Forums

Forums (http://forum.tambura.com.hr/index.php)
-   Majstori glazbalari (http://forum.tambura.com.hr/forumdisplay.php?f=21)
-   -   Kudlik (http://forum.tambura.com.hr/showthread.php?t=1054)

tamish 26-03-2009 21:38

lep vanserijski prim Bele Kudlika

5 Attachment(s)
od novog člana ferdo66 upravo dobijam na MMS slike mnogo lepog prima Bele Kudlika...pogledajte...slike ne mogu biti veće... na žalost...
Privitak 3647Privitak 3648Privitak 3649Privitak 3650Privitak 3651

Ernest Arnold 27-03-2009 09:53

prim BK

Quote:

Originally Posted by tamish (Post 66621)
od novog člana ferdo66 upravo dobijam na MMS slike mnogo lepog prima Bele Kudlika...pogledajte...slike ne mogu biti veće... na žalost...
Privitak 3647Privitak 3648Privitak 3649Privitak 3650Privitak 3651

U kakvom smislu VANSERIJSKI?

_maestro_ 27-03-2009 10:27

pa nije vanserijski. naprotiv, radi se baš o tipičnom primjerku prima bele kudlika, kakvih je on jako puno napravio.
kad netko spomene prim bele kudlika, meni se točno ta slika javi kao asocijacija...
http://forum.tambura.com.hr/attachme...7&d=1238103306

andrej 27-03-2009 10:34

mozda moze da svira unatraske?
a mozda ce i na prodaju, pa cisto da se malo zamagija :)

tamish 27-03-2009 22:41

cifra-rub-ukras..

2 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by Ernest Arnold (Post 66653)
U kakvom smislu VANSERIJSKI?

Privitak 3661Privitak 3662
Pa nema svaki Kudlik prim ovako složenu cifru na rubu...u stvari prvi put vidim na kudliku ovakvu cifru (a nagledo sam ih se raznih kod Svibanjske noći na sajtu...)

tamish 27-03-2009 22:46

Endru...

Quote:

Originally Posted by andrej (Post 66662)
mozda moze da svira unatraske?
a mozda ce i na prodaju, pa cisto da se malo zamagija :)

Mislim da ga vlasnik neće prodavati (ja barem ne bih na njegovom mestu).

A imam i par tih tambura što mogu da sviraju unatraške...slobodno se javi ako te zanimaju, nemo' se stidiš!!!:krez:

andrej 28-03-2009 00:34

Quote:

Originally Posted by tamish (Post 66723)
Mislim da ga vlasnik neće prodavati (ja barem ne bih na njegovom mestu).

A imam i par tih tambura što mogu da sviraju unatraške...slobodno se javi ako te zanimaju, nemo' se stidiš!!!:krez:

vidis kako mozes lijepo da razgovaras. stavis jedan smile, i sve ok.
malo se salimo, volimo, razgovaramo o tamburama, i sve ok ;)
pozdrav, i uzivaj.

sremac 03-04-2009 14:28

Quote:

Originally Posted by tamish (Post 66722)
Privitak 3661Privitak 3662
Pa nema svaki Kudlik prim ovako složenu cifru na rubu...u stvari prvi put vidim na kudliku ovakvu cifru (a nagledo sam ih se raznih kod Svibanjske noći na sajtu...)

Nisam je ni ja do sada vidjao a takodje sam se nagledao dosta Kudlikovih instrumenata, prim izgleda odlicno, ako je i tonski dobar bilo bi pravo zadovoljsto imati ga u kolekciji. :top:

ferdo66 04-04-2009 22:19

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 66661)
pa nije vanserijski. naprotiv, radi se baš o tipičnom primjerku prima bele kudlika, kakvih je on jako puno napravio.
kad netko spomene prim bele kudlika, meni se točno ta slika javi kao asocijacija...
http://forum.tambura.com.hr/attachme...7&d=1238103306

Evo htio bih samo svoju tvrdnju dokazati sa par kvalitetnih slika koje sam stavio na rapidshare pa si možete skinuti i pogledat te zaključiti da se ipak radi o vanserijskom radu Bele Kudlika.
Evo i link (veličine cca 25mb):
http://rapidshare.com/files/217480415/tambura.rar.html
Lijep pozdrav svim forumašima od Ferde iz Đakova.

tamish 04-04-2009 23:42

alal vera!

Quote:

Originally Posted by ferdo66 (Post 67292)
....sa par kvalitetnih slika .....

Ferdinande, brate, poslika ga "ka' Eterović Broza!!!":top::krez::top:

tamish 05-04-2009 10:53

izdvajamo...

1 Attachment(s)
uffff....lepota.....
Privitak 3670

Evil Dick 05-04-2009 12:40

Ako tamburu zbog ukrasnog ruba zovemo vanserijskom onda je svet oso u q... :ples:

tamish 05-04-2009 12:52

ogradica...

Quote:

Originally Posted by Evil Dick (Post 67304)
Ako tamburu zbog ukrasnog ruba zovemo vanserijskom ......

vanserijsko - ono što nije napravljeno u serijskoj proizvodnji?
možda sam pogrešan termin izabro...:confused:

ili...ajd...serijska tambura "pojačana" sa ukrasnim rubom kakav se ne nalazi na ostalima...

i tvoj truppel prim je takođe serijska tambura pojačana sa "do jaja" rozetom, intarzijama i sedefnim kerefekama, pa sam i njega zvao vanserijskim.

Jasno je da su korpus i vrat na obe tambure nastali u serijskoj proizvodnji. Ja sam mislio na "nadgradnju". Na dodavanje ukrasnog ruba kod Kudlika, a ukrasne rozete kod truppela.

sremac 06-04-2009 14:26

vansvemirska...

Quote:

Originally Posted by tamish (Post 67305)
vanserijsko - ono što nije napravljeno u serijskoj proizvodnji?
možda sam pogrešan termin izabro...:confused:

ili...ajd...serijska tambura "pojačana" sa ukrasnim rubom kakav se ne nalazi na ostalima...

i tvoj truppel prim je takođe serijska tambura pojačana sa "do jaja" rozetom, intarzijama i sedefnim kerefekama, pa sam i njega zvao vanserijskim.

Jasno je da su korpus i vrat na obe tambure nastali u serijskoj proizvodnji. Ja sam mislio na "nadgradnju". Na dodavanje ukrasnog ruba kod Kudlika, a ukrasne rozete kod truppela.

Naravno da joj je majstor sa ukrasnim rubom dao poseban štih i učinio je posebnom.
Nego kako bi svrstao onu tvoju cigančicu koju je neki kum doterao ..."da nemož' kume po suncu da sviriš a da se deca od nju ne oslepu"... :D :D :D

tamish 06-04-2009 15:28

kako?!?

Quote:

Originally Posted by sremac (Post 67368)
..... Nego kako bi svrstao onu tvoju cigančicu koju je neki kum doterao ...

Pa kako nego vanserijsku!!!:krez:

Ernest Arnold 06-04-2009 19:33

vanserijski

Quote:

Originally Posted by tamish (Post 67374)
Pa kako nego vanserijsku!!!:krez:

Ja sam mišljenja, da nema tu nikakvih problema, nego svi na drugačiji način tumačimo pojam VANSERIJSKI.
Karlo i Bela su pravili najveće serije primova. Uglavnom na jedan "kalup". Sve što od toga odstupa, možemo nazvati vanserijskim. To ne mora da znači da je instrumenat odskače u kvaliteti, nego na neki način razlikuje od serijskih. Sa sigurnošću znam da Bela napravio 3 prima od kornjače. Možda bi neki muzičar rekao da ne vredi ništa po tonu, ali to ništa ne menja stvar.
Moj stariji brat nedavno mi pričao, da on (kao dečak) tako zaradio džeparac kod Karla da je izrezao leptire (za primove) od celuloida. Dakle, opet su u pitanju vanserijski primovi.
Ovih dana sam pisao mail Korneliji Keiper (ona je unuka B.K.) i zamolio sam da mi snimi detalj ruba tog prima koji je od kornjače. Baš me zanima u kolikoj meri liči na vanserijski prim, koju nam postavio na forum tamish

prostrum 06-04-2009 20:40

2 Attachment(s)
kad je već Ernest spominjao leptire. evo jedno lijepog primjerka iz Mađarske.
snimio sam s mobitelom, sorry za kvalitetu.
Privitak 3682
Privitak 3683

Petar 07-04-2009 06:15

Eh, i moj ima leptira i sad sam dobio volju da ga vidim sređenog. Kad ga Gilgovi srede, bum ga poslikal i prezentiral, premda već ima fotki na forumu na kojima se nalazi.

Ernest Arnold 07-04-2009 17:50

Quote:

Originally Posted by Petar (Post 67410)
Eh, i moj ima leptira i sad sam dobio volju da ga vidim sređenog. Kad ga Gilgovi srede, bum ga poslikal i prezentiral, premda već ima fotki na forumu na kojima se nalazi.

Nešto me silno zanima. Da li je prim otvaran, ili će biti? U tom slučaju moglo bi snimiti naljepnicu.

Petar 07-04-2009 17:52

Mislim da se ne bu otvaral, al nikad se ne zna. Ovisi o majstorima Zwirn. Ako će se ipak otvarati, neka dečki poslikaju, pa nek stave na forum.

Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 22:20 sati.