Forums

Forums (http://forum.tambura.com.hr/index.php)
-   Majstori glazbalari (http://forum.tambura.com.hr/forumdisplay.php?f=21)
-   -   Kudlik (http://forum.tambura.com.hr/showthread.php?t=1054)

tamburix 11-02-2009 10:50

Quote:

Originally Posted by _maestro_ (Post 63447)
... nos je imao takvog kudlika... znaš na koju tamburu mislim.

Ovo je ta Nosova. Isti je samo crni obojani rub, zaštita liči, ali je manja i izdignuta - nije to Kudlik.

I ja bih rekao 99,5% da je čantavirac, takvu smreku nema nitko drugi :D
To doduše, ne znači da tambura nije dobra, vidio sam i vrlo dobrih Molnarovih tambura, a godovi na smreki prst široki.... :bonk:

Benito 11-02-2009 10:52

Je, ta tambura je ista kao špekin, bajin, pa čak i nidin basprim. Ima i rendulić isti takav. Ali ipak se ja slažem s nidom, na ovoj tamburi se vidi da je novije gradnje, lošiji je materijal nego kod Kudlika i meni se čini da je dosta "ćoškasto" napravljena, npr. grubi prijelaz kod furnira, na nekim mjestima oštriji rubovi, i tako neke sitnice nisu kao na kudlikovim tamburama. Inače, Molnar dosta radi točno ovakvu formu basprima: kopiju bajinog, rendulićevog, ili špekinog basprima.

basadzija 11-02-2009 15:14

Ne vjerujem baš da bi Kudlik stavio takvu smreku za glasnjaču!

gugeci 11-02-2009 17:53

Quote:

Originally Posted by Ernest Arnold (Post 63297)
Karlo je imao različite naljepnice. Prije 1941 i poslije 1945 god. koristio okrugle, (promjer 60 mm) Izmedju 1941-1945. imao četvrtaste, prilično velike. Pogledaj mandolinu KK na istom ovom forumu.
Ova Belina naljepnica je korišćena izmedju 1970-1986 god. Ja osobno nisam obratio posebnu pažnju na sam instrumenat, nego sam gledao samu naljepnicu.
Na temelju toga, što su ostali i ti napisao, nema nikakve garancije da je Kudlik.

DA,ok meni nije ni baš jako važno tko ju je napravio niti kolika je njezina vrijednost samo sam htio potvrditi ili ukloniti sumjne Andrije i "Kocke" koji ne dvoje da je to rad Kudlika.Tambura je po njihovim riječima vrhunska(plafon) i vrlo je zahvalna i ugodna za sviranje pa nije niti će ikad biti na prodaju.
Promjer onog starog otiska ljepila ispod postojeće naljepnice je 60mm,ali to ništa ne dokazuje.
Hvala Vam,pozdrav.

gugeci 11-02-2009 18:25

Quote:

Originally Posted by nido (Post 63362)
ti isto?

U čemu je problem kolega???:confused:

prostrum 19-02-2009 17:10

Bas gitara Kudlik

1 Attachment(s)
Ljudi!
S ponosom Vam predstavljam bas gitaru Bele Kudlika, koju ste mogli već vidjeti prije pola godine u ogulenom stanju.
Restauracija je gotova, meni se osobno jako sviđa, sad želim Vaše mišljenje. Znam da se radi o bas gitari, ali ipak je to rad majstora kojeg poštujemo.
Na instrumentu smo sve ostavili u originalnom stanju iz 60-ih, jedino što je dobio nove fenderove pragove i novo lakiranje.
Privitak 3390
Privitak 3391
Privitak 3392
Privitak 3393

longee 19-02-2009 17:14

Quote:

Originally Posted by prostrum (Post 64086)
Ljudi!
S ponosom Vam predstavljam bas gitaru Bele Kudlika, koju ste mogli već vidjeti prije pola godine u ogulenom stanju.
Restauracija je gotova, meni se osobno jako sviđa, sad želim Vaše mišljenje. Znam da se radi o bas gitari, ali ipak je to rad majstora kojeg poštujemo.
Na instrumentu smo sve ostavili u originalnom stanju iz 60-ih, jedino što je dobio nove fenderove pragove i novo lakiranje.
Privitak 3390
Privitak 3391
Privitak 3392
Privitak 3393

Nadam se da ste pregledali elektroniku... Možda i premotali/navoštili pickup ;)

Bass izgleda *ebeno :top: (već vidim McCartneya kako udara po njemu :krez:), no pravo pitanje je: kako zvuči?

prostrum 19-02-2009 17:32

pickup i elektronika su bili ok, ali naravno stavili smo nove kabele. i još nešto sam zaboravio reći. pošto bas nem bridge pickupa, stavili smo ispod kobilice jedan piezo da uravnoteži malo neck pickupu.
kakav glas ima? slično jazz gitarama i höfner basovima iz 60-ih. ali po meni nije to prvenstvena stvar, nego to da imam jednu jedinstvenu bas gitaru. i ostalima sam već pričao, ja sviram i zabavnjake s bas gitarom i s tamburašima na berdi. taj instrument kod mene spaja ta dva svijeta.

longee 19-02-2009 18:31

Quote:

Originally Posted by prostrum (Post 64090)
pickup i elektronika su bili ok, ali naravno stavili smo nove kabele. i još nešto sam zaboravio reći. pošto bas nem bridge pickupa, stavili smo ispod kobilice jedan piezo da uravnoteži malo neck pickupu.
kakav glas ima? slično jazz gitarama i höfner basovima iz 60-ih. ali po meni nije to prvenstvena stvar, nego to da imam jednu jedinstvenu bas gitaru. i ostalima sam već pričao, ja sviram i zabavnjake s bas gitarom i s tamburašima na berdi. taj instrument kod mene spaja ta dva svijeta.

Ah... Obožavam bass gitare :top:
Pogotovo ovakve "egzotične"... :love:

BTW, kako zvuči piezo? Vjerojatno je upotrebljiv samo u blendu s neck PU :mesic:

prostrum 19-02-2009 20:41

ako pogledaš vidi se na metalnoj pločici jedan switch, koji ima tri pozicije: samo PU - PU+Piezo - samo Piezo. ako ga prebaciš na piezo s pretpojačalom imaš isti ton kao akustične bas gitare.

staridjeram 05-03-2009 04:20

4 Attachment(s)
Evo mandoline koju sam dobio na poklon od prijatelja iz Vukovara.

Privitak 3486

Privitak 3487

Privitak 3488

Privitak 3489

Ernest Arnold 05-03-2009 08:41

Quote:

Originally Posted by staridjeram (Post 64806)
Evo mandoline koju sam dobio na poklon od prijatelja iz Vukovara.

Privitak 3486

Privitak 3487

Privitak 3488

Privitak 3489

Ovo je vrlo zanimljivo! Do sada nisam vidjeo ni jednu mandolinu od Bele Kudlika!
Da li postoji datum negdje u instrumentu? Pogledaj unutrašnji dio glasnjače pomoću zrcala.
Da li bi mogao snimiti naljepnicu malo kvalitetnije? Najbolje snimiti bez blica na dnevnom svjetlu u hladovini.
U svakom slučaju, zahvaljujem se na na zanimljivo otkriće.

staridjeram 06-03-2009 03:15

5 Attachment(s)
Evo uspeo sam da slikam unutrasnji deo glasnjace. Mandolina je iz 1959. Ali ako se ne varam ranije na forumu si rekao da je ta nalepnica koriscena samo u periodu 1941-1945 ili tako nesto slicno. Kako to da je na glasnjaci 1959?

Kad smo vec tu, kako mogu najlakse na kupim zice? Zivim u Kanadi!!! Zamenio bih sve zice. Civije se malo teze pomeraju. Mandolina dugo nije svirana. Dobio sam na poklon od prijatelja a on od prijatelja....Deca su se igrala.Kako da uradim neko osnovno odrzavanje?

Privitak 3502

Privitak 3503

Privitak 3504

Privitak 3505

Privitak 3506

Puno pozdrava i hvala.

Saša

Ernest Arnold 08-03-2009 18:28

mandolina KB

Quote:

Originally Posted by staridjeram (Post 64905)
Evo uspeo sam da slikam unutrasnji deo glasnjace. Mandolina je iz 1959. Ali ako se ne varam ranije na forumu si rekao da je ta nalepnica koriscena samo u periodu 1941-1945 ili tako nesto slicno. Kako to da je na glasnjaci 1959?

Kad smo vec tu, kako mogu najlakse na kupim zice? Zivim u Kanadi!!! Zamenio bih sve zice. Civije se malo teze pomeraju. Mandolina dugo nije svirana. Dobio sam na poklon od prijatelja a on od prijatelja....Deca su se igrala.Kako da uradim neko osnovno odrzavanje?

Privitak 3502

Privitak 3503

Privitak 3504

Privitak 3505

Privitak 3506

Puno pozdrava i hvala.

Saša

Sad si mi dao zadatak, ali mislim da sam našao rešenje.
K. Bela je otvorio prvu radionicu u ulici Damjanich, početkom 1944 god. Tada Bačka bila priključena Madjarskoj. Zato je koristio nalepnica na tom jeziku. Nešto kasnije radionica oštećena prilikom bombardovanja Subotice. Zato Bela - nešto kasnije - preselio radioncu u Hajduk Veljka 1. Kada sam ja ( kao mali dečak) bio na sahrani Belinog oca, Alberta 1949 god. radionica već bila tamo. Ali sasvim sigurno nije koristio nalepnice na madjarskom, posle 1945 god. Bilo bi opasno!
I još nekoliko čenjenica. Niko od Kudlikovih nije stavio datum izrade instrumenta, osim Karla. Ali su stavili kada su popravljali.
Dakle moje je teorija sledeća: Mandolina je izradjena 1944 godine, a glasnjača promenjena 1959 god.

Koliko ja znam, štim mandoline je istovetan sa violinom. Uprskos tome - barem ja tako mislim - nije moguće koristiti iste žice, zato što su žice za violine pletene od aluminijuma, dakle ne odgovaraju za trzlačke instrumente.
Ukoliko ne možeš rešiti prolem žice u Kanadi, pošalji mi privatnu poruku, kako ne bi s tim teretili ostale forumaše.

tamish 08-03-2009 19:29

datum ispisan olovkom

Na mom basprimu Bele Kudlika, pored nalepnice, pečata, ima i datum , mislim April 1979, ispisan grafitnom olovkom.
probaću da snimim...

Ernest Arnold 08-03-2009 19:34

datum

Quote:

Originally Posted by tamish (Post 65076)
Na mom basprimu Bele Kudlika, pored nalepnice, pečata, ima i datum , mislim April 1979, ispisan grafitnom olovkom.
probaću da snimim...

Bas me zanima

nido 08-03-2009 19:44

Quote:

Originally Posted by Ernest Arnold (Post 65066)
Niko od Kudlikovih nije stavio datum izrade instrumenta, osim Karla. Ali su stavili kada su popravljali.

nisam toga mišljenja.
Kudlik Vojislavovi bračevi, svaki (a imao sam ih podosta u rukama) na istom mjestu na unutarnjoj strani glasnjače imaju specifičan žig, te rukom , grafitom ispisan datum.
poznam i rukopis i to je isti kao u mandolini, a mjesec je zapisam rimskim brojem. bez toga tambura za mene nije kudlik (vojislav).
na puno sam tambura to vidio i dovodim u ozbiljnu sumnju da je svaki koji sam dakle pogledao, bio naknadno kod Voje na servisu.

dakle, ponovit ću, mislim da se ipak radi o datumu izrade a ne popravka.

tamish 08-03-2009 20:49

iznutra...kudlikoskopija...

5 Attachment(s)
Jeste, ima unutra na glasnjači dva žiga a kraj drugog je napisano 4.I 1979.a ne april kako sam prvo mislio...
Privitak 3522Privitak 3523Privitak 3524

Privitak 3525Privitak 3526
Aaaa...pa mlađahna je to tambura...tri'es leta je napunila tek!!!

Ernest Arnold 09-03-2009 10:59

Quote:

Originally Posted by tamish (Post 65087)
Jeste, ima unutra na glasnjači dva žiga a kraj drugog je napisano 4.I 1979.a ne april kako sam prvo mislio...
Privitak 3522Privitak 3523Privitak 3524

Privitak 3525Privitak 3526
Aaaa...pa mlađahna je to tambura...tri'es leta je napunila tek!!!

Možda ste - delimično - u pravu. Ali:
1. Ja sam video bezbroj instrumenata, na kojima nema datuma proizvodnje.
2. 1959 godine Bela sigurno nije koristio nalepnice na madjarskom jeziku

tihi 09-03-2009 19:53

Naljepnica

Quote:

Originally Posted by Ernest Arnold (Post 65144)
Možda ste - delimično - u pravu. Ali:
1. Ja sam video bezbroj instrumenata, na kojima nema datuma proizvodnje.
2. 1959 godine Bela sigurno nije koristio nalepnice na madjarskom jeziku

Mozda je jednostavno netko naljepio krivu naljepnicu. Ili kod popravka ili zbog bilo kojeg razloga.

Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 21:31 sati.