemlja), pa se i njemu može desiti loša serija žica-zbog materijala!!! No, opet napominjem, odeš kod majstora sa instrumentom, probate nekoliko vrsta debljina, opleta..., itd., i riješio si problem za cijeli život!!! Ja sam sebi tako riješio žice za (skoro) kompletan instrumentarij, od prime do kontre!!!
|
Quote:
|
Meni jotke žice mogu izdržati jednu svirku, nakon svirke koroziraju obadvije prve žice, i na sljedećoj svirci se strijepi hoće li puknuti ili ne. Brisanje mi je smješno jer može obrisati znoj koji se nakupio samo zadnjih 5 min, gdje je ostalih par sati što ste nakuplja.
|
Quote:
|
Quote:
|
kad sam imao staru kontru i meni su pucale žice. kod istraživanja zašto pucaju, prvo sam krenuo gledati na kojem mjestu pucaju (kobilica, konjić ili negdje bez veze). ako žica puca svaki put na istom mjestu, velika je vjerojatnost da je problem u tamburi. meni andrijica radi gis i e pletene žice za duplom oplatom. da se razumijeno, oplata ne daje dodatnu čvrstoću žici, nego boju i u nekim slučajevima snagu. i te su mi tu i tamo pukle, ali nije bio problem u žici, nego u kobilici. isto tako, ne ide svaka dimenzija žice na svaku tamburu. prvo radi tona, zatim radi ruke onoga koji svira, a tek na kraju imamo problem sa korozijom. meni je dao andrijica E žicu koja korodira, ali mi je rekao i sam da će korodirati. ja sam trebao žice, a njemu nije u tom trenutku stigao drugi materijal. žica nije loša, ali ih redovno mijenjam. ovisno o svirci; nekada na nju sviram dvije svirke, a nekada ta žica (odnosno komplet žica) ne doček drugu svirku. možda sam malo bolestan, ali kad mi kontra nema tona, poludim na svirci...
|
Quote:
možda sam i ja lud :krez:, ali redovno skidam vestu i vunene obleke sa sebe, a manje redovno mijenjam žice.. zašto cigo prodaje tamburu u praznoj prostoriji? pa zato jer sve zvoni i odjekuje od zvuka tambure, neće ju valjda prodavati u kukuruzani ili štaglju :bonk: |
ja zice mjenjam kad pukne..znaci prve pucaju najcesce, naravno..zavisi od zica..andrijine mi izdrze po par mj... dok ostale ne pucaju... znaci 2,3 i 4 zicu sam stavio prosle godine u 2 ili 3 mj.. i jos nisam promjenio :) ..a ton je dosta ok ..
|
Quote:
|
nemas ti pojma..curo
|
Nije mi jasno kako je moguće da osoba ne promijeni žice kad ton više nije dobar neovisno o tome da li je koja žica pukla ili ne!
Nije mi jasno ni kako zamijeni samo onu koja je pukla umjesto cijelog seta???? |
Quote:
|
Quote:
pogotovo pletene žice, ako s vremenom "otupe" normalno da se mijenjaju... ne vidim neku veliku filozofiju u tome...ali baš cijeli komplet čim pukne jedna to mi baš i ne sjeda... |
možda čovjek misli na prve žice tambura (duple).. treba li mjenjati "a" ili "e" žice obje nakon puknuća "jedne od" ili ne ? ja osobno ne.. žice koristim iste stalno i kad mi pukne samo stavim naknadno jednu.. problem mali kod štimanja praznih žica i oktave (12 polje) ali nađu se one brzo... kak vi?
|
Quote:
|
Quote:
|
| Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 14:32 sati. |